Χανς - Μέσα στο Ένα το Πολύ

Βιογραφία
από 10/11/2017 έως 11/11/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Χανς - Μέσα στο Ένα το Πολύ - Θέατρο: Bios

Σύντομη περιγραφή

Το πρότζεκτ διαπραγματεύεται αυτοβιογραφικές ιστορίες από την Ελλάδα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Αναλυτική περιγραφή

Το θεατρικό έργο «Χανς - Μέσα στο Ένα το Πολύ» είναι το δεύτερο μέρος της καλλιτεχνικής σειράς «Η δική σου ιστορία» (Deine Geschichte), που αποτελεί πρωτοβουλία της Ελισάβετ Χάσσε.

Το θεατρικό έργο εμπνέεται από την ιστορία του δρ. Hans Löber, ο οποίος υπηρέτησε ως στρατιωτικός γιατρός το 1943-44, για ενάμιση χρόνο, στη Μήλο. Στο διάστημα αυτό έστελνε κάθε Κυριακή μια επιστολή στη σύζυγο του στη Γερμανία. Συνολικά, 57 επιστολές. Στα γράμματα περιγράφει την καθημερινή του ρουτίνα στο νησί. Ο σημερινός, ωστόσο, αναγνώστης δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ο συντάκτης των επιστολών ήταν κατακτητής σε μια κατεχόμενη χώρα. Πολύ σύντομα, ο δρ. Löber ανακάλυψε ότι οι ντόπιοι είχαν άμεση ανάγκη από ιατρική περίθαλψη και φρόντισε να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο για τους Μηλιούς, με την έγκριση των ανωτέρων του. Οι κάτοικοι που τον γνώρισαν εκείνη την εποχή μιλούν γι’αυτόν με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση ακόμα και σήμερα. 

Το έργο βασίζεται εν μέρει σε αρχειακό υλικό, προσωπικές επιστολές, στρατιωτικά ντοκουμέντα, απομαγνητοφωνημένες διηγήσεις και μνήμες αυτόπτων μαρτύρων. Η σκηνοθέτις Ελισάβετ Χάσσε και ο συγγραφέας Jürgen Himmelsbach δημιουργούν μια παράσταση που συμπαρασύρει τον θεατή σε ένα συνειδησιακό ταξίδι σε ουδέτερο χωροχρόνο. Μέσω των τριών πρωταγωνιστών αναστοχαζόμαστε το νόημα της ευθύνης, του καθήκοντος και των ιδανικών. Επίσης, εννέα χορευτές πλαισιώνουν δραματουργικά την παράσταση. 

Ηθοποιοί

Martin Bretschneider
Ιωάννης Νικολάου
Ευτυχία Λιβανίου

Συντελεστές

Ιδέα - Σκηνοθεσία - Παραγωγή: Elissavet Hasse
Κείμενο - Σκηνική μουσική: Jürgen Himmelsbach
Μετάφραση από τα γερμανικά: Έλενα Παλλάντσα
Χορογραφία: Αιμιλία Μπουρίτη
Σχεδιασμός αφίσας: Φωτεινή Φιλοξενίδου

Στοιχεία θεάτρου

Πειραιώς 84
Κεραμεικός
Τηλ. 210 3425335