Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’!

Μονόλογος
από 1/10/2018 έως 6/11/2018
5 από 2 αξιολογήσεις
  (5,0 / 5,0) από 1 κριτική
Έγραψαν για την παράσταση  
13 Σεπτεμβρίου 2018
...“Η μάνα του Μακρυγιάννη είναι μάνα διαχρονική. Δεν γαλουχεί ήρωες, γαλουχεί πατριώτες, δηλαδή τίμιους συμπολίτες που θέλει να τους βλέπει στα μάτια και να μην ντρέπεται. Αυτή τη μητρική διαχρονία υπηρετεί το κείμενο του Μεσολογγίτη. Και το υπηρέτησε με μια ευφυή διαχρονική προσέγγιση η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, με σεβασμό στο καίριο, υποδειγματικό και σε ήθος και σε ύφος και σε ρυθμό σκηνικό δρώμενο. Ολα αυτά στον πολυχώρο Vault που πάντα μας εκπλήσσει με τις επιλογές του. Κυρίαρχη στη σκηνή η Ευγενία Αποστόλου στον ρόλο της Βασιλικής Τριανταφύλλου, μάνας του Μακρυγιάννη. Τι κίνηση, τι σεμνή μετρημένη χειρονομία, τι λαϊκή αιδώς και τι ταπείνωση μπροστά σε τρομερά γεγονότα. Ενα υποκριτικό διαμάντι με απόλυτο έλεγχο μέσων και σκοπών, μια περσόνα που έρχεται να μας συναντήσει από τις αρτεσιανές πηγές του ελληνικού ήθους”...Κώστας Γεωργουσόπουλος (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ)
..."Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, εντέχνως, μεταφέρει το έργο στα καθ’ ημάς. Η διαχρονικότητα και η επικαιροποίηση δίνουν φρεσκάδα κι ενδιαφέρον στην παράσταση. Η Ευγενία Αποστόλου, ηθοποιός γνωστής αξίας, για πολλοστή φορά δείχνει το μεγάλο ταλέντο της, ερμηνεύοντας, με αξιοθαύμαστον τρόπο, τη μητέρα του Μακρυγιάννη, Βασιλική. Το κοινό αντάμειψε όλους τους συντελεστές, για το ωραίο αποτέλεσμα, με παρατεταμένο χειροκρότημα, στο τέλος"...Νίκος Μπατσικανής (μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν) (Palmografos.com)
..."Η εμβιρθής σκηνοθετική ματιά της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου μπροστά από μια φωτισμένη» προσθήκη με τα «κολυβογράμματα» του Μακρυγιάννη, προτείνει έμμεσα στον θεατή να ανατρέξει στο υψηλό αίσθημα του φρονήματός του. Μια ακόμα αξιόλογη παράσταση προστέθηκε στα πλαίσια του Θεατρικού project «Ο Γιος μου,» όπου πέντε σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις βιογραφίες πέντε διακεκριμένων και σπουδαίων Ελλήνων"...Χαρά Κιούση (newsbeast)
..."Η Ευγενία Αποστόλου μας έδωσε μια προσωπικότητα τόσο ισχυρή όσο κι εύθραυστη, ένα πλάσμα άχρονο αλλά συμπαγές που ο χρόνος κι η ιστορία το συμπαρασέρνουν στα ταραχώδη νερά τους χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να το εξαφανίσουν. Η σκηνοθέτης δημιούργησε ευλαβικές ατμόσφαιρες που διήθησαν την καθημερινότητα της ηρωίδας στο χρόνο και το απόσταγμα, έγινε μυρωδιές, μνήμες νοσταλγικές, στιγμιότυπα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι που βυθίζονται σε μια μελαγχολία σχεδόν αδιόρατη και αφυπνίζουν μια οργή συγκρατημένη αλλά και ακονισμένη. Μην χάσετε αυτή την παράσταση"... Μαρία Κυριάκη (Επί σκηνής)
..."Η καταξιωμένη σκηνοθέτρια Κατερίνα Πολυχρονοπούλου μας χαρίζει άλλον έναν απολαυστικό και συνάμα συν-κινητικό μονόλογο, έχοντας επιλέξει την εξαιρετική Ευγενία Αποστόλου, μία από τις πιο ταλαντούχες και «ήσυχα» δυναμικές ηθοποιούς του σύγχρονου καλλιτεχνικού μας γίγνεσθαι και αντιμετωπίζοντας με μαεστρία το χειμαρρώδες κείμενο του Γιώργου Μεσολογγίτη. Η Ευγενία Αποστόλου ενσάρκωσε με ευαισθησία και την σπάνια υποκριτική της ποιότητα το χαρακτήρα μίας ιστορικά άγνωστης, αγράμματης - αλλά κατέχουσας τη λαϊκή σοφία - γυναίκας που επιτέλους αποκτά τη δική της φωνή, για να μας πει όλα αυτά που μόνο μία μάνα γνωρίζει για το γιο της, όσο "διάσημος" κι αν είναι αυτός"... Λίλα Παπαπάσχου (Θεαθήναι)
..."Η επιτυχία της παράστασης και κατ’ επέκταση της σκηνοθέτιδας Κατερίνας Πολυχρονοπούλου φάνηκε και από δύο βασικές επιλογές της, μιας τόσο αυθεντικής και ρεαλιστικής ηθοποιού για την ερμηνεία του ρόλου, της Ευγενίας Αποστόλου και ενός εξαιρετικού συγγραφέα για την συγγραφή του κειμένου, του Γιώργου Μεσολογγίτη. Ο συνδυασμός αυτού του τρίπτυχου, έδωσε μία από τις πιο δυνατές παραστάσεις του Vault με πολύ ηχηρά μηνύματα για την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης, τον πόλεμο και την υποκρισία. Το Vault κατατασσόμενος σε έναν από τους πιο vintage και age πολυχώρους ολοκληρώνοντας το συγκεκριμένο project και γενικότερα τη φετινή σεζόν καθήλωσε με τις παραστάσεις του και τις φωτογραφικές του εκθέσεις"... Μαρία Διονυσοπούλου (Young People)
..."Μια παράσταση που εμβαθύνει, τρυπά και γκρεμίζει τα ιστορικά καλούπια και μας βοηθά να κατανοήσουμε την ψυχοσύνθεση ή την προσωπική ζωή των εθνικών μας ηρώων. Η Ευγενία Αποστόλου, αγγίζει και κολυμπά στ’ άδυτα του ψυχισμού αυτής της ηρωίδας. Με πληθώρα συναισθημάτων και υποκριτική ευελιξία, ζωγραφίζει το πρόσωπο της Βασιλικής στην κάθε της κίνηση, στην κάθε της φράση, έκφραση και μορφασμό. Η υποκριτική της δεινότητα ήταν πλέρια, διεισδυτική, διαπεραστική. Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου οδήγησε την κίνηση και τον λόγο με ενσυναίσθηση, με φαντασία, μελέτησε την ιστορία, αλλά επικεντρώθηκε στην ψυχολογία της ηρωίδας. Μια παράσταση προσεγμένη, με σύμβολα, νοήματα και ουσία σε κάθε κίνηση-έκφραση"... Άντζελα Υζεϊράι (Koita-magazine)
-
Παράσταση: Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’! - Θέατρο: Vault

Σύντομη περιγραφή

«Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’!» στον Πολυχώρο Vault. “Ο γιος μου Γιάννης Μακρυγιάννης” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου με την Ευγενία Αποστόλου στο ρόλο της Βασιλικής Τριανταφύλλου.

Μια παράσταση στη διάρκεια της οποίας, μέσα από τη ζωή του γιου ανακαλύπτουμε τη μητέρα και, από τα λίγα που ξέρουμε γι’ αυτήν, ανακαλύπτουμε το γιο.

Αναλυτική περιγραφή

Όλες οι παραστάσεις αυτού του θεατρικού project αφιερώνονται στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, που έφυγε από τη ζωή αυτό το καλοκαίρι από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, η οποία ξεκίνησε αυτό το project τον περασμένο Οκτώβριο στον Πολυχώρο Vault με την παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος», γράφοντας το κείμενο και ερμηνεύοντας μοναδικά ολόκληρη την περσινή σεζόν τη μητέρα του συνθέτη, Ρεγγίνα Μάντζαρου.

Ο μονόλογος «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’!» είναι ένας από τους πέντε μονολόγους που παρουσιάστηκαν την περασμένη σεζόν στον Πολυχώρο Vault στα πλαίσια του θεατρικού project «Ο Γιος μου». Πέντε σκηνοθέτες έφτιαξαν πέντε παραστάσεις στηριγμένες πάνω σε πέντε βιογραφίες. Πέντε μάνες μίλησαν για τους γιους τους. Πέντε γυναίκες ηθοποιοί παρουσιάσαν πέντε μονολόγους γυναικών που μιλούν για τα παιδιά τους, που εμείς γνωρίσαμε ως άντρες σπουδαίους και διακεκριμένους που έλαμψαν με την προσωπικότητα, το έργο, την ευφυία, το ταλέντο, την τέχνη ή την επιστήμη τους (Μάντζαρος, Συγγρός, Σολωμός, Μέγας Αλέξανδρος, Μακρυγιάννης). Πέντε σημαντικοί άντρες του παρελθόντος που η ζωή και το έργο τους παραμένουν ακόμα πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους, μέσα από μια γυναικεία ματιά.

H Ευγενία Αποστόλου είναι υποψήφια για το Βραβείο "Αντιγόνη Βαλάκου" στα Κορφιάτικα Βραβεία 2018 από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης για την ερμηνεία της στο μονόλογο «Βασιλική Τριανταφύλλου: Αχ, Γιάννη μ’!».

-----------------------------------

Ο Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797-’98 στο Αβορίτι της Δωρίδας. Ήταν ενός έτους, όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του, Δημήτρης Τριανταφύλλου, από τους Τούρκους. Ο Γιάννης, ονομάστηκε αργότερα Μακρυγιάννης για το ψηλό του ανάστημα.

Η μάνα του, η Βασιλική, φτωχή αγρότισσα, τον είχε γεννήσει επιστρέφοντας από το χωράφι στο σπίτι. Αναγκάστηκε να φύγει στη Λειβαδιά. Επτά ετών μπήκε υπηρέτης. Αργότερα, τον έστειλαν υπηρέτη στην Άρτα, στο σπίτι του Θανάση Λιδωρίκη. Εκεί, επιδόθηκε στο εμπόριο. Χάρη στο ζήλο και την εργατικότητά του κατάφερε να αποκτήσει σημαντική περιουσία.

Το 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ενώ διαρκούσε ο αγώνας των Ελλήνων κατά των Τούρκων, άρχισε ο εσωτερικός διχασμός που κατέληξε σε εμφύλιο πόλεμο με οδυνηρές συνέπειες για την επαναστατημένη Ελλάδα.

Βαθιά θλιμμένος, απογοητευμένος από την κυβέρνηση και τις διχόνοιες, βασανισμένος από τις πληγές που έφερε σ’ όλο του το σώμα, ο Μακρυγιάννης απομακρύνθηκε από τη στρατιωτική και πολιτική ζωή. Πρωταγωνίστησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 για την παραχώρηση Συντάγματος από τον Βασιλιά Όθωνα. Κατηγορήθηκε για συνωμοσία κατά του βασιλιά και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Η ποινή του μειώθηκε σε δεκαετή φυλάκιση. Τελικά, έμεινε δυο χρόνια στη φυλακή. Όμως, το διάστημα αυτό ήταν αρκετό να κλονιστεί η ήδη εύθραυστη υγεία του από τις κακουχίες της φυλακής. Απομονώθηκε στο σπίτι του κοντά στην Ακρόπολη όπου και πέθανε το 1864.

Άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματά του το 1829, ένα μνημείο λόγου και ιστορίας. «…Ό,τι πιο σπουδαίο πράμα τα γράμματα, η μόρφωση, να μη σε κοροϊδεύουν. Να δώσει να ’ρθει μια μέρα σ’ αυτό τον τόπο, που ο κόσμος θα ’ναι μορφωμένος και δεν θα μπορούν να κοροϊδεύουν τους ανθρώπους».

Μέσα από την προσωπική του ιστορία, ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας. Με τα «κολλυβογράμματά του» κάνει μια καταγραφή σημαντικών ιστορικών γεγονότων, και μέσα από τη ματιά και την αφήγηση της μητέρας του Βασιλικής Τριανταφύλλου, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά πως η ιστορία επαναλαμβάνεται με τις ίδιες ακριβώς αντιστοιχίες. Σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη, συμφέροντα ξένων και ντόπιων και μια χώρα, η Ελλάδα, πάντα χρεωμένη, διχασμένη και έρμαιο των ξένων Κυβερνητών ή Βασιλέων, να αγκομαχά και να υποφέρει.

Ηθοποιοί

Ευγενία Αποστόλου

Συντελεστές

Κείμενο: Γιώργος Μεσολογγίτης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Σχεδιασμός Φωτισμού: Άκης Σαμόλης
Σχεδιασμός αφίσας: surreart
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Αινείας Τζόπη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου
Παραγωγή: Πολυχώρος Vault

Video

Στοιχεία θεάτρου

Μελενίκου 26
Βοτανικός
Τηλ. 213 0356472