Βαλπουρία Νύχτα

Διασκευή
από 18/6/2017 έως 25/6/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Βαλπουρία Νύχτα - Θέατρο: Εμπρός

Αναλυτική περιγραφή

Η ομάδα VinoVeritas συστάθηκε από φοιτητές του τμήματος Θεατρικων Σπουδών στο Ναύπλιο, με αφορμή το μάθημα Θεατρικής Παραγωγής. Συμμετείχε στο Φεστιβαλάκι Παραγωγής μαζί με άλλες ομάδες, το οποίο λαμβάνει χώρα σε κάθε γωνιά του Ναυπλίου. Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε την θεατρικότητα μέσα από συμβολικές εικόνες και πρωτεύον υλικό το σώμα και πώς αυτό επηρεάζεται απο τις συμβάσεις.

Περιγραφή της παράστασης: Πρόκειται για διασκευή του έργου "Βάκχες" του Ευριπίδη. Η Βαλπουρία νύχτα ή αλλιώς η νύχτα των Μαγισσών γιορτάζεται κατά των 8ο αιώνα την 1 Μαΐου στη Γερμανία. Πρόκειται για την αλλαγή της εποχής από τον Χειμώνα στην Άνοιξη. Ο απλός λαός πίστευε ότι οι μάγισσες και τα ξωτικά συναντιόντουσαν για να γιορτάσουν την Βαλπουρία, κάνοντας πρακτικές των τελετών. Οι μυσταγωγίες βέβαια παραμένουν στην φαντασία των ανθρώπων, καθώς ιστορικά έχουμε ελάχιστα στοιχεία για τις πρακτικές αυτές.

Η άγνοια αυτή σαφώς δεν περιορίζεται μόνο στην Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα (Ελευσίνια Μυστήρια). Αφορμή γίνεται το κείμενο του Ευριπίδη "Βάκχες", στο οποίο λίγες γνώσεις έχουμε για τις τελετές των Βακχών. Ο Διόνυσος προσπαθεί να ξαναβρεί την θεική του ταυτότητα, καθώς δεν αναγνωρίζεται απο τη Θήβα ως θεός. Γι' αυτό στέλνει μανία στις γυναίκες της Θήβας, δίνοντάς τους την επιλογή να απελευθερωθούν από την αστική ζωή τους.

Ηθοποιοί

Ανδρέας Γαρουνιάτης
Φραγκίσκος Παπαδάκης
Εύα Τζανακάκη
Αγγελική Πουλημά
Αθηνά Γκαϊτατζή
Κατερίνα Κατσορίδα
Κλειώ Παπατζανάκη- Χρυσοβέργη
Χριστίνα Κυρίτση

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αγγελική Πουλημά
Βοηθός Σκηνοθέτη α΄: Κατερίνα Κατσορίδα
Βοηθός Σκηνοθέτη β΄: Μάνος Σπιτάλας
Ήχος: Κατερίνα Κούδα
Φωτισμός: Ευαγγελία Καπακασάκη
Σκηνογραφία: Αγγελική Πουλημά
Ενδυματολογία: Μαρία Γαρουνιάτη, Αγγελική Πουλημά
Κατασκευαστές: Γιώργος Καλογερόπουλος, Χριστίνα Κυρίτση

Video

Στοιχεία θεάτρου

Ρήγα Παλαμήδη 2
Ψυρρή