Τρελαντώνης

Παιδικό
έως 6/1

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Τρελαντώνης

Σύντομη περιγραφή

Το εμβληματικό παιδικό ανάγνωσμα της μεγάλης Πηνελόπης Δέλτα “Τρελαντώνης” στο Θέατρο Βέμπο. Ο “Τρελαντώνης” είναι το σύμβολο κάθε Ελληνόπουλου που δοκιμάζεται και χαλυβδώνεται, στα ριψοκίνδυνα τολμήματα και τις ηρωικές παιδικές ανδραγαθίες, ώστε μόλις ωριμάσει, να υπηρετήσει και να υπερασπιστεί με γενναιότητα αλλά και με κοινωνική ευαισθησία, έναν τόπο πάντα απειλημένο από εχθρούς και πάντα νικητή στα δύσκολα.

Αναλυτική περιγραφή

Ο Αντώνης, η Πουλουδιά, η Αλεξάνδρα, κι ο μικρός Αλέξανδρος περνούν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Καστέλα και την Κηφισιά, φιλοξενούμενοι ενός συγγενικού καλωσυνάτου ζευγαριού, της θείας Μαριέτας και του θείου Ζωρζή.
Παίζοντας, κάνοντας σκανταλιές, πλάθοντας ιστορίες με το νου τους, μπλέκονται σε απίθανες περιπέτειες, γεμάτες χιούμορ, αγάπη, τρυφερότητα κι ανθρωπιά.
Η ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού, η αθωότητα και οι ανησυχίες της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας, η φαντασία, η Ελλάδα, σαν πατρίδα και σαν τοπίο της καρδιάς μας. Όλα αυτά σε μια παράσταση γεμάτη χρώματα, παλμό, χορό και τραγούδι, που με τη σύγχρονη αισθητική της, σμίγει τη νοσταλγία με τη φρεσκάδα της παντοτινής νιότης.
-----------------------------------
Το κείμενο έχει διασκευάσει ειδικά για την παράσταση ο διακεκριμένος ποιητής Στρατής Πασχάλης και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει εξαιρετικές παιδικές παραστάσεις, που έχουν αποθεωθεί από μικρούς και μεγάλους θεατές, όπως: "Δον Κιχώτης", "Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων" "Ο Ιάσωνας και το χρυσόμαλλο δέρας" κ.ά.
Ο «Τρελαντώνης» είναι βασισμένος στις δικές της παιδικές αναμνήσεις: οι “Ενθυμήσεις” της Πηνελόπης Δέλτα είναι ένα βιβλίο που έθρεψε και μεγάλωσε τόσες και τόσες γενιές Ελλήνων, γραμμένο από μια συγγραφέα η οποία σφράγισε όχι μόνο την ελληνική παιδική λογοτεχνία, αλλά και τη νεώτερη ιστορία μας. Γυναίκα-θρύλο, αφιερωμένη στα ιδανικά της Πατρίδας και του Ανθρώπου, με πληγωμένη ευαισθησία και βαθιά στοχαστικότητα, που έφτασε ως την αυτοθυσία για τις ιδέες της και την αγάπη της σ' αυτόν τον τόπο.
Τον ρόλο του "Τρελαντώνη" ερμηνεύει ο Σταύρος Σβήγκος, της Πουλουδιάς η Αντιγόνη Ψυχράμη και της Θείας Μαριέτας η Ελένη Καρακάση. Μαζί τους στη σκηνή η Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου (θεία Αργίνη), η Χλόη Μάντζαρη (Αλεξάνδρα), ο Δημήτρης Γαλάνης (θείος Ζωρζής), η Μαριλού Κατσαφάδου (Μις Ράις),ο Γιάννης Αθητάκης (εξάδελφος Γιάννης), ο Κωνσταντίνος Καϊκής (θείος Γιώργης), ο Αντώνης Σταμόπουλος (Αλέξανδρος), η Αλεξία Φάλλα και ο Γιώργος Μάντζιαρης (τα δύο Γειτονόπουλα).

Ηθοποιοί

Σταύρος Σβήγκος
Αντιγόνη Ψυχράμη
Ελένη Καρακάση
Γιάννης Αθητάκης
Δημήτρης Γαλάνης
Αντώνης Σταμόπουλος
Χλόη Μάντζαρη
Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου
Κωνσταντίνος Καϊκής
Μαριλού Κατσαφάδου
Αλεξία Φάλλα
Γιώργος Μάντζιαρης

Διανομή

Τρελαντώνης: Σταύρος Σβήγκος
Πουλουδιά: Αντιγόνη Ψυχράμη
Αλέξανδρος: Αντώνης Σταμόπουλος
Αλεξάνδρα: Χλόη Μάντζαρη
Θεία Μαριέττα: Ελένη Καρακάση
Θείος Ζωρζής: Δημήτρης Γαλάνης
Θεία Αργίνη: Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου
Θείος Γιώργης: Κωνσταντίνος Καϊκής
Εξάδελφος Γιάννης: Γιάννης Αθητάκης
Μις Ράις: Μαριλού Κατσαφάδου
Γειτονόπουλα: Γιώργος Μάντζιαρης, Αλεξία Φάλλα

Συντελεστές

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΤΙΧΟΙ: Στρατής Πασχάλης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σοφία Σπυράτου
ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Γιάννης Μετζικώφ
ΜΟΥΣΙΚΗ: Μιλτιάδης Παπαστάμου
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Λευτέρης Παυλόπουλος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Όλγα Παυλάτου

Video

Πρόγραμμα

Τιμές

  • Πλατεία: 12 ευρώ
  • Εξώστης: 10 ευρώ
  • Ειδικές τιμές για σχολεία

Στοιχεία θεάτρου

Καρόλου 18
Μεταξουργείο
Τηλ. 210 5221767

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.3
Facebook: 4.6

Παρατηρήσεις

  • Καθημερινές παραστάσεις για τα σχολεία όλων των βαθμίδων. ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 211 800 5141, Σίσσυ Δημάκη: 6934 606151, Δημήτρης Αδάμ: 6944 050783, Σοφία Δερμιτζάκη: 6936 140170