Το τραμ με το όνομα «Πόθος»

Δράμα
από 2/2/2018 έως 1/4/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Το τραμ με το όνομα «Πόθος» - Θέατρο: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Σύντομη περιγραφή

"Το τραμ με το όνομα Πόθος" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η ιστορία γνωστή: Ο Στάνλεϋ, που ως Πολωνός μετανάστης και εργάτης αντιμετωπίζεται υποτιμητικά από την Μπλανς, καθηλώνει την Στέλλα (αδελφή της Μπλανς) με τον οξύθυμο και επιβλητικό χαρακτήρα του σε μία σχέση που κυριαρχείται από το ωμό πάθος. Η υπερευαίσθητη και κάπως υπερβολική Μπλανς, τονίζοντας την ευγενή καταγωγή και την καλή ανατροφή της, μπαίνει στο στόχαστρό του και ενδόμυχα γεννιέται ένας κρυφός πόθος.

Αναλυτική περιγραφή

Το "Λεωφορείον ο Πόθος" του Τένεσι Ουίλιαμς γίνεται "Το τραμ με το όνομα Πόθος" και ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Το τραμ με το όνομα «Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς (όπως είναι η ακριβής μετάφραση του πρωτότυπου τίτλου) έχει μια μακρά όσο και ευτυχή πορεία στη διεθνή θεατρική σκηνή, από το πρώτο ανέβασμα το 1947 στη Νέα Υόρκη, ενώ η ταινία του Ελία Καζάν με τη Βίβιαν Λι και τον Μάρλον Μπράντο παραμένει στο πάνθεον του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Χρόνος; 1947. Τόπος; Νέα Ορλεάνη. Η ιστορία; Η Μπλανς, καθηγήτρια από το Νότο επισκέπτεται στη Νέα Ορλεάνη την αδελφή της Στέλλα, που ζει με τον άνδρα της Στάνλεϋ. Η Μπλανς βλέπει υποτιμητικά τον Στάνλεϋ, λόγω της καταγωγής του αλλά και του οξύθυμου και ακατέργαστου χαρακτήρα του, στοιχεία που καθηλώνουν την Στέλλα σε μια σχέση που κυριαρχείται από το ωμό πάθος.

Η εύθραυστη και με ευγενική καταγωγή Μπλανς βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τον Στάνλεϋ και η συγκατοίκηση μαζί του αποτελεί την αφετηρία για να ξεδιπλωθεί το ομιχλώδες παρελθόν της και να αναπτυχθεί μια σχέση πάθους και μίσους, που κλονίζει για πάντα τις ευαίσθητες ισορροπίες των ηρώων.

Κοινωνικές και προσωπικές αντιλήψεις, κρυφοί πόθοι και ανομολόγητες λέξεις, τραυματισμένες μνήµες και όνειρα ανεκπλήρωτα, ένας κόσμος φοβισμένος «συνωστίζεται» μέσα στο … τραμ με το όνομα «Πόθος».

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του θεατρικού ρεαλισμού του 20ου αιώνα, Το τραμ με το όνομα «Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου, σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, σκηνικά - κοστούμια Εύας Νάθενα και μουσική Άγγελου Τριανταφύλλου.

Η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Χάρης Φραγκούλης, η Θεοδώρα Τζήμου, ο Άγγελος Τριανταφύλλου, η Ευαγγελία Καρκατσάνη και ο Αdrian Frieling ερμηνεύουν τους ρόλους της παράστασης.

Ηθοποιοί

Μαρία Ναυπλιώτου
Χάρης Φραγκούλης
Θεοδώρα Τζήμου
Άγγελος Τριανταφύλλου
Ευαγγελία Καρκατσάνη
Αdrian Frieli
Μενέλαος Μωραΐτης

Συντελεστές

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Συνεργάτις δραματουργός: Έρι Κύργια
Διεύθυνση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ηλιάνα Καλαδάμη, Μαριλένα Κατρανίδου
Συνεργάτις ενδυματολόγου - σκηνογράφου: Μαρία Καραπούλιου
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδα
Μια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με την Stefi Productions - Γιάννης Μ. Κώστας

Video

Στοιχεία θεάτρου

Ηρώων Πολυτεχνείου 32
Πειραιάς
Τηλ. 210 4143310, 210 4143320