Το σπήλαιο

Όπερα
από 31/1/2018 έως 11/2/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Το σπήλαιο - Θέατρο: Τέχνης Κάρολος Κουν

Σύντομη περιγραφή

"Το σπήλαιο" σε σύλληψη - σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου διερευνά μέσα από την φιλοσοφική διάσταση της τυφλότητας, πιθανές παραλληλίες με τον σημερινό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας και των ψευδών ειδήσεων αντλώντας από την πλατωνική αλληγορία του Σπηλαίου. Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

Αναλυτική περιγραφή

Φαντάσου τώρα πως βρίσκεσαι σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εικαστικό περιβάλλον, όπου μέσα στον μαυρόασπρο κόσμο των σκιών, δεν ξεχωρίζεις τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό, τι σκιά και τι σώμα. Ξέρεις ότι κάποιοι χειρίζονται αυτές τις εικόνες, αλλά δε βλέπεις τους χειριστές.

Φαντάσου πως οι ζωντανές λυρικές φωνές και τα ηχοτοπία είναι κλειδιά για να κατανοήσεις κάτι βαθύτερο για τον εαυτό σου και αυτόν τον κόσμο σου.

Στην Αλληγορία του “Σπηλαίου” (514 π.Χ.– 520 π.Χ.) ο Πλάτων βάζει τον Σωκράτη να περιγράφει μια ομήγυρη ανθρώπων που ζουν αλυσοδεμένοι μέσα σε ένα σπήλαιο και βλέπουν μόνο σκιές πραγμάτων, ζώων και ανθρώπων που τις παίρνουν για αληθινές. Ποιός είναι λοιπόν ο αληθινός κόσμος;

Με τους στενούς συνεργάτες και μέλη της ODC Ensemble εικαστικό Παντελή Μάκκα και μουσικοσυνθέτη Τηλέμαχο Μούσα που υπογράφουν αντίστοιχα το εικαστικό περιβάλλον και τη μουσική σύνθεση, αλλά και με την δραματουργική συνεργασία των Στέλλα Ράπτη και της Tanja Diers, η ομάδα προτείνει μια νέα όπερα που αντλεί από μια μεγάλη γκάμα επιρροών: μοτίβα παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, μπαρόκ μουσική λουπαδόροι και θορυβικά τοπία συνυφαίνονται με τον απρόβλεπτο εικαστικό κόσμο των σκιών σε μια ποιητική εμπειρία.

Μια νέα όπερα για 4 φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics. Οι περφόρμερς, λυρικοί τραγουδιστές και χειριστές του θεάτρου σκιών στο κέντρο αυτού του έργου, μετέχουν με όλα τους τα εκφραστικά. Για το ΣΠΗΛΑΙΟ, ξένοι και Έλληνες δημιουργοί μοιράζονται τεχνικές και γνώσεις του θεάτρου σκιών και της νέας όπερας.

Με διακρίσεις στο εξωτερικό -πρόσφατα οι ΟDC βραβεύτηκαν για την παράσταση Revolt AthenΣ με το “First Prize Award BE Festival for the REP” στη Μεγάλη Βρετανία- αλλά και με σταθερή παρουσία στην Ελλάδα, η ομάδα συνεχίζει την έρευνά της στο σύγχρονο πολιτικό θέατρο.

Η παράσταση υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή και συνεργασία φορέων του εξωτερικού, όπως του Ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe και των: Teater Nordkraft, Aalborg (Δανία), REP Theatre, Birmingham (Μεγ. Βρετανία), New Media Department, Stanford University (ΗΠΑ) και Copenhagen Operafestival (Δανία). 

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στο Θέατρο Τέχνης για δέκα παραστάσεις (31 Ιανουαρίου - 11 Φεβρουαρίου 2018). ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ θα εξελιχθεί μέσα από διεθνή residencies και συνεργασίες σε βάθος χρόνου ενώ έχουν ήδη κλειστεί παραστάσεις στο εξωτερικό.

Συντελεστές

Concept - Σκηνοθεσία - Libretto: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική σύνθεση: Τηλέμαχος Μούσας
Δραματουργική συνεργασία: Στέλλα Ράπτη, Tanja Diers
Video installations / Real-time video και video-art: Παντελής Μάκκας
Shadow puppet designers: Τάσος Κώνστας, Παντελής Μάκκας
Κατασκευή φιγούρων θεάτρου σκιών: Τάσος Κώνστας
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτηληναίου
Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Performers - Παίζουν οι: Σταύρος Γιαγκούλης, Αναστασία Κατσιναβάκη, Βιβή Πέτση, Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Σαντούρι: Μαριλένα Χρυσοχοΐδη
Πιάνο: Αναστασία Κατσιναβάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Δρακοπούλου,
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νικόλ Βότση
Ηχοληψία: Σπύρος Δουκέρης
Φωτογράφοι: Karol Jarek, Ηλίας Μωραϊτης
Μουσική διδασκαλία: Αναστασία Κατσιναβάκη
Παραγωγή: ODC Ensemble
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού

Στοιχεία θεάτρου

Υπόγειο
Πεσμαζόγλου 5
Αθήνα
Τηλ. 210 3228706

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.5
Facebook: 4.3