Το παλτό

Μονόλογος
από 29/9/2018 έως 4/11/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Το παλτό - Θέατρο: Μπιπ

Σύντομη περιγραφή

Το παλτό του Nikolai Gogol σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θοδωρή Γκόγκου στο θέατρο Μπιπ. «Όλοι μας ξεπροβάλαμε κάτω από το παλτό του Γκόγκολ» | Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ένας υπαλληλάκος λαχταράει με όλη του την ψυχή ένα πανωφόρι. Θεωρεί ότι θα είναι το εισιτήριό του σε μια άλλη ζωή και κοινωνία, αυτή της σπουδαιότητας και ότι θα είναι πιο σημαντικός. Στερείται τα πάντα για να το αποκτήσει. Όμως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει…

Αναλυτική περιγραφή

Το Politheatro | performing arts παρουσιάζει την παράσταση ‘Το Παλτό’. Μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Nikolai Gogol, ενός συγγραφέα που θεωρείται πατέρας του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού.

Ένας υπαλληλάκος είναι ο ήρωας στο κορυφαίο διήγημα του Gogol που δημοσιεύτηκε το 1842. Το δικό του όνειρο: δε λαχταράει μια γυναίκα, αλλά ένα πανωφόρι. Σ’αυτό έχουν συγκεντρωθεί όλες του οι επιθυμίες, όλη του η αντίληψη για σπουδαιότητα, κοινωνική επιβολή.

Μένει μέρες και νύχτες νηστικός, στερείται το κάθε τι και μαζεύει καπίκι καπίκι την αξία του! Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει…

Ο Μπιελίνσκι αναλύει με λαμπρή διορατικότητα και ακράτητο ενθουσιασμό την τέχνη του Gogol, που ‘από το τίποτα φτιάχνει το παν’: ‘Τα διηγήματα του Gogol,τα χαρακτηρίζει η απλότητα του μύθου, το εθνικό τους χρώμα, η ακέρια τους αλήθεια της ζωής, η πρωτοτυπία τους και το κωμικό τους στοιχείο που τα εμψυχώνει, στοιχείο που πάντα νικάει το βαθύ αίσθημα της λύπης και απελπισίας. Όλες αυτές οι ιδιότητες έχουν μια κοινή πηγή: Ο Gogol είναι ποιητής, είναι ένας ποιητής της πραγματικής ζωής!’. Ο Gogol στάθηκε ο πατέρας της ρωσικής πεζογραφίας, σίγουρα ‘πρώτος αυτός αντίκρισε με τόλμη και ειλικρίνεια τη ρώσικη πραγματικότητα’, σίγουρα λίγοι συγγραφείς έχουν για το λαό τους τόση σημασία όσο εκείνος για την αφυπνιζόμενη Ρωσία.

Ηθοποιοί

Θοδωρής Γκόγκος

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Διασκευή: Θοδωρής Γκόγκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας
Σχεδιασμός αφίσας: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Σκηνικά - Σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Γκόγκος
Μουσική επιμέλεια: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση & Εκτέλεση παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Στοιχεία θεάτρου

Αγίου Μελετίου 25 & Κυκλάδων
Κυψέλη
Τηλ. 213 0344074

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.4
Facebook: 5.0