Το μινόρε της Αμερικής…

Μουσικοθεατρικό
από 20/4/2018 έως 19/5/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Το μινόρε της Αμερικής…

Σύντομη περιγραφή

«Το μινόρε της Αμερικής…» στον πολυχώρο πολιτισμού Διέλευσις. …μια «στιγμή» από το ταξίδι της ξενιτιάς… Η παράσταση καταγράφει και τραγουδά τη διαχρονική περιπέτεια του λαού μας, με τα τραγούδια που συντρόφευσαν τους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική στις αρχές του αιώνα. …τίποτα δεν περίσσεψε και τίποτα δεν πήγε χαμένο… αυτό είναι ζωή.

Αναλυτική περιγραφή

«Το μινόρε της Αμερικής…» είναι ένα μικρό οδοιπορικό της αγωνίας, του πόνου, του φόβου για το άγνωστο και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.
Οι αιτίες της ξενιτιάς πολλές. Η πείνα, η ανεργία, ο πόλεμος, ο πόθος για μια καλύτερη ζωή, για «καζάντι», ο ανεκπλήρωτος έρωτας, ο κίνδυνος για τη ζωή και όλα χέρι-χέρι με την εξέλιξη της κοινωνικό-πολιτικής ιστορίας του τόπου μας, που αιώνες τώρα καθορίζει το μέλλον του, ιδιαίτερα το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Γενεσιουργές αιτίες, οι βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-13, οι παγκόσμιοι πόλεμοι 1914-18 και 1940-45, η Μικρασιατική καταστροφή του 1922, ο αδελφοκτόνος εμφύλιος 1946-49, η παγκόσμια οικονομική ύφεση της δεκαετίας του 1960 πυροδότησαν μαζικές μεταναστευτικές αντιδράσεις.
Μεταξύ των χωρών προορισμού η Β. Αμερική φάνταζε σαν την γη της «επαγγελίας», υποσχόμενη πολλά για τους ικανούς και προκομμένους…
Κι όμως, στη νέα χώρα υποδοχής τα πράγματα ήταν πολλές φορές δύσκολα, στενάχωρα, σκληρά και απογοητευτικά… και από κοντά να σε βασανίζει διαρκώς το «νόστιμον ήμαρ» που σιγά-σιγά μετατρέπονταν σε «φόβο θανάτου στη ξένη χώρα». Αχ! να τα «βράσω» τα καλά της ξενιτιάς…
Για πολλούς, στη νέα πατρίδα, η τίμια δουλειά, η αποδοτική εργασία και προκοπή, η προσπάθεια να στηθεί τίμια ένα νέο νοικοκυριό, η ώθηση των παιδιών να μορφωθούν και να αποκτήσουν ένα άλλο ρόλο στην κοινωνία δεν έφτανε για να πραγματώσουν το «καζάντι» τους..
Έτσι, ο τζόγος, η περιδίνηση των τυχερών παιχνιδιών, οι ιπποδρομίες, το μπαρμπούτι, οι παράνομες δραστηριότητες μπήκαν στη ζωή των μεταναστών, σαν μια ενδιάμεση λύση για να επισπεύσουν την προσπάθεια τους και να τους δικαιώσει σαν πετυχημένους. Αν είναι δυνατόν, αφού όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο τζόγος είναι μια αρρώστια με οδυνηρά αποτελέσματα…
«Το μινόρε της Αμερικής», μια μουσικό-θεατρική προσπάθεια για να καταδειχτεί και με τα τραγούδια της παράστασης, εκτός των άλλων και ο αγώνας των Ελλήνων μεταναστών ανδρών και γυναικών για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μεροκάματο, για συνδικαλιστικές ελευθερίες, για την ενεργό συμμετοχή των Ελλήνων εργατών στις μακρόχρονες και αιματοβαμμένες απεργίες των ορυχείων του Ludlow και όχι μόνο, για τη στάση και τη δολοφονία του Έλληνα συνδικαλιστή Λούη Τίκα.
Για όλους εκείνους που στο ταξίδι για την ξενιτιά άντλησαν δύναμη από το αίμα της καρδιάς της πατρίδας και την τροφοδότησαν αντίστοιχα με το δικό τους αίμα. Για όλους/ες που σ’ αυτό το ταξίδι της ζωής τους έμαθαν να μισούν, να υπομένουν, να συγχωρούν, να χαμογελούν και να αγαπούν.

Συντελεστές

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Μακρής
Μουσική επιμέλεια & Διασκευές τραγουδιών: Σπύρος Γκούμας
Φωτισμός: Φωτεινή Καράμπαμπα
Ρύθμιση φώτων: Βιολέτα Κυριάκου
-----------------------------------
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Χρυσή Γεράρδη: ως Σοφία Μωρατέλη
Γιώργος Μακρής: ως Κύριος
Σπύρος Γκούμας: ως κ. Βρασίδας
Δημήτρης Γκούμας: ως Νέος
-----------------------------------
Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Γκούμας: μπουζούκι - τζουρά – κιθάρα - τραγούδι
Σοφία Κονταράτου: τραγούδι
Γιώργος Χαρατσής: μπουζούκι - τραγούδι
Δημήτρης Γκούμας: κιθάρα
Γιώργος Μακρής: τραγούδι
Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμά

Στοιχεία θεάτρου

Λέσβου 15 & Πόρου
Κυψέλη
Τηλ. 210 8613739

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.3