Το λαστιχένιο φέρετρο

Όπερα Μαύρη κωμωδία
από 4/6/2017 έως 6/6/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Το λαστιχένιο φέρετρο - Θέατρο: Εθνική Λυρική Σκηνή

Αναλυτική περιγραφή

Το έργο μιλά για ένα παράξενο τύπο, τον Μάρκο, ο οποίος για λόγους ανεξήγητους, έχει οργανώσει ο ίδιος την κηδεία του. Έχει φροντίσει να βρει ένα παράξενο λαστιχένιο φέρετρο και καλεί φίλους, συγγενείς και επίδοξους κληρονόμους να παρευρεθούν. Ο μηχανισμός της Τελετής μπαίνει μπρος: λουλούδια για να στολίσουν τον «ωραίο νεκρό», μοιρολόγια, καφές της παρηγοριάς. Αλλά ο Μάρκος, αλλάζει γνώμη: «ποιος ο λόγος να πεθάνω, αφού το ίδιο κάνει και να ζω», μια απίθανη φράση που ανοίγει το έργο σε σκοτεινές μεταφυσικές διαστάσεις. Η κηδεία όμως έχει ξεκινήσει κι η Τελετή δεν γυρνάει πίσω. Ο ανεψιός, με τη βοήθεια όλου του πλήθους των γειτόνων, εκτελεί τον Μάρκο. Το παράξενο φέρετρο μένει άδειο στο σκηνή, ευρύχωρο κι ελαστικό, προκαλώντας άλλους να το κατοικήσουν…

-----------------------------------

Η όπερα δωματίου του Αργύρη Κουνάδη (1924-2011) Το λαστιχένιο φέρετρο, σε λιμπρέτο του θεατρικού συγγραφέα Βασίλη Ζιώγα, παρουσιάστηκε το 1968 στη Βόννη. Πρόκειται για σουρεαλιστική, μαύρη κωμωδία με στοιχεία γκροτέσκου, που χαρακτηρίζεται από την απαιτητική μουσική γραφή του Κουνάδη.

Το έργο, που είναι από τα κορυφαία της εργογραφίας του συνθέτη, δεν έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα - η συγκεκριμένη εκδοχή του 2003, η οποία αποτελεί παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) προς τον συνθέτη, παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνοθέτης με σημαντική πορεία και στο μουσικό θέατρο, ενώ θα συμπράξει το σημαντικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon ensemble, καθώς και μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ. Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο αρχιμουσικός Νίκος Βασιλείου.

Συντελεστές

Ποιητικό κείμενο: Βασίλης Ζιώγας
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης
Σκηνικά - Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κίνηση: Ίρις Νικολάου
Διεύθυνση χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης
Ερμηνεύουν:
Μάρκος - Βαγγέλης Μανιάτης
Δημητράκης - Γιώργος Ρούπας
Σάββας - Νίκος Στεφάνου
Ανεψιός - Αθηνά Καστρινάκη
Εξαδέλφη - Βαρβάρα Μπιζά
Γείτονες - Αναστασία Αγγελοπούλου, Κυριακή Τροχάνη, Άννα Φιλανδριανού, Γιάννης Γιαννίσης, Ιωσήφ Κενετζιάν, Γιώργος Κυριαζής, Ντάνιελ Στάνκοβιτς, Γιάννης Φίνας

Video

Στοιχεία θεάτρου

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφ. Συγγρού 364
Καλλιθέα
Τηλ. 216 8091000