Θείος Βάνιας

Δράμα
από 14/11/2017 έως 6/2/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Θείος Βάνιας - Θέατρο: Άνεσις

Σύντομη περιγραφή

Η παράσταση "Θείος Βάνιας" ανεβαίνει στο θέατρο Άνεσις και περιγράφει την ηθική παρακμή και τον ψυχικό σπαραγμό της επαρχιακής ρωσικής μεσαίας τάξης μερικά χρόνια πριν από  την πτώση του τσαρικού καθεστώτος μέσα από την ανεπανάληπτη κωμικοτραγική ματιά του Άντον Τσέχοφ.

Αναλυτική περιγραφή

«Θα ήθελα να μπορούσα να σβήσω το παρελθόν. Να ξυπνήσω ένα πρωί να έχει ήλιο κι ησυχία και ν’ αρχίσω μια καινούργια ζωή. Να μην υπάρχει παρελθόν. Ν’ αρχίσω απ΄ την αρχή. Αλλά πώς ν’ αρχίσω; Με τι ν’ αρχίσω;»

Η διαχείριση ενός οικογενειακού κτήματος, ιδιοκτησίας του γαμπρού του Βάνια, για τον οποίο ο τελευταίος εργάζεται με πίστη και προσήλωση, αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η ιστορία...

Μια ιστορία για τα οράματα που διαψεύστηκαν, τις ιδέες που προδόθηκαν, τα πάθη που άδοξα σβήστηκαν και τις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζονται για να γκρεμιστούν, σε ένα συγκλονιστικά σύγχρονο σχόλιο για την «ατάραχη» ζωή της επαρχίας που αλλοτριώνει σε βάθος και καταρρακώνει ανθρώπους και συνειδήσεις.

Οι ήρωες στον Θείο Βάνια, διαχρονικοί και δραματικά επίκαιροι, βιώνουν τη φθορά και την ήττα του χρόνου, υποταγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους διαλύει. Είναι τραγικοί ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως έχουν ήδη χάσει και ανέλπιδα αναμένουν το τέλος.

Σε σκηνοθεσία του Δημοσθένη Παπαδόπουλου στην σκηνή του θεάτρου Άνεσις συνεχίζονται τα δευτερότριτα, οι παραστάσεις του  Θείου Βάνια μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου με μια εξαιρετική διανομή ηθοποιών.

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος επιστρέφει στην σκηνή, μετά από επτά χρόνια απουσίας του στον ομώνυμο ρόλο και δοκιμάζει να αναμετρηθεί με αυτό τον κόσμο μέσα από πολλαπλούς ρόλους (σκηνοθετεί, μεταφράζει και ερμηνεύει τον Θείο Βάνια για λογαριασμό του θεάτρου Άνεσις) αναγνωρίζει στους ήρωες του Τσέχωφ «πρόσωπα κουρασμένα απογοητευμένα. Πλήξη που οδηγεί στο ποτό. Στην υστερία. Στην τρέλα. Πρόσωπα απεγνωσμένα που ζητούν βοήθεια. Που ψάχνουν κάποιον άλλον ν’ ακουμπήσουν. Αλλά αυτός ο “άλλος” είναι πάντα η λάθος επιλογή. Πρόσωπα κωμικοτραγικά. Κλόουν που βρίσκονται μόνοι πάνω στη σκηνή. Μικρά ανθρωπάκια που γυρίζουν συνέχεια πάνω σ’ έναν πλανήτη που καταστρέφεται». Και επιλέγει τις κορυφαίες στιγμές εξομολογήσεων των ηρώων του που προδίδουν αυτήν, ακριβώς, την ανάγκη τους ν’ αποδράσουν από τη σπαταλημένη τους ζωή.

Ηθοποιοί

Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Θάλεια Ματίκα
Βασίλης Μπισμπίκης
Σοφία Πανάγου
Θοδωρής Κανδυλιώτης
Δημήτρης Καπετανάκος
Δημήτρης Διακοσάββας
Μανώλης Καζαμίας

Συντελεστές

Μετάφραση - Δραματουργική επεξεργασία - Φωτισμοί -Μουσική επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφιδάς
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Video

Στοιχεία θεάτρου

Κεντρική σκηνή
Λεωφ. Κηφισίας 14
Αμπελόκηποι
Τηλ. 210 7718943