Στέλλα Βιολάντη

Δράμα
από 9/10/2017 έως 27/3/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Στέλλα Βιολάντη - Θέατρο: Δημήτρης Χορν

Αναλυτική περιγραφή

Ένα από τα σπουδαιότερα και πιο γνωστά έργα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, η «Στέλλα Βιολάντη», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, μετά τη θερμή ανταπόκριση κοινού και κριτικών την προηγούμενη θεατρική σεζόν, ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά, από τα Αθηναϊκά Θέατρα και τη θεατρική ομάδα "Μπουλούκι" στο θέατρο Δημήτρης Χορν από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017.

Το έργο του Ξενόπουλου περιγράφει τον έρωτα της Στέλλας Βιολάντη για έναν νέο και τις συγκρούσεις που αυτός προκαλεί σε μια συντηρητικά λειτουργούσα πατριαρχική οικογένεια. Με το έργο του ο Ξενόπουλος καταδικάζει την επιβολή της απόλυτης εξουσίας του πατέρα στη ζωή, τις αποφάσεις, ακόμη και τον τρόπο σκέψης όλης της οικογένειας.

-----------------------------------

Δυο λόγια για το έργο:

Η Στέλλα Βιολάντη, κόρη του Ζακυνθινού μεγαλέμπορου Παναγή Βιολάντη, ενδίδει στην ερωτική πολιορκία ενός ξεπεσμένου ευγενούς, του Χρηστάκη Ζαμάνου, ζώντας μέσα στη γλυκιά πλάνη των αισθημάτων της και χωρίς να υπολογίσει την αντίδραση του ασφυκτικού αστικού περίγυρου των αρχών του 20ου αιώνα. Σε μια χρωμαστιστή κόλλα χαρτί του απαντά «Είμαι δική σου. Αγάπα με». Αυτό είναι το έγκλημά της για το οποίο θα πληρώσει πολύ ακριβά. Ο ερωτάς της θα είναι μαρτυρικός. «Έρως Εσταυρωμένος».

«Την υπόθεση του έργου την πήρα απ’ τη ζωή. Όχι μόνο στη Ζάκυνθο και στην Επτάνησο, αλλά και στην Αθήνα, στην Πάτρα, ερωτευμένα κορίτσια φυλακίζονταν εκείνο τον καιρό σε σοφίτες και καταγώγια ως να ξεχάσουν, να αρνηθούν την απαγορευμένη τους αγάπη ή να πεθάνουν", γράφει ο μέγας ψυχογράφος της ελληνικής αστικής πεζογραφίας, ο οποίος μεταπλάθει το 1909 την περίφημη νουβέλα του "Έρως Εσταυρωμένος" για τη σκηνή, κατά παραγγελία της Μαρίκας Κοτοπούλη, χαρίζοντας στο ελληνικό κοινό ένα από τα αρτιότερα έργα του.

"Ο έρωτας είναι παράγων θανάτου" γράφει στην κριτική του για το έργο ο Μ. Καραγάτσης. Και ο ίδιος ο Ξενόπουλος: " Έργο δακρυγόνο η Στέλλα Βιολάντη δεν στάθηκε ποτέ. Ο θεατής που ξέρει από θέατρο ανατριχιάζει, σπαράσσεται, αισθάνεται δέος αλλά δεν κλαίει".

Την ηρωίδα έχουν σφραγίσει με τις ερμηνείες τους η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη, η Ελένη Παπαδάκη, η Μαίρη Αρώνη, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Νίκη Τριανταφυλλίδη, Υβόννη Μαλτέζου.

Ηθοποιοί

Νεκταρία Γιαννουδάκη
Ευγενία Δημητροπούλου
Ηλίας Λάτσης
Πηνελόπη Μαρκοπούλου
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης
Δημήτρης Παπανικολάου
Αθηνά Σακαλή

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γρηγόριος Ξενόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λύρας
Σκηνικά - Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Σκηνική πάλη: Κρις Ραντάνοφ
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Πιερρουτσάκου
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα - σε συμπαραγωγή με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Μπουλούκι»

Video

Στοιχεία θεάτρου

Αμερικής 10
Κολωνάκι
Τηλ. 210 3612500