Πόλεμος Τοπίων

Μουσική
από 5/11/2017 έως 4/2/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Πόλεμος Τοπίων - Θέατρο: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Σύντομη περιγραφή

Μουσική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Ηλία Πούλου Τασκένδη "Εξόριστες μνήμες" και στο αφήγημα του Δημήτρη Αλεξάκη "Πόλεμος Τοπίων", σε σκηνοθεσία της Irène Bonnaud. Επί σκηνής, οι πρωταγωνιστές διασχίζουν ένα χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, συναντώντας τα φαντάσματα και τις μουσικές της εποχής, μελωδίες ηπειρώτικες, ρεμπέτικες, ρώσικες... Αυτοσχεδιάζοντας, επιστρέφουν πάντα στον εαυτό τους, στους ήχους και στην πραγματικότητα του παρόντος.

Αναλυτική περιγραφή

Μετά τον πετυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων την άνοιξη του 2017 και πριν ταξιδέψει στη Γαλλία, στο φεστιβάλ Scènes d’Europe της Comédie de Reims (12 & 13 Φεβρουαρίου 2018), η παράσταση Πόλεμος Τοπίων ανεβαίνει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για 12 ακόμα παραστάσεις.

Βασισμένο σε συνεντεύξεις μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού που μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο του 1949, μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, το βιβλίο του Ηλία Πούλου Τασκένδη "Εξόριστες μνήμες" χαράζει μια ψυχογεωγραφία μέσα από φωνές και πρόσωπα, όπου αναμειγνύονται η μικρή με τη μεγάλη Ιστορία, η προσωπική με την πολιτική ζωή, το ενδόμυχο με το συλλογικό.

Με αφετηρία το βιβλίο του Ηλία Πούλου και το αφήγημα του Δημήτρη Αλεξάκη "Πόλεμος Τοπίων", δύο κείμενα που πρώτη φορά παρουσιάζονται επί σκηνής, η γαλλίδα σκηνοθέτις Irène Bonnaud αποδίδει αυτή την ευαίσθητη γεωγραφία μέσα από μια μουσική παράσταση, ανάμεσα στην προφορική ποίηση, τη συναυλία και το θέατρο-ντοκουμέντο, παραπέμποντας τόσο στο ίδιο το γεγονός του εμφυλίου όσο και στη μνήμη του.

Συντελεστές

Ερμηνεία - Τραγούδι: Φωτεινή Μπάνου
Βιόλα: Μιχάλης Καταχανάς
Κιθάρα - Loops: Βασίλης Τζαβάρας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μετάφραση κειμένου από τα γαλλικά: Φωτεινή Μπάνου
Κατασκευή σκιών: Άθως Δανέλλης
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τζαβάρας, Μιχάλης Καταχανάς
Ηχοληψία: Φίλιππος Μαρινέλης
Τεχνικός παράστασης: Γιάννης Ζέρβας
Video: Irène Bonnaud
Video mapping: com.odd.or
Φωτογραφίες παράστασης: Δημήτρης Αλεξάκης
Μια συμπαραγωγή του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων, της Comédie de Reims (Festival Scènes d’Europe), της La Commune CDN d’Aubervilliers και της Cie813.
Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Στοιχεία θεάτρου

Κύπρου 91Α
Κυψέλη
Τηλ. 213 0040496, 694 5348445