Phobiarama

Performance
από 9/5/2017 έως 14/5/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Phobiarama - Θέατρο: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση

Αναλυτική περιγραφή

9 έως 14 Μαΐου 2017 | Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα

Δευτ-Παρ: 18:00 | 19:00 | 20:00 | 21:00 | 22:00

Σαβ-Κυρ: 11:00 | 12:00 | 13:00 και 18:00 | 19:00 | 20:00 | 21:00 | 22:00

-------------------------------------------------------

Ένα αλλιώτικο «στοιχειωμένο σπίτι» ορθώνεται στην καρδιά της πόλης και ο πρωτοπόρος Ολλανδός δημιουργός του μας προτρέπει να το επισκεφθούμε για να ξορκίσουμε τη σύγχρονη κουλτούρα του φόβου, σε μια κοινωνία εμμονική με την ασφάλεια και την τελειότητα. Άραγε, είμαστε ακόμα ικανοί να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας;

Εξορκίζουμε τους φόβους μας μόνο όταν τους κοιτάμε κατάματα» δηλώνει ο Dries Verhoeven (γενν. 1976) και αυτό ακριβώς μας καλεί να πράξουμε, μπαίνοντας κάτω από τη μαύρη τέντα με τη νέον επιγραφή Phobiarama που έχει στηθεί στην καρδιά της πόλης.

Θέαμα-εμπειρία από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 9 έως 14 Μαΐου στην Πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 4. Η ζωντανή εγκατάσταση - περφόρμανς Phobiarama είναι η πιο πρόσφατη δουλειά του διεθνώς διακεκριμένου Ολλανδού εικαστικού και σκηνοθέτη, ο οποίος πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο του 1ου Fast Forward Festival της Στέγης, παρουσίασε στους δρόμους της Αθήνας την αποκαλυπτική περιπατητική παράσταση No Man’s Land, με τους θεατές να έχουν για «οδηγό» τους έναν μετανάστη.

Το Phobiarama είναι μια site-specific εγκατάσταση εκτός Στέγης, προσομοίωση του σύγχρονου θεάτρου του φόβου: ένα αλλιώτικο «στοιχειωμένο σπίτι» σε μια λαβυρινθώδη διαδρομή που εξορκίζει όσα μας στοιχειώνουν.

Αλήθεια, εσάς τι σας φοβίζει περισσότερο; Μια εγκαταλειμμένη βαλίτσα σε ένα αεροδρόμιο; Το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ; Η οικονομική κρίση, ο εθνικισμός και η άκρα Δεξιά; Η τρομοκρατία και η αστυνόμευση;

Σε παγκόσμια πρεμιέρα και σε συμπαραγωγή της Στέγης με το Holland Festival, η εγκατάσταση Phobiarama θεματοποιεί, εκθέτει και αποδομεί τις στρατηγικές του φόβου, καλώντας μας να αναμετρηθούμε μαζί τους όπως πρέπει, δηλαδή επί ίσοις όροις.

«Ποτέ άλλοτε δεν ήμασταν τόσο ασφαλείς και, συγχρόνως, τόσο τρομοκρατημένοι» διαπιστώνει ο Ντρις Φερχόφεν και μας θυμίζει: «Οι υποδοχείς του φόβου εδράζονται στον εγκέφαλό μας: στην αμυγδαλή, τους νευρώνες που ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά μας όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Τελευταία, η αμυγδαλή μας κάνει υπερωρίες. Πολιτικοί, media, marketers και τρομοκράτες μάς υποχρεώνουν σε διαρκή εγρήγορση, σε κατάσταση συναγερμού. Στοχεύουν με φοβερή αποτελεσματικότητα στους υποδοχείς του φόβου. Τι από όλα αυτά, όμως, είναι πραγματικές απειλές και τι σενάρια συνωμοσίας;»

Συντελεστές

Σύλληψη: Dries Verhoeven
Ερμηνεία: Michelangelo Hansen, Earl Daniel, Faiz Faouzi, Malcolm Pengel, Ozan Aydogan, Quincy Nelstein, Rodney Glunder, Rosario Roumou, Sohrab Bayat, Virginio Papa, Zouhair Mtazi
Δραματουργία: Lara Staal
Προσαρμογή για την Αθήνα: Θεοδώρα Καπράλου
Σχεδιασμός Ήχου: S.M. Snider
Λογισμικό: Sylvain Vriens
Κοστούμια: Tentacle Studio
Τεχνικό σύστημα ανάπτυξης: Nelissen decorbouw
Σχεδιασμός βίντεο (πρακτική): Casper Wortmann
Σκηνοθεσία (πρακτική): Carmen Schwarz
Φωτογραφία: Willem Popelier
Τρέιλερ βίντεο: Bowie Verschuuren
Τεχνικός διευθυντής: Roel Evenhuis
Παραγωγή: Olga Godschalk
Βοηθός παραγωγής: Bart van de Woestijne
Εκτέλεση παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης
Δημόσιες σχέσεις: Harmen van Twillert
Διοίκηση: Valérie Julémont, Cees van Gemert, Inez Coumans
Συν-ανάθεση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση / Fast Forward Festival και Holland Festival

Video

Στοιχεία θεάτρου

Λεωφ. Συγγρού 107
Νέος Κόσμος
Τηλ. 210 9005800