Ωκεανίδες

Διασκευή
από 19/4/2017 έως 30/4/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Ωκεανίδες - Θέατρο: Εμπρός

Αναλυτική περιγραφή

Αυτή την φορά αποφασίσαμε να αποφύγουμε την συνηθισμένη περίληψη του έργου, άλλα προτιμήσαμε να εξηγήσουμε πως βιώσαμε εμείς την εμπειρία του κειμένου του Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης.

Όταν στο μάθημα του σχολείου καταπιανόμασταν με την μυθολογία, ξεχνάγαμε ότι είναι πρώτον μέρος της ιστορίας μας και δεύτερον την σημασία του συμβολισμού της. Ο Προμηθέας ήταν πάντα ο τιμωρημένος από τον Δία επειδή έκλεψε από τους θεούς το θεϊκό δώρο της φωτιάς και το χάρισε στους θνητούς. Γι' αυτό τιμωρήθηκε τρώγοντας ο γύπας το συκώτι και την επόμενη να ξαναγεννιέται. Ποτέ δεν μας εξήγησαν όμως τι σημαίνει το όνομα Προμηθεύς. Το όνομά του (Προ+Μηθεύς, εκ του μήδομαι) σημαίνει «προνοητικός», αυτός που σκέφτεται πριν δράσει, αυτός που μαθαίνει από τις δράσεις του, που προβλέπει, αυτός που δρα συνετά.

Πως λέει και ο Τερζόπουλος, "αν σβήσει η φωτιά πώς θα γεννηθεί ο Προμηθέας", αυτό είναι η αφορμή για μια εσωτερική αναζήτηση...

Από την άλλη πλευρά να πούμε ότι δεν παίζουμε τραγωδία, δεν είναι δράμα. Ίσως (καλλιτεχνικά μιλώντας) στόχος είναι να βρούμε πιο πολύ το υπερφυσικό στοιχείο του έργου, δηλαδή τις Ωκεανίδες. Κόρες του Ποσειδώνα με μορφή παρθένας κατά το άνω ήμισυ και ιχθύος κατά το κάτω, όμοιες με τις γοργόνες και άλλοτε με δύο ουραία πτερύγια, οι οποίες διηγούνται την ιστορία μέσα από την ψυχολογία της μάζας. Άλλωστε ο Χορός στην τραγωδία εξέφραζε την κοινή γνώμη.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήσαμε είναι ο χώρος, ο χρόνος, οι αποστάσεις, η επανάληψη, οι χειρονομίες και η τοπογραφία - σύμφωνα με την μέθοδο των ViewPoints της Ann Bogard και Tina Landau. Παράλληλα χρησιμοποιούνται και οι μάσκες.

Ηθοποιοί

Κατερινα Σπανού
Θάλεια Τσιακάλου
Κατερίνα Μαυρογιαννάκη
Ιωάννα Τσώμου
Αγγελική Πουλημά

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Ενδυματολογία: Αγγελική Πουλημά
Βοηθός σκηνοθέτη : Λυδία Τσακαλάκη
Σκηνογραφία: Δημήτρης Βεκόπουλος
Φωτισμοί: Ευφροσύνη Γιαννάκενα, Μιχάλης Σιμόπουλος

Video

Στοιχεία θεάτρου

Ρήγα Παλαμήδη 2
Ψυρρή