Οι μαύρες σελίδες της Ελλάδος

Κοινωνικό
από 10/11/2017 έως 12/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Οι μαύρες σελίδες της Ελλάδος - Θέατρο: Χώρος Τέχνης Ασωμάτων

Σύντομη περιγραφή

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα οι εφιάλτες δε λείπουν από την πατρίδα μας. Η παράσταση δίνει έμφαση στους προδότες του χθες και του σήμερα. Η ιστορία διαδραματίζεται κατά την περίοδο του Β' παγκοσμίου πολέμου και εστιάζει στη δράση του γερμανόφιλου Νεκτάριου Ζούλια, φίλου και συνεργάτη των Γερμανών της Γκεστάμπο. Η παράσταση παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα "Ηλιαείς".

Αναλυτική περιγραφή

Η γερμανική μπότα του κατακτητή είναι ήδη στην Αθήνα. Η φτώχεια και η εξαθλίωση χτυπά σε κάθε γειτονιά και αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν τα πάντα για την επιβίωση τους. Μετά από πλιάτσικο στο κατάστημα ενός μαυραγορίτη γίνεται μπλόκο από τους Γερμανούς. Εκτελούνται για παραδειγματισμό δύο πατριώτες ύστερα από την υπόδειξη του μασκοφόρου Έλληνα δοσίλογου.

Ο γερμανόφιλος Νεκτάριος Ζούλιας, φίλος και συνεργάτης των Γερμανών της Γκεστάμπο, ύστερα από εντολή του συνταγματάρχη Χάνς Χόσλε, διατάζεται να μεταβεί στην περιοχή της Δωρίδος.

Σκοπός του να αποσπάσει πληροφορίες για τις ομάδες των ανταρτών που δρουν στην περιοχή.

Στο Λιδορίκι νοικιάζει μαγαζί και κερνάει κρασί με στόχο να γίνει αρεστός στους κατοίκους του χωριού.

Γνωρίζεται με τη Μαρία τη μητέρα της Άννας, στην οποία ανήκει το μαγαζί που κληρονόμησε από τον αδικοχαμένο σύζυγο της σε γερμανικό μπλόκο, καθώς και με την Ελένη αδερφή του Κωνσταντή και αρραβωνιαστικού της Άννας.

Ο Κωνσταντής και η ομάδα του ζει και δρα στα βουνά της Δωρίδος. Μετά από πληροφορία που έλαβαν από το Κάϊρο ετοιμάζουν μπλόκο για εξόντωση των Γερμανών, οι οποίοι οργανώνονται στην Άμφισσα για την επιχείρηση τους με τον κωδικό "kreuzotter".

Ύστερα από την νίκη τους και την καταστροφή των Γερμανών στις Καρούτες κατεβαίνουν νικητές να γιορτάσουν στο Λιδορίκι.

Ο δοσίλογος Νεκτάριος αρπάζει την ευκαιρία και τους καλεί στο μαγαζί για να τους αποσπάσει πληροφορίες. Μαθαίνει το όνομα του αρχηγού τους, τον οποίο και καταδίδει στον γερμανό συνταγματάρχη Χάνς Χόσλε. Ο γερμανός έξαλλος αφού η διοίκηση τον διατάζει ή να γυρίσει στην Γερμανία ή να αυτοκτονήσει αποφασίζει εκδικητικά να σβήσει από το χάρτη το Λιδορίκι.

Ο Νεκτάριος όμως τρέφοντας μονόπλευρα αισθήματα για την Άννα προδίδεται και ομολογεί στην ίδια τα σχέδια των Γερμανών. Εκείνη ενημερώνει αμέσως τον Κωνσταντή και τους συγχωριανούς της και δημιουργείται επιχείρηση εκκένωσης του χωριού.

Οι αντάρτες όμως συλλαμβάνουν τον δοσίλογο και τον εκτελούν. Η μάνα της Άννας μη μπορώντας να αποχωρισθεί το σπιτικό παραμένει για πάντα στο Λιδορίκι..

Μετά από χρόνια ο Κωνσταντής και η Άννα ξαναχτίζουν το σπιτικό τους. Στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο τιμάν τους ήρωες που χάθηκαν και αναρωτιούνται αν εκείνες οι μαύρες μέρες τελειώσαν..

Ή μήπως όχι;

Νίκος Ξένος & Ανδριανή Μπαρτσώτα

Ηθοποιοί

Μαρία Μαλούχου
Νίκος Ντάβας
Μαρένια Πάλλη
Ανδριανή Μπαρτσώτα
Χρήστος Διαμαντής
Νίκος Γινάργυρος

Συντελεστές

Κείμενα: Νίκος Ξένος, Ανδριανή Μπαρτσώτα
Σκηνοθεσία: Ανδριανή Μπαρτσώτα
Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Ξένος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Ντάβα
Συμμετέχει η ομάδα αναβίωσης ελληνικού στρατού του έπους 1940

Στοιχεία θεάτρου

Αγίων Ασωμάτων 6
Θησείο
Τηλ. 211 8009838