Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο

Δράμα
από 14/10/2017 έως 5/11/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο - Θέατρο: Από Μηχανής

Σύντομη περιγραφή

Μια αληθινή ιστορία αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος. Μια παράσταση βασισμένη σε πραγματικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν στο κτίριο του πρώην ιταλικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη. Πρωταγωνιστούν μαθητές ηλικίας 13-17 ετών. Αφορά το Ολοκαύτωμα, ιδωμένο όμως από μία διαφορετική σκοπιά: αυτή των παιδιών, των εβραίων μαθητών του ιταλικού σχολείου Θεσσαλονίκης Ουμπέρτο Πρίμο, και τη ζωή τους λίγους μήνες προτού αναχωρήσουν τα πρώτα τρένα για το Άουσβιτς. Απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών, από 10 ετών και πάνω.

Αναλυτική περιγραφή

Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2003. Κτίριο Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, πρώην έδρα του Ιταλικού Σχολείου Ουμπέρτο Πρίμο. Μια καλοκαιρινή μπόρα γίνεται η αφορμή που οδηγεί τον καθηγητή Antonio Crescenzi στο υπόγειο, για να αποτρέψει την πλημμύρα. Ένα χαρτί παρασυρμένο από τον άνεμο κολλάει στο στήθος του και η ιστορία ξετυλίγεται σαν κουβάρι μέσα από αυτήν την έκθεση, την άκρη του νήματος: «Μία από τις ωραιότερες αναμνήσεις της ζωής μου», του μαθητή Αλμπέρτο Μοδιάνο. Ημερομηνία: Δεκέμβριος 1941.

Σχολικό έτος 1941-42, Ιταλικό Σχολείο Ουμπέρτο Πρίμο. Η σχολική χρονιά αρχίζει, ο καθηγητής υποδέχεται τους μαθητές, 5 αγόρια και 4 κορίτσια, που μαζεύονται στην τάξη, χωρίς να γνωρίζουν ότι θα είναι η τελευταία τους χρονιά. Είναι οι: Έστερ, Λίντια, Ματίλντε, Αλμπέρτο Σ., Λετίτσια, Τζιοβάννι, Ντάνιελ, Αλμπέρτο Μ., Κλάουντιο.

Ελπίδες, ιδέες, εφηβικές ανησυχίες, όνειρα μίας τάξης εβραιόπουλων, βγαλμένα από μία ξεχασμένη κούτα στο υπόγειο, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των θεατών. Τα παιδιά κάνουν πρόβες για την παράσταση που θα ανεβάσουν, φτιάχνουν κατασκευές, διαβάζουν εκθέσεις, συζητούν, ερωτεύονται, διδάσκονται και μας διδάσκουν. Ονειρεύονται τη ζωή και υμνούν την ελευθερία, ατενίζοντας τον θάνατο.

Σχολικό έτος 1942-1943: στην άδεια πλέον τάξη, ο καθηγητής γράφει μια επιστολή προς τους μαθητές του. Η μόνη παρουσία είναι πλέον η μνήμη, που στοιχειώνει κάθε γωνιά του χώρου.

Οι θεατές, στο τέλος της παράστασης θα ανέβουν στη σκηνή, θα διαβάσουν τις εκθέσεις, θα δουν τις φωτογραφίες και τα απολυτήρια των μαθητών που μας χάρισαν την ιστορία τους, για να μας διδάξουν ένα μάθημα ζωής: Ό,τι συνέβη δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ηθοποιοί

Βασίλης Κωτούλας
Άννα Μαρία Τσεκούρα
Γεωργία Κατσικονούρη
Mαρία Σκαρπέλου
Σοφία Μaioletti Σκαραμαγκά
Γιώργος Σκαρπέλος
Ηλίας Πιπεράκη
Ιουλιανός Ραχιώτης
Λευτέρης Κολίτσος
Παναγιώτης Κότσαλης

Συντελεστές

Ιδέα - Σκηνοθεσία: Alessandra Maioletti
Ιστορική έρευνα: Antonio Crescenzi
Κείμενο: Χαράλαμπος Μαγουλάς, Antonio Crescenzi
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευαγγελή Φίλη
Μουσική - Sound Design: Χρήστος Δαυίδ Νταούλας
Σκηνογραφία: Βάσια Εξάρχου
Κοστούμια: Έλενα Παπαμιχαήλ
Video: Διονυσία Κοπανά
Σχεδιασμός φωτισμού: Giorgio Maioletti
Δημοσιογραφική Έρευνα: Δάφνη Σκαλιώνη
Παραγωγή: Ομάδα “Όνειρο”

Στοιχεία θεάτρου

Ακαδήμου 13
Μεταξουργείο
Τηλ. 210 5232097