Ο Ξένος

Δράμα
από 23/10/2017 έως 3/4/2018
4,8 από 13 αξιολογήσεις
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Ο Ξένος - Θέατρο: Από Μηχανής

Σύντομη περιγραφή

Ο Ξένος, που παρουσιάζεται στο θέατρο Από Μηχανής, είναι -σύμφωνα με τον Αλμπέρ Καμύ- η ιστορία ενός ανθρώπου που δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια.

Αναλυτική περιγραφή

«Ο Μερσώ αρνείται να πει ψέματα, τον κινεί μόνο το πάθος του απόλυτου. Αυτό και μόνο τον τοποθετεί εκτός κοινωνίας, για την οποία είναι ένας ξένος. Προσπάθησα ν' αποδώσω με τον ήρωά μου τον μοναδικό Χριστό που μας αξίζει.»

Ο ήρωάς του καταδικασμένος σε θάνατο για το φόνο ενός Άραβα βρίσκεται μπροστά σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του νοήματός της. Χωρίς ποτέ να δίνει κάποια οριστική απάντηση, η ατομική του εξέγερση είναι τελικά αυτή που τον οδηγεί στην αποδοχή και την υπέρβαση της κατάστασής του.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης και οι ηθοποιοί της παράστασης, Γεράσιμος Μιχελής, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μιχάλης Οικονόμου και Μιχάλης Βαλάσογλου, ανασυνθέτουν και παρουσιάζουν το έργο με άξονα τα κεντρικά θέματά του -θνητότητα, μητέρα, χρόνος, δικαιοσύνη, παράλογο και εξέγερση- αναδεικνύοντας επί σκηνής τόσο την ιστορία όσο και τον φιλοσοφικό πυρήνα του έργου, σε ένα ζωντανό σκηνικό διάλογο του Ξένου με τον Μύθο του Σίσυφου, το μνημειώδες δοκίμιο του μεγάλου Γάλλου στοχαστή.

-----------------------------------

Σειρά συζητήσεων με τους συντελεστές (45 λεπτά):

- Συζήτηση 6η: 6 Φεβρουαρίου. Καλεσμένος ο διδάκτωρ φιλολογίας και θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γκίνη και η θεματική της συζήτησης έχει τίτλο "ο Μερσώ και οι Ξένοι".

- Συζήτηση 5η: 9 Ιανουαρίου. Καλεσμένος ο συγγραφέας Φιλήμονας Πατσάκης και η θεματική της συζήτησης έχει τίτλο "Ο Ξένος, η ύπαρξη μπροστά στο παράλογο".

- Συζήτηση 4η: 18 Δεκεμβρίου. Καλεσμένος ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Σπύρος Γιανναράς και η θεματική της συζήτησης έχει τίτλο "Ο Μερσώ ή Η ρηχότητα του κακού !".

- Συζήτηση 3η: 12 Δεκεμβρίου. Καλεσμένοι οι Διδάκτορες Θεολογίας Πάτερ Αλέξανδρος Καριώτογλου και κυρία Αγγελική Καριώτογλου και η θεματική της συζήτησης με τίτλο "Δος μοι τούτον τον ξένον", θα έχει επίκεντρο το θέμα Θεός, στο μυθιστόρημα του Ξένου.

- Συζήτηση 2η: 5 Δεκεμβρίου. Καλεσμένος ο Ποιητής Χριστόφορος Λιοντάκης και η θεματική της συζήτησης θα έχει τίτλο "Και με φως και με θάνατο".

- Συζήτηση 1η: 21 Νοεμβρίου. Καλεσμένος ο Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής Αθανάσιος Τουρκαντώνης και το επίκεντρο της συζήτησης θα είναι "Η χρονικότητα του Ξένου".

Θα ακολουθήσουν οι Διδάκτορες Θεολογίας Πάτερ Αλέξανδρος Καριότογλου και κυρία Αγγελική Καριότογλου την Τρίτη 12/12, ο Λογοτέχνης Σπύρος Γιανναράς τη Δευτέρα 18/12 και άλλοι που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

-----------------------------------

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Οι λόγοι ενασχόλησης ενός σκηνοθέτη και μίας ομάδας ηθοποιών με ένα έργο ποικίλουν. Ένας όμως είναι αυτός που οφείλει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει και που μπορεί να κινήσει μια θεατρική διαδικασία ουσιαστικά και δημιουργικά. Αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάγκη να ανακαλύψεις, από την επιθυμία να γνωρίσεις, την διάθεση να μην επαναλάβεις αλλά να αλλάξεις μέσα από το έργο του συγγραφέα και μέσα από το έργο σου. Να μην είσαι ο ίδιος σκηνοθέτης, ο ίδιος ηθοποιός, ο ίδιος θεατής μετά από αυτό. Η αλήθεια είναι πως κάποια έργα και κάποιες διαδικασίες προσφέρουν αυτή την δυνατότητα περισσότερο από άλλες.

Ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ είναι μια πρόκληση στη συνήθεια. Ένα κάλεσμα για μια διαυγή οπτική της ζωής. Μια αδιάκοπη αναζήτηση νοήματος σε έναν κόσμο παράλογο.

Ο Καμύ μεταφέροντάς μας στην θέση του Ξένου μας διδάσκει. Αποκαλύπτει μια θέση απαλλαγμένη από συνήθειες, ασφάλειες, συμβάσεις και βεβαιότητες. Μια θέση που εντοπίζει στους κοινωνικούς ρόλους τον εγκλωβισμό της ύπαρξης. Ο Ξένος μας καλεί να δούμε καθαρά, και για να δούμε πιο καθαρά χρειάζεται να δούμε διαφορετικά.

Να δούμε διαφορετικά και το ίδιο το θέατρο και τις δυνατότητές του.

Μέσα στην ιστορία του Ξένου συναντάμε την φιλοσοφική σκέψη του Καμύ πάνω στα θέματα που τον απασχόλησαν στο σύνολο σχεδόν του έργου του (Θάνατος, Μητέρα, Χρόνος, Νόημα, Παράλογο, Δικαιοσύνη, Βία, Εξέγερση κ.ά.). Για την θεατρική του μεταφορά ανασυνθέτουμε την ιστορία του Ξένου κυρίως βάσει των θεμάτων του και λιγότερο των γεγονότων του. Εστιάζουμε έτσι στην ανάπτυξη της σκέψης του συγγραφέα γύρω από αυτά και στην ανάδειξη του πυρήνα και της κύριας αίσθησης του έργου.

Ο Ξένος μας συνδιαλέγεται σκηνικά με τον Μύθο του Σίσυφου (Δοκίμιο του Α.Καμύ γραμμένο την ίδια περίοδο και δημοσιευμένο το ίδιο έτος με τον Ξένο, 1942) σε μια παράλληλη και διαρκή αναφορά σε αυτόν, ως σύμβολο της μοίρας του ήρωα του Ξένου, αλλά και της ανθρώπινης μοίρας ευρύτερα. Ο Καμύ μας λέει πως “Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο”, το ίδιο ισχύει και για τον Ξένο. | Δημήτρης Τσιάμης

Ηθοποιοί

Γεράσιμος Μιχελής
Κλεοπάτρα Μάρκου
Μιχάλης Βαλάσογλου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης
Σκηνογραφία: Γιάννης Θεοδωράκης
Κινησιολογία: Ελένη Χατζηγεωργίου
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ενδυματολογία: Βασιλική Σύρμα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Δένδη
Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου
Σκηνοθέτης teaser: Γιώργος Αποστολόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Κόλλια
Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη, Κωνσταντίνος Πλατής

Video

Στοιχεία θεάτρου

Ακαδήμου 13
Μεταξουργείο
Τηλ. 210 5232097