Ο Προεστώς του Χωριού

Κωμωδία
από 7/5/2018 έως 27/5/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Ο Προεστώς του Χωριού - Θέατρο: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη

Σύντομη περιγραφή

Η κωμωδία «Ο Προεστώς του Χωριού» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολόπουλου στην «Αθηναϊκή Σκηνή» των Κάλβου - Καλαμπόκη από τον θίασο Ονείρου Τεχνήτες. Ο χήρος προεστός ενός χωριού αποφασίζει να ζητήσει σε γάμο τη χήρα, την οποία αγαπά εδώ και καιρό. Η χήρα, από την άλλη, του προτείνει να παντρέψουν τα παιδιά τους. Ο προεστός παρερμηνεύει τις προθέσεις της χήρας και ανακοινώνει δημόσια το γάμο τους, αμέσως όμως καταλαβαίνει τη γκάφα του και δίνει την ευχή του στο νεαρό ζευγάρι.

Αναλυτική περιγραφή

Το κωμειδύλλιο (ηθογραφική κωμωδία με τραγούδια και κάποια δραματικά στοιχεία), διαδραματίζεται στις αρχές του 20ου αιώνα σε ένα χωριό της Ελλάδας και αναφέρεται στον έρωτα του Προεστού του χωριού προς τη χήρα συντοπίτισσα του, η οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται στα αισθήματα του αλλά για άλλους λόγους…

Στο έργο βλέπουμε όλα τα στοιχεία που έχει μια φάρσα προσαρμοσμένη όμως στα ήθη, έθιμα και στις παραδόσεις των Ελλήνων της υπαίθρου εκείνης της εποχής, γραμμένα με γλαφυρό και ξεκαρδιστικό τρόπο.

«Ο Προεστώς του Χωριού» παρουσιάστηκε πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ το 1971 σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη.

-----------------------------------

Ο Γιάννης Νικολόπουλος ηθοποιός, σκηνοθέτης, δάσκαλος υποκριτικής και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Τεχνοδρομώ» (προσέγγιση, ενδυνάμωση, άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων όπως κρατούμενοι, άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, ανήλικα παιδιά ασυνόδευτα κλπ., μέσω του θεάτρου και άλλων τεχνών), σημειώνει:

Συναντήσαμε τον «Προεστώ του χωριού» και μπήκαμε στη διαδικασία καταρχήν να τον καταλάβουμε, αυτόν τον ίδιο και όλους τους ήρωες του έργου του Σπυρίδωνος Περεσιάδη. Σκύψαμε πάνω τους και μέσα τους να δούμε πως σκέφτονται και πως αισθάνονται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης αποφασίσαμε να παίξουμε ένα παραμύθι, για κάποιους, κάποτε σε ένα βουνό που αγαπήθηκαν και για τα εμπόδια που συνάντησαν στην αγάπη τους.

Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες καθώς κι η εξουσία, επηρεάζουν πάντα τον έρωτα.

Όπως επίσης δεν λείπουν η χαρά, η λύπη κι ο σαρκασμός.

Όλα αυτά που μπλέκονται γλυκά και μας κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, αλλά κι όμορφη κι ενδιαφέρουσα.

-----------------------------------

Ο Σπυρίδων Περεσιάδης (1854-1918), είναι ο συγγραφέας της θρυλικής «Γκόλφως» και ασχολήθηκε περισσότερο με «πατριωτικά δράματα» και δραματικά ειδύλλια. Μεγαλωμένος σε χωριό ξέρει να αποτυπώνει με ακρίβεια και αγάπη παραδόσεις, ήθη κι έθιμα της εποχής του, διαμορφώνοντας έτσι απλούς βουνίσιους χαρακτήρες.

Ηθοποιοί

Κωνσταντίνος Τσακανάκης
Φανή Δαλεζίου
Χριστιάννα Ανανιάδου
Στέλιος Μπεμπλιδάκης
Φρειδερίκη Φίλη
Νοέλ Χρήστος Φιντάνης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νικολόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Φιλίππου
Μουσική - Επανεκτέλεση: Γιώργος Λαζάρου
Χορογραφίες: Φανή Δαλεζίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιούλη Μακρή
Φωτογραφίες: Maria Chavdarova Mavrona
Κοστούμια φωτογράφισης: Δήμητρα Βαρβάρα Σταυροπούλου, Ραφαήλ Μαυρομάτης
Μακιγιάζ φωτογράφισης: Έλενα Σταυροπούλου
Αφίσα: Σταύρος Τσάκωνας

Στοιχεία θεάτρου

Τζιραίων 13
Ακρόπολη
Τηλ. 210 9222300