Ο Πατέρας

από 4/2019
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Ο Πατέρας - Θέατρο: Μεταξουργείο

Σύντομη περιγραφή

«Αναζητώντας την μη ορατή πραγματικότητα». Η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί θα παρουσιάσει στο Θέατρο Μεταξουργείο, ένα τρίπτυχο έργων του Αύγουστου Στρίντμπεργκ κατά τις δύο επόμενες σεζόν (2018-19 & 2019-20) με τον Άκι Βλουτή να αναλαμβάνει το ρόλο του σκηνοθέτη, αλλά και του ηθοποιού. Το δεύτερο έργο του τριπτύχου - «Ο Πατέρας» - θα ανέβει τον Απρίλιο του 2019.

Αναλυτική περιγραφή

Το ταραγμένο μυαλό του Στρίντμπεργκ και σε προέκταση του ήρωα του, του Άντολφ, δεν μπορεί να ηρεμήσει την ψυχή του, μια υποψία θα τον οδηγήσει σε ακρότητες προκειμένου να μάθει την αλήθεια που θα τον βοηθήσει να στηρίξει την αξιοπρέπεια, τον ανδρισμό, αλλά κυρίως την σιγουριά της κυριαρχίας μέσα στο σπίτι του. Σε όλο το έργο επικρατεί η σύγκρουση ανάμεσα στην αντρική λογική και στο θηλυκό ακαταμάχητο ένστικτο.

Σκοπός και των δύο η εξουσία. Ο άντρας κατασκευάζει επιχειρήματα, τα κατοχυρώνει σε θεσμούς, ονομάζει με τον λόγο τον κόσμο, τον λόγο, που ουσιαστικά πάντα είναι δικός του. Η γυναίκα χτίζει έναν κόσμο, που αρχίζει και τελειώνει στο σώμα της.

Στην ουσία οι δυο κόσμοι παραμένουν ακοινώνητοι.

Η ιδιοφυής εκδίκηση στο έργο, ορίζεται στο γεγονός πως ο άντρας οδηγείται στην τρέλα, δηλαδή, στην απογύμνωση του από την λογική και η γύμνια του αυτή, ταυτίζεται με την επιστροφή στην μητέρα, στην θερμότητα του κόλπου και στην γαλήνη της ενδομήτριας ζωής.

Ηθοποιοί

Άκις Βλουτής
Δήμητρα Χατούπη
Βασίλης Ευταξόπουλος
Κώστας Φαλελάκης
Αντωνίνα Βλουτή

Συντελεστές

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία: Άκις Βλουτής
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Δημήτρης Λογοθέτης
Φωτογραφίες - Τrailer: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Στοιχεία θεάτρου

Ακαδήμου 14
Μεταξουργείο
Τηλ. 210 5234382