Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν

Κοινωνικό (2 ώρες)
έως 3/3
5 από 15 αξιολογήσεις

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν - Θέατρο: Θησείον

Σύντομη περιγραφή

Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν, το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε μετάφραση - σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη και πρωτότυπη μουσική του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, έρχεται στο θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες.

Τρεις θεοί έρχονται στη γη, με σκοπό να βρουν αρκετούς καλούς ανθρώπους που να ζουν με αξιοπρέπεια, και τελικά εντοπίζουν έναν μόνο καλό άνθρωπο, μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, τη Σεν Τε. Αναγκάζεται να μεταμορφωθεί σε έναν αυστηρό "ξάδελφο", προκειμένου να επιβιώσει της εκμετάλλευσης των συμπολιτών της.

Αναλυτική περιγραφή

Τρυφερό, αστείο όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» αποτελεί το έργο του Μπρεχτ, με τις περισσότερες απευθύνσεις στο κοινό, με τις περισσότερες τομές στην δράση του. Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, παραμένουν διαρκώς στη σκηνή συνθέτοντας ένα βουβό θίασο, που σχολιάζει και υπογραμμίζει τα δρώμενα επί σκηνής. Επίσης, ερμηνεύουν ζωντανά την μουσική και τα τραγούδια της παράστασης.

Δεν πρόκειται για διδακτικό έργο. Στο κέντρο του βρίσκεται ένα ηθικό πρόβλημα: Μπορεί ο καλός να επιβιώσει σε μια κοινωνία διεφθαρμένων; “Πως μπορείς να είσαι καλός όταν όλα γύρω σου είναι τόσο ακριβά;” (Σεν Τε)

Κεντρική θέση κατέχουν από τη μία ο έρωτας, ως μια σαρωτική δύναμη που υπερβαίνει την λογική της ηρωίδας, από την άλλη η μητρότητα, που φέρνει την ηρωίδα αντιμέτωπη με την πιο ακραία εκδοχή της σκληρότητάς της - για να σώσει το παιδί της υιοθετεί ένα ακόμη σκληρότερο προφίλ. Η έγκυος Σεν Τε, στην πιο αδίστακτη στιγμή της μεταμόρφωσής της, γίνεται ο Σουί Τα.

 

Υπόθεση:

Στο έργο «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» (γραμμένο την περίοδο 1930-1941, κατά τη διάρκεια της εξορίας του Μπρεχτ στη Σκανδιναβία), τρεις θεοί έρχονται στη γη, με σκοπό να βρουν αρκετούς καλούς ανθρώπους που να ζουν με αξιοπρέπεια, ώστε να δικαιολογήσουν την θεϊκή ύπαρξή τους και να διατηρηθεί ο κόσμος ως έχει. Έπειτα από πολλές δυσκολίες, εντοπίζουν τον μοναδικό καλό άνθρωπο, μια πόρνη στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, τη Σεν Τε.

Οι θεοί την ανταμείβουν με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό κι εκείνη ανοίγει ένα μικρό καπνοπωλείο. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τους συμπολίτες της, που την εκμεταλλεύονται, η Σεν Τε εφευρίσκει ένα alter ego, έναν “φανταστικό” ξάδελφο, τον σκληρό Σουί Τα, παίρνοντας τη μορφή του, όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Πόσο καιρό, όμως, θα αντέξει να παίζει αυτόν τον διπλό ρόλο;

Ηθοποιοί

Πέγκυ Τρικαλιώτη
Λήδα Πρωτοψάλτη
Νίκος Πουρσανίδης
Γεράσιμος Σκαφίδας
Κωνσταντίνος Κάππας
Μπέτυ Αποστόλου
Γιάννης Καλατζόπουλος
Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Ηλέκτρα Σαρρή

Συντελεστές

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Δραματολογική συνεργασία - Στίχοι: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Κίνηση: Ειρήνη - Ερωφίλη Κλέπκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τόνια Καζάκου
Οργάνωση και Διεύθυνση  παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Βοηθός παραγωγής: Έμα Μαυρέλη
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Προβολή - Επικοινωνία: Brainco S.A. (Σταυρούλα Κεντιέ)

Πρόγραμμα

Τιμές

  • ΤΕΤΑΡΤΗ: Προπώληση 12 ευρώ, Κανονικό 16 ευρώ, Μειωμένο* 12 ευρώ, ΟΑΕΔ 10 ευρώ
  • ΠΕΜΠΤΗ: Ειδική προσφορά με ενιαίο εισιτήριο 12 ευρώ
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ: Προπώληση 14 ευρώ, Κανονικό 18 ευρώ, Μειωμένο* 14 ευρώ, ΟΑΕΔ 10 ευρώ

Στοιχεία θεάτρου

Τουρναβίτου 7
Ψυρρή
Τηλ. 210 3255444

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.4
Facebook: 4.8

Παρατηρήσεις

  • * Μειωμένο εισιτήριο ισχύει για φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους