Ο Φιλάργυρος

(1 ώρα και 15 λεπτά)
έως 9/3

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Ο Φιλάργυρος - Θέατρο: Αλεξάνδρεια πολυχώρος τέχνης

Αναλυτική περιγραφή

Η Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ανήκει στην λόγια δραματουργία, μεταξύ νεοελληνικού Διαφωτισμού, προεπαναστατικής ατμόσφαιρας και ίδρυσης του Νεοελληνικού κράτους .

Το έργο της, «Ο Φιλάργυρος» αποτελεί εξαιρετικό δείγμα μιας εποχής ενώ αγγίζει με προσωπικό, ιδιαίτερο τρόπο ένα από τα πιο συνηθισμένα μοτίβα στο παγκόσμιο θέατρο, την φιλαργυρία και τις συνέπειές της.

Η εποχή που γράφει το πρωτότυπο έργο της η Ε. Μουτζάν - Μαρτινέγκου είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους ως προς την κοινωνική και ιστορική στιγμή της Ελλάδας, ενώ παράλληλα η πρωτοτυπία και δεινότητά της σημαντικής ελληνίδας επτανήσιας αναδεικνύουν το κείμενο του «Φιλάργυρου» σε εξέχουσας σημασίας δραματουργία για τον σύγχρονο θεατή. Το ενδιαφέρον μιας σύγχρονης ανάγνωσης αυτού του κειμένου πηγάζει από τη διαχρονικότητα της θεματολογίας και της επεξεργασίας των βασικών μοτίβων της κωμωδίας. Η νεαρή δραματουργός Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου αυτονομείται απολύτως σε σχέση με τα προηγούμενα έργα γύρω από το ίδιο θέμα και σχεδιάζει με τόλμη μια σκοτεινή κατάσταση που δεν αφορά μόνο στον κεντρικό ήρωά της αλλά και στους υπόλοιπους ήρωες του έργου, το οποίο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο. Η τόλμη της δικής της εκδοχής για το τέλος του δυνάστη πατέρα είναι μοναδική, ενώ φωτίζει με θαυμαστό τρόπο όλα τα πρόσωπα και ιδίως την απεγνωσμένα επαναστατημένη Μέλουσα, σύζυγο του τσιγκούνη Σέλημου, δημιουργώντας ένα σημαντικό είδος γυναικείας θεατρικής γραφής πολύ νωρίς.

Πρόκειται για ένα κείμενο που γράφεται την ίδια περίπου χρονιά με τον Ύμνο στην Ελευθερία, λίγο νωρίτερα από την Γυναίκα της Ζάκυθος από τον συντοπίτη της Μαρτινέγκου και εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό. Η τραχύτητα των καταστάσεων που μοιάζει στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες και η «θέση» αυτής της μαύρης κωμωδίας μπορεί να αποτελέσουν μια σπουδή της αδυναμίας να γίνει η υπέρβαση όταν οι δομές και η παιδεία δεν το ευνοούν.

 

Ημέρες παραστάσεων

Παρασκευή: 4/1 9μμ, 11/1 9μμ, 8/2,15/2, 22/2 5:30μμ

Σάββατο: 5/1,12/1,19/1, 26/1, 2/2, 9/2, 16/2, 23/2,2/3, 9/3 5:30μμ

Κυριακή: 13/1, 20/1, 27/1, 3/2, 10/2, 17/2 11.00 πμ με δύο μέρη (Κυριακάτικο Δίπτυχο)

Οι ώρες των παραστάσεων μπορεί να διαμορφώνονται διαφορετικά κατά τη περίοδο των εορτών γι’αυτό είναι καλό να υπάρχει συνεννόηση με τα τηλέφωνα που αναγράφονται

 

Κυριακάτικο Δίπτυχο

Οι παραστάσεις, κάθε Κυριακή του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, θα έχουν δύο μέρη ως εξής:

Το πρώτο μέρος θα είναι η θεατρική παράσταση «Ο Φιλάργυρος».

Το δεύτερο μέρος θα είναι μια ανάγνωση με τη μορφή αναλογίου ενός άλλου κειμένου της εποχής όπως π.χ. Η γυναίκα της Ζάκυθος, Ο Θούριος του Ρήγα ή μία διάλεξη όπου ένας επιστήμονας από το χώρο της ιστορίας, της θεωρίας της τέχνης, της θεατρολογίας θα μιλά με αφορμή την εποχή και το κείμενο της Ε. Μουτζάν - Μαρτινέγκου.

Ηθοποιοί

Βασίλης Βλάχος
Τάσος Ζιάκκας
Λεονάρντο Θίμο
Δανάη Καλαχώρα
Επαμεινώνδας Μουντζουρέας
Κλεοπάτρα Ροντήρη

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Μαρία Φραγκή
Σκηνικά - Κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Φραγκή
Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Βρυζάκης
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Κίνηση: Νερίνα Ζάρπα
Φωτογραφία: Αναστάσης - Παναγής Μελέτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Ζιάκκας

Πρόγραμμα

Τιμές

  • Γενική είσοδος: 14 ευρώ
  • Λαϊκή απογευματινή: 10 ευρώ
  • Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, Ανέργων, 65+ ετών: 7 ευρώ
  • Ατέλειες, Μαθητικό: 5 ευρώ

Στοιχεία θεάτρου

Σπάρτης 14
Πλατεία Αμερικής
Τηλ. 210 8673655

Κριτικές θεάτρου

Google: 3.5
Facebook: 4.8

Παρατηρήσεις

  • Η παράσταση δεν έχει διάλειμμα
  • Tηλ. Κρατήσεων για σχολεία, συλλόγους κλπ: 6944898482, 6946066997
  • Το θέατρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ενισχύοντας το εκπαιδευτικό έργο, προσκαλεί τους Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με ελεύθερη είσοδο, στο Κυριακάτικο Δίπτυχο της Κυριακής, 13/1/2019 ΚΑΙ της Κυριακής, 20/1/2019. Απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση/κράτηση στα τηλέφωνα του θεάτρου.