Νορβηγία

Κοινωνικό
από 14/3/2018 έως 12/4/2018
4 από 1 αξιολόγηση
  (4,3 / 5,0) από 3 κριτικές
Βινα  
28 Απριλίου 2018
Πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα παράσταση με εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών.
Λίγο κουραστικό προς το τέλος
John  
31 Μαρτίου 2018
Ωραίο κείμενο, η σκηνοθεσία αισθητικά πολύ όμορφη, λιτή και χρηστική, οι ερμηνείες πολύ φρέσκιες, γενικά την προτείνω ανεπιφύλακτα
-
Ευαγγελία  
30 Μαρτίου 2018
Μια σύγχρονη, αξιόλογη παράσταση, όμορφα σκηνοθετημένη με πολλά αισιόδοξα μηνύματα. Ένα μεγάλο μπράβο στους νέους ηθοποιούς που ερμήνευσαν τους ρόλους τους τόσο φυσικά και αβίαστα!!
Δεν υπήρχε κάτι που δεν μου άρεσε
Παράσταση: Νορβηγία - Θέατρο: Από Μηχανής

Σύντομη περιγραφή

Η παράσταση ΝΟΡΒΗΓΙΑ (Norway today του πολυβραβευμένου Igor Bauersima) σε σκηνοθεσία Α. Ζουγανέλη στο Από Μηχανής θέατρο. Ένα έργο που επανατοποθετεί τα όρια ανάμεσα στην εικονική πραγματικότητα και σ’εκείνη που βιώνουμε. Πόσο έχουν επαναπροσδιοριστεί οι ηθικές αξίες σήμερα; Και τελικά ποιες είναι εκείνες οι συνθήκες που εντέλει επηρεάζουν τις αποφάσεις μας;

Ένας θρίαμβος της ζωής και του έρωτα απέναντι στον αιώνιο φόβο του θανάτου. Μία σύγχρονη τραγωδία γίνεται ένα αισιόδοξο παραμύθι που ακροβατεί πάνω στην παραδοξότητα της θέλησης πρόκλησης του θανάτου και στο άσβεστο πάθος για ζωή.

Αναλυτική περιγραφή

Η Τζούλι και ο Όγκαστ, γνωρίζονται στο διαδίκτυο, τους συνδέει η αφέλεια, η παιδικότητα και η χωρίς επίγνωση άσβεστη δίψα τους για ζωή.

Χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, αποφασίζουν να διασχίσουν ολόκληρη την Ευρώπη εξερευνώντας τις υψηλές συχνότητες του Αρκτικού κύκλου. Με μοναδικό σημείο επαφής τον αφελή εσωτερικό πόθο τους να τερματίσουν τις ζωές τους, ταξιδεύουν στο πιο απόκοσμο σημείο της Νορβηγίας.

Στο απόλυτο λευκό του Τρόμσο σαν μία άλλη αλληγορία του καθαρτηρίου, διαπραγματεύονται έννοιες όπως αυτές της ύπαρξης και του θανάτου. Με μία σκηνή, τα backpacks τους και με μία κάμερα καταγράφουν τις πρώτες και - τελευταίες - ώρες που θα μοιραστούν κάτω από τον ήλιο του μεσονυκτίου. Τι είναι αυτό που τους σπρώχνει στον θάνατο και τι θα μπορούσε να τους κρατήσει στη ζωή;

-----------------------------------

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

“Μία παράσταση - προσεκτική μελέτη ζωής συνεπώς και θανάτου. Ένα φιλοσοφικό εγχειρίδιο για την αυτοχειρία.Τι διαχωρίζει την αυτοκτονία με την αυτοθυσία? Γιατί σπουδαίοι άνδρες της ιστορίας επέλεξαν την εκούσια αποπεράτωση της ζωής? Σε μία ιστορική αναδρομή στην πράξη της "εθελούσιας εξόδου" από αυτήν την ζωή συναντιούνται μέσα στο σπουδαίο κείμενο του Bauersima, πλαισιώνοντάς το, απόψεις σπουδαίων ανδρών που μελέτησαν το φαινόμενο της αυτοκτονίας. Πλάτωνας, Εμπεδοκλής, Ντοστογιέφσκι, Χέμινγουει, Μαγιακόφσκι, Παλαμάς, Λιαντίνης, Καραγάτσης, Κερτ Κομπέιν αποδομούν και καρατομούν τον αιώνιο ανθρώπινο φόβο για τον θάνατο και τον μετουσιώνουν σε δίχως τέλος και δίχως αρχή,θέληση για έρωτα και ζωή.”

Ηθοποιοί

Μαρία Παπαφωτίου
Σταύρος Λιλικάκης

Συντελεστές

Πρωτότυπο κείμενο: Igor Bauersima
Μετάφραση - Δραματουργία- Σκηνοθετική επιμέλεια: Α. Ζουγανέλης
Stage Construction - Stage Decoration - Wardrobe: Δώρα Τουρβά
Σχεδιασμός φωτισμών: Νύσος Βασιλόπουλος
Sound Design - Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Μάνος Κουρκούλης
Χορός - Κίνηση: Αγγελική Χατζή
Κατασκευές - Props: Jakob Traxlmayr
Φωτογραφίες: Daniel Βορεάκος
Οπτική επικοινωνία: Εμμάνουελ Παπακορδάτος
Επιπλέον φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής
Video Installation - Video Mapping: Γιάννης Σκουλιδάς
Σκηνοθεσία προτζέκτορα: Α. Ζουγανέλης, Δώρα Τουρβά
Σύνθεση προτζέκτορα: Γιάννης Σκουλιδάς
Επιλογή τραγουδιών: Α. Ζουγανέλης, Αγγελική Χατζή

Στοιχεία θεάτρου

Ακαδήμου 13
Μεταξουργείο
Τηλ. 210 5232097