Μητρόπολη

Δράμα Διασκευή
από 1/6/2017 έως 18/6/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Μητρόπολη - Θέατρο: Σύγχρονο Θέατρο

Αναλυτική περιγραφή

Η Μητρόπολη του Αργύρη Πανταζάρα και της καλλιτεχνικής ομάδας momentum, που παρουσιάζεται από την 1η Ιουνίου για 10 μόνο παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο, πραγματεύεται τις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης. Στην εποχή μας, πλήθος κόσμου οδηγείται σε βίαη έξοδο από τον τόπο του και αναζήτηση νέας πατρίδας: η διαφυγή, ο ερχομός, η θύμιση και η λησμονιά είναι αναπόφευκτα...

-----------------------------------

Παράσταση - πραγματεία για τα ανεπιθύμητα νέα μιας μαύρης εποχής και το ανθρώπινο χορικό γύρω απ' την πτώση και το θαύμα. Ανάγνωση μιας συγκυρίας εκπύρωσης και ύβρης.

Μια παράσταση πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης. Έννοιες που στην εποχή μας, εν μέσω συρράξεων και βιαιοπραγιών, οδηγούν πλήθος ανθρώπων σε αναζήτηση νέου τόπου, αποκτώντας τρομακτική βαρύτητα.

Επί σκηνής, σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντιούνται οι αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Συνθέτουν το δικό τους δράμα. Κάθε άγγελος είναι ένας τόπος, μια εποχή, μια ιστορία. Ανώνυμοι μάρτυρες γεγονότων, πόνου, βίας, θανάτων και θαυμάτων. Μάρτυρες πτώσεων, ιδεών, ανθρώπων και πολιτισμών. Προσεύχονται για μια χώρα που πεθαίνει. Μέσα από τον μύθο και την ιστορία δομούν τη δική τους "ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ".

Στη Μητρόπολη περιλαμβάνονται αποσπάσματα: Αντιγόνη (μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), Οιδίπους Τύραννος (μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), Βάκχες (μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Μήδεια (μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Ηρακλής Μαινόμενος (μετάφρ. Γιώργου Μπλάνα).

Η παράσταση “Μητρόπολη / Χορός και Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα” παρουσιάστηκε στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το Εθνικό Θέατρο.

Ηθοποιοί

Χαρά Μάτα Γιαννάτου
Μελισσάνθη Μάχουτ
Πέπη Κώνστα
Γιώργος Κατσής
Αγησίλαος Μικελάτος
Κωνσταντίνος Πλεμμένος
Αργύρης Πανταζάρας

Συντελεστές

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας
Δραματουργική επεξεργασία - Διασκευή: Ελίνα Μαντίδη, Αργύρης Πανταζάρας
Σκηνικά: momentum set design
Κοστούμια: momentum
Φωτισμοί: Γιώργος Καρβέλας
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη
Βοηθός σκηνογράφος - Ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρα
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Κλεοπάτρα Γκίνη

Video

Στοιχεία θεάτρου

Ευμολπιδών 45
Γκάζι
Τηλ. 210 3464380