Μαντάμα Μπαττερφλάι

Όπερα
από 31/5/2017 έως 7/6/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Μαντάμα Μπαττερφλάι - Θέατρο: Ωδείο Ηρώδου Αττικού - Ηρώδειο

Αναλυτική περιγραφή

Διάσημη για τις υπέροχες άριες, την πρόδηλα μελωδική μουσική και τη δραματική θεατρικότητά της, η Μαντάμα Μπαττερφλάι, συγκινεί διαχρονικά και προκαλεί έντονα συναισθήματα.

Η παράσταση του Ντε Άνα, η ο οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στο Ηρώδειο το 2013, εστιάζει στις διαφορές μεταξύ αμερικάνικης και ιαπωνικής κουλτούρας, και στη συναισθηματική ένταση της δραματικής ηρωίδας, μέσα από μια διαχρονική σκηνοθετική άποψη με αναφορές σε συμβολικές εικόνες των δύο πολιτισμών. Τα λιτά, ιαπωνικής αισθητικής σκηνικά σε συνδυασμό με τις προβολές δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην παράσταση, ενώ τα πολύχρωμα εντυπωσιακά αυθεντικά γιαπωνέζικα κιμονό και η κινησιολογία πρωταγωνιστών και χορωδίας έχουν επιρροές από το θέατρο καμπούκι.

Η υπόθεση της όπερας αφορά το μοιραίο έρωτα της δεκαπεντάχρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ύστερα από τρία χρόνια απουσίας, ο αξιωματικός επιστρέφει με την Αμερικανίδα σύζυγό του στην Ιαπωνία, μαθαίνοντας ότι έχει αποκτήσει γιο από τη Μπαττερφλάι. Εκείνη δέχεται να παραδώσει το παιδί μονάχα στον ίδιο τον Πίνκερτον και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Η Μαντάμα Μπαττερφλάι είναι «γιαπωνέζικη τραγωδία» σε ποιητικό κείμενο των Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα, εμπνευσμένο από το ομότιτλο μονόπρακτο θεατρικό έργο (1900) του Αμερικανού Ντέιβιντ Μπελάσκο, το οποίο βασίστηκε σε σύντομο διήγημα (1898) του επίσης Αμερικανού Τζων Λούθερ Λονγκ. Αρκετά στοιχεία πηγάζουν επίσης από το μυθιστόρημα Μαντάμ Κρυζαντέμ (1887) του Γάλλου Πιέρ Λοτί.

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια: Ούγκο ντε Άνα
Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι
Σχεδιασμός προβολών: Σέρτζιο Μετάλλι - Ideogamma
Κινησιολογία: Λέντα Λογιόντιτσε
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΛΣ
Διανομή: Τσο-Τσο-Σαν: Τσέλια Κοστέα - Σάε-Κιουνγκ Ριμ, Σουτζούκι: Ελένα Κασσιάν, Κέιτ Πίνκερτον: Ελένη Βουδουράκη, M. Φ. Πίνκερτον: Στέφανο Σέκκο - Δημήτρης Πακσόγλου, Σάρπλες: Διονύσης Σούρμπης, Γκόρο: Χρήστος Κεχρής, Πρίγκιπας Γιαμαντόρι: Χαράλαμπος Βελισσάριος, Μπόνζο: Δημήτρης Κασιούμης, Γιακουζιντέ: Χρήστος Λάζος, Αυτοκρατορικός Επίτροπος: Γιάννης Σελητσανιώτης, Ληξίαρχος: Σωτήρης Κολυδάς, Μητέρα της Τσο-Τσο-Σαν: Αμαλία Αυλωνίτη, Θεία: Βάγια Κωφού, Ξαδέλφη: Φωτεινή Χατζιδάκη

Video

Στοιχεία θεάτρου

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Ακρόπολη
Τηλ. 210 3241807