Mall

Μονόλογος
από 7/10/2017 έως 19/11/2017
5 από 4 αξιολογήσεις
  (5,0 / 5,0) από 1 κριτική
Έγραψαν για την παράσταση  
8 Νοεμβρίου 2017
● «Αυτόν τον κόσμο του εφησυχασμού και της υποκρισίας, του φόβου, του εγωισμού, της κεκαλυμμένης αδιαφορίας και κυρίως της βίας είχε, νομίζω, κατά νου ο συγγραφέας. Καθόλου τυχαία δεν εντάσσει, λοιπόν, το συγκεκριμένο μονόλογο σε μια τριλογία με θέμα τον φασισμό, ανοίγοντας την έννοια στο επικίνδυνο πεδίο των καθημερινών σχέσεων. […] Ο Λάζαρος Βαρτάνης έδωσε βάθος στον ήρωα, τιθάσευσε κάποια ίχνη ρητορισμού και έπλασε έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα…» (Μαρώ Τριανταφύλλου, Εποχή)
● «βλέπει ένας πωλητής στο βλέμμα ενός παιδιού, πώς «παρκάρουν» σε παιδότοπους τα παιδιά τους με ελλειπή μέτρα ασφαλείας; Πώς εμπιστεύονται κάποιοι γονείς την επίβλεψη των παιδιών τους σε αγνώστους, πόσο υπολογίζουν τη ζωή τους; Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία ενός παιδιού, πως ταυτίζεται μ’ ένα παιχνίδι και ποια παντοδυναμία αποκτά με την εξοικείωση μαζί του; Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα σας προξενήσει η ενδιαφέρουσα παράσταση που αφορά την τρομοκρατία και σκηνοθετεί ο Αναστάσης Πινακουλάκης. Ο θεατής βλέπει περιμετρικά τις διάφορες εκδοχές και δίνει το δικό του τέλος στην ιστορία της ανθρώπινης συμπεριφοράς» (Χαρά Κιούση, Newsbeast)
● «Ένας μονόλογος, νευραλγικός, με ανατροπές, ψυχικές μεταπτώσεις, ανθρωπιά και ωμότητα σε αρκετά σημεία. Μία δραματική ρευστότητα εξέλιξης της πλοκής, που θέλει ειδικό κώδικα ερμηνείας από τον θεατή, ανάλογα με το δικό του σύστημα αξιών και τη δική του βιοθεωρία. Αξίζει της προσοχής μας αυτή η προσπάθεια από νέους δημιουργούς.» (Ζωή Τόλη, Enetpress)
-
Παράσταση: Mall - Θέατρο: Επί Κολωνώ

Σύντομη περιγραφή

Το Mall γράφτηκε με αφορμή το πραγματικό γεγονός της απόπειρας απαγωγής ενός ανήλικου κοριτσιού από εμπορικό κατάστημα. Το γεγονός μεταποιείται δραματουργικά με τον δράστη να εκθέτει τα κίνητρά του για την απαγωγή.

Αναλυτική περιγραφή

Μετά από την κήρυξη αγνοούμενου ενός 9χρονου αγοριού από εμπορικό κατάστημα της Αθήνας, ο Χρήστος Λαζάρου, υπάλληλος του Neverland, εμφανίζεται ως αυτόπτης μάρτυρας στο αστυνομικό τμήμα. Η μαρτυρία του τον οδηγεί αυτόματα στον ανακριτή και καταδικάζεται σχεδόν αμέσως για έγκλημα πρώτου βαθμού. Παραμένει όμως ζητούμενο της ανακριτικής διαδικασίας κι αναπάντητο ερώτημα της Κοινής Γνώμης, με ποιον τρόπο έφυγε το 9χρονο αγόρι από το Mall και που βρίσκεται αυτή την στιγμή αφού οι κάμερες ασφαλείας δεν αποτελούν τεκμήριο της ομολογίας του φερόμενου ως δράστη.

-----------------------------------

Λίγα λόγια το έργο:

Το έργο γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από τον βραβευμένο [Βραβείο Θεατρικού Κειμένου στο Free Thinking Zone (Hellenic Circle - Cultural Association in Brussels)] θεατρικό συγγραφέα Αναστάση Πινακουλάκη, στο πλαίσιο μίας τριλογίας μονολόγων με αφορμή την έξαρση της τρομοκρατίας και συμπεριφορές νεοφασισμού.

Η πικρή τριλογία του νεοφασισμού, όπως λέγεται, αποτελείται από το “Mall”, το “Υγρασία στους Τοίχους” και το “Το αγόρι της οδού Αμερικής". Όπως πολλοί συγγραφείς έχουν γράψει τα έργα τους εμπνεόμενοι από τις δημοφιλείς στην εποχή τους ιστορίες των εγκληματιών, έτσι κι ο νέος συγγραφέας Αναστάσης Πινακουλάκης αναπλάθει δραματουργικά ορισμένα εγκλήματα του 21ου αιώνα.

Ο συνδετικός κρίκος αυτών των μονολόγων είναι το Σύνδρομο της Ναρκισσιστικής Διαταραχής, μίας ψυχικής κατάστασης όπου ο άνθρωπος νιώθει πως διακρίνεται από μία σπάνια πνευματική ανωτερότητα και θέλει να ξεχωρίσει με τις πράξεις του. Το σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο «επιβάλει» τέτοιους είδους φαινόμενα που την αμέσως επόμενη στιγμή έχουν γεμίσει την αρχική μας στα κοινωνικά δίκτυα.

Ηθοποιοί

Λάζαρος Βαρτάνης

Συντελεστές

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Αναστάσης Πινακουλάκης
Βοηθός σκηνοθέτη - Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Έφη Γκαραβέλα
Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη
Φωτισμοί: Ευγενία Μακαντάση
Φωτογραφίες - Τρέιλερ: Πάτροκλος Σκαφιδάς

Video

Στοιχεία θεάτρου

Σκηνή Black Box
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94
Κολωνός
Τηλ. 210 5138067