Κρυφός Καημός

Δράμα
από 10/11/2018 έως 6/1/2019
5 από 1 αξιολόγηση
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Κρυφός Καημός - Θέατρο: Επί Κολωνώ

Σύντομη περιγραφή

Κρυφός Καημός, το διήγημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, σε σκηνοθεσία Νίκης Δουλγεράκη, από τη Θεατρική Ομάδα Tou senpleman στο θέατρο Επί Κολωνώ. Η Χρυσή μεγαλώνει σαν αγόρι. Απόφαση του πατέρα της για να βοηθήσει στον πόλεμο. Υποτάσσεται. Τι συμβαίνει όμως όταν εμφανίζεται ο έρωτας; Είναι ικανή μια κοπέλα να πάει ενάντια στη φύση της για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του πατέρα της;

Αναλυτική περιγραφή

Το διήγημα γράφτηκε το 1885 και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, στο περιοδικό Εβδομάς με τίτλο «Ο Χρύσανθος».

«….Θέλω να είσαι άντρας! Καλά κι εγώ το ‘θελα μα πως; Που θα βρεθεί η ασημόβεργα της μάγισσας που να αλλάζει την γυναίκεια φύση όπως αλλάζει σε κάρβουνα τους θησαυρούς στα παραμύθια;…»

Πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπάρχει ανάγκη ανδρών για την απελευθέρωση του γένους και τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η τελευταία ελπίδα μίας πολύτεκνης οικογένειας να προσφέρει ένα μέλος της στην επανάσταση πεθαίνει με τη γέννηση ενός ακόμα θηλυκού.

Ο πατέρας αποφασίζει να μεγαλώσει το κορίτσι σαν αγόρι. Η Χρυσή γίνεται Χρύσαντος και γίνεται προσφορά στην επανάσταση. Οι μάχες συμβαίνουν σε όλες τις περιοχές της Ηλίας «πόλεμος στου Λάλα, στην Πάτρα στο Σαντεμέρι στο Χλιμούτσι».

Το έργο εστιάζει στη θέση της γυναίκας και τη μη δυνατότητα επιλογής. Ο πατέρας χρησιμοποιώντας αυτή του την ιδιότητα (του δημιουργού μιας ανθρώπινης ζωής) διαπράττει ύβρη, καθώς αρνείται το φύλο του παιδιού του και επιλέγει ο ίδιος να το αλλάξει. Η κόρη ως ασθενέστερο φύλο και άβουλο υποτάσσεται στην εξουσία του πατέρα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει αυτοσκοπός η ικανοποίηση του “δημιουργού” της αφού του χρωστά τη ζωή της.

Η κοπέλα γαλουχήθηκε ώστε να αντέξει τον Θεό του πολέμου μέσα από τις συνεχείς κτηνωδίες και μάχες του 1821. Δεν έχει όμως διαμορφώσει αντιστάσεις για έναν άλλο, εξίσου, ισχυρό Θεό, το Θεό του Έρωτα.

Ηθοποιοί

Πέλια Γιαννουλάτου
Ηλιάνα Μπαφέρου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκη Δουλγεράκη
Σκηνικά - Κοστούμια: Tou senpleman
Σχεδιασμός Φωτισμών: Παναγιώτης Δημουλέας
Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη
Παραγωγή: ΔΕΚΑΕΦΤΑ ΤΡΙΤΑ

Video

Στοιχεία θεάτρου

Σκηνή Black Box
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94
Κολωνός
Τηλ. 210 5138067

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.4
Facebook: 4.9