Η ζωή είναι όνειρο

Κοινωνικό (2 ώρες και 10 λεπτά)
έως 13/5

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Η ζωή είναι όνειρο - Θέατρο: Διέλευσις

Σύντομη περιγραφή

«Η ζωή είναι όνειρο», σε σκηνοθεσία Χρυσάνθης Κορνηλίου, του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις. Το έργο εστιάζει στην αξία της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου και στη δυνατότητά του να εκφράσει τον καλύτερο εαυτό του παρά τις δυσμενείς συνθήκες που εμποδίζουν αυτή την πραγμάτωση. Η σύγκρουση μεταξύ ελεύθερης βούλησης και προδιαγεγραμμένης μοίρας δείχνει πως ο άνθρωπος μπορεί να είναι νικητής.

Αναλυτική περιγραφή

Το «Η ζωή είναι όνειρο» του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα θεωρείται το αρτιότερο έργο του, εφάμιλλο της σαιξπηρικής δραματουργίας.

Στη μυθοπλασία του έργου, ένας σοφός βασιλιάς μυημένος στις εσωτερικές επιστήμες και κυρίως στην αστρολογία, προβλέποντας από τις θέσεις και τις κινήσεις των άστρων ότι ο γιος του θα γίνει ένα ανθρωπόμορφο τέρας, τον φυλακίζει σ’ ένα κάστρο με συντροφιά μόνο έναν παιδαγωγό δάσκαλο, για να του διδάξει ό,τι μπορέσει περισσότερο.

Στην πορεία όμως του έργου ο γιος του, μέσα από διαδοχικούς προβληματισμούς αποφασίζει να νικήσει τα κατώτερα ένστικτά του, αυτά που είχαν προβλέψει τα άστρα και ήταν η αιτία της φυλάκισής του και να αναδείξει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, με αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτός με ενθουσιασμό, όχι μόνο από τον πατέρα του αλλά και από ολόκληρο το λαό.

Σε μια εποχή που συνήθως ο άνθρωπος μοιρολατρεί, νοιώθει πιεσμένος και καταπιεσμένος, έχει σημασία να τονωθεί η δυνατότητά του να είναι κυρίαρχος στη ζωή του και δημιουργός ενός καλύτερου μέλλοντος.

Με τον έξυπνο τρόπο της μυθοπλασίας, που είναι διαμορφωμένο το έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, ένα είδος παραμυθιού που κατάγεται από την ανατολή, δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσει κανείς με την βασική ιδέα του έργου, σε ένα ευρύ φάσμα κοινού όλων των ηλικιών.

Ηθοποιοί

Τάσος Αντωνίου
Γιάννης Δαφνιωτίδης
Βίκυ Ευαγγέλου
Γιάννης Λαμπρόπουλος
Μαρία Μαλούχου
Χάρις Συμεωνίδου
Πέτρος Τσαπαλιάρης

Συντελεστές

Διεύθυνση παραγωγής: Σωτήρης Οικονόμου
Σκηνοθεσία: Χρυσάνθη Κορνηλίου
Μουσική επιμέλεια: Σωτήρης Οικονόμου, Χρυσάνθη Κορνηλίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Αντωνίου
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιάννης Ζέρβας
Χειρισμός κονσόλας φωτισμού & ήχου: Γιώτα Φώτου
Φωτογραφίες: Αρίων Κουρκουβέλης
Γραμματειακή υποστήριξη: Άλκηστις Κοντοπούλου
Social Media: 4P Productions
Υπεύθυνος επικοινωνίας & δημοσίων σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

Πρόγραμμα

Τιμές

  • Γενική είσοδος: 15 ευρώ
  • Ηλεκτρονική προπώληση viva: 12 ευρώ
  • 65+ ετών: 12 ευρώ
  • Φοιτητικό & ΑΜΕΑ, Άνεργοι : 10 ευρώ
  • Ατέλειες: 5 ευρώ

Στοιχεία θεάτρου

Λέσβου 15 & Πόρου
Κυψέλη
Τηλ. 210 8613739