Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Μονόλογος (1 ώρα)

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Η Σονάτα του Σεληνόφωτος - Θέατρο: Από Μηχανής

Σύντομη περιγραφή

Η Έφη Παπαθεοδώρου και ο Νίκος Κατράκης παρουσιάζουν τη "Σονάτα του Σεληνόφωτος" στο Από Μηχανής θέατρο, ΔΩΡΕΑΝ για τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ και με μόνο 10 ευρώ το κανονικό εισιτήριο, δείχνοντας έτσι το κοινωνικό «πρόσωπο» του θεάτρου. Βασικό θέμα του έργου είναι η καταλυτική δράση του χρόνου και των συνεπειών του σε όσους δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν… Άλλα θέματα που θίγονται στην παράσταση είναι η φθορά, η μοναξιά, η ελευθερία, ο έρωτας, η καταπίεση της γενετήσιας ορμής, ο θάνατος, η ποίηση και βέβαια ο άνθρωπος ως κοινωνική ύπαρξη.

Αναλυτική περιγραφή

«Το ξέρω πως καθένας μονάχος πορεύεται στον έρωτα, μονάχος στη δόξα και στο θάνατο. Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν οφελεί. Άφησε με νάρθω μαζί σου» γράφει ο σπουδαίος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος».

Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» έγινε θεατρικός μονόλογος από τον ευρηματικό σκηνοθέτη -που παίζει και το βουβό πρόσωπο της παράστασης- Νίκο Κατράκη σε μια ατμοσφαιρική παράσταση, όπου την κυρία με τα μαύρα ερμηνεύει μοναδικά η Έφη Παπαθεοδώρου.

Η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια επί σκηνής, με μεγάλη επιτυχία… «Μαγεία, ποίηση!», «Πραγματική ευλογία», «Συγκλονιστική παράσταση», «Απίστευτα συγκινητική και δυνατή υποκριτική στιγμή της κ. Έφης Παπαθεοδώρου», «Ευρηματική καθηλωτική σκηνοθεσία», ήταν μόνο μερικές από τις κριτικές του κοινού για την «Σονάτα του Σεληνόφωτος».

Το έργο είναι μια κατάθεση ψυχής της ηρωίδας, μιάς μαυροφορεμένης ηλικιωμένης γυναίκας που υποκινείται από την παρουσία στο χώρο ενός νέου άνδρα. Αυτός, παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου βουβός και απαθής, υπογραμμίζοντας έτσι την πάλη των διαφορετικών γενεών.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Κατράκης προσεγγίζει με σεβασμό το έργο του μεγάλου ποιητή προσπαθώντας να φτάσει στην «καρδιά» της ανθρώπινης ύπαρξης και των νοημάτων της ζωής.

Η σπουδαία ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου, μέσα από μία γκάμα συναισθημάτων και έκφρασης «ντύνεται» την αστή ηλικιωμένη κυρία με τα μαύρα που μεταφέρει επί σκηνής, έναν ολόκληρο κόσμο μεστό από συμβολισμούς και νοήματα…

Μέσα σε όλα αυτά, ακούγεται και η καθηλωτική φωνή αφήγησης του αξέχαστου Μηνά Χατζησάββα.

«Είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής Γραμματείας και αισθάνομαι πολύ τυχερή που μου δίνεται και πάλι η ευκαιρία να υποδυθώ αυτήν την τσακισμένη από το χρόνο γυναίκα» τονίζει η Έφη Παπαθεοδώρου. «Αισθάνομαι ότι με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μου Νίκου Κατράκη, έχω έρθει κοντά στο ρόλο και τον ευχαριστώ γιατί μου χάρισε μία από τις ευτυχέστερες, ίσως την ευτυχέστερη στιγμή μου στο θέατρο».

«Εκτός από την λογοτεχνική - ποιητική του αξία, το έργο αυτό είναι μαγικό», προσθέτει ο σκηνοθέτης Νίκος Κατράκης. «Δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε αναλύσεις, αλλά να αφεθούμε σε αυτά που μας προκαλεί να αισθανθούμε.

Θεωρώ ότι όντως είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία της Έφης. Αγγίζει κορυφές σε σημεία της ερμηνείας της και αισθάνομαι μίαν απέραντη αγάπη για αυτήν όταν το καταφέρνει.

Ευχαριστώ τον Μηνά (Χατζησάββα) εκεί που βρίσκεται για την αγάπη του και την γενναιοδωρία του να μας χαρίσει την φωνή του.

Ευχαριστώ και την Έρη Ρίτσου, αυτήν την σπουδαία γυναίκα και φίλη που από την αρχή μου παραχώρησε την άδεια να καταπιαστώ με το έργο του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου χωρίς να ζητήσει χρήματα, με το αφοπλιστικό επιχείρημα «Ο Ρίτσος δεν έγραφε έργα για να βγάζω εγώ χρήματα»

Η φετινή παράσταση είναι ένα δώρο στο κοινό μέσα από την καρδιά μας. Επίσης ευχαριστώ και την αγαπημένη μου Άννα (Φόνσου) για την υψηλής αισθητικής νότα που έδωσε στην εμφάνιση μας» καταλήγει.

Ηθοποιοί

Έφη Παπαθεοδώρου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Νίκος Κατράκης
Φωνή Ποιητή: Μηνάς Χατζησάββας
Σκηνικά - Κοστούμια: Άννα Φόνσου
Σχεδιασμός Φώτων: Δημήτρης Κάραλης

Video

Πρόγραμμα

Τιμές

  • Γενική είσοδος: 10 ευρώ
  • Άνεργοι: ΔΩΡΕΑΝ
  • Ατέλειες 5 ευρώ

Στοιχεία θεάτρου

Ακαδήμου 13
Μεταξουργείο
Τηλ. 210 5232097

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.3
Facebook: 4.6

Παρατηρήσεις

  • Προσβασιμότητα για ΑμεΑ