Η Καρφίτσα

Κοινωνικό
από 21/12/2017 έως 11/2/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Η Καρφίτσα - Θέατρο: Bios

Σύντομη περιγραφή

H Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης στο Bios. Τι ενώνει μια Κυρία, μια Ηθοποιό, έναν Δολοφόνο και μια Ζητιάνα, οι οποίοι εξαιτίας της αμνησίας της ανθρωπότητας ακόμη περιμένουν ένα καλύτερο αύριο; Η καρφίτσα που θα κλαπεί από την Ηθοποιό μέσα από τη μπιζουτιέρα της Κυρίας, θα βοηθήσει, μέσω της Ζητιάνας, τον Δολοφόνο να αναθεωρήσει, να πονέσει, αλλά τελικά να αγαπήσει, συμπαρασύροντας και τις δύο πρώτες σε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο...

Αναλυτική περιγραφή

«H Καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης)» είναι ένα κείμενο για τον φυλακισμένο άνθρωπο που νοσταλγεί την ελευθερία του: σ’ αυτή τη μεγάλη φυλακή της ζωής που περιβάλλεται από θάνατο όλοι μας, ελεύθεροι ή φυλακισμένοι, είμαστε δυνητικά το ίδιο έγκλειστοι. Σ’ αυτόν τον δύσκολο κόσμο που η αγάπη πασχίζει να επικρατήσει, όλοι μας, θύματα ή θύτες είμαστε δυνητικά το ίδιο αθώοι...

Τα τέσσερα πρόσωπα που συναντάμε στο έργο (Κυρία, Ζητιάνα, Ηθοποιός, Δολοφόνος) έχουν γεννηθεί σε μια ζωή - φυλακή, αλλά δεν το ξέρουν. Ωστόσο, ενώ η Κυρία και η Ηθοποιός έχουν νεκρωθεί εσωτερικά, η Ζητιάνα κι ο Δολοφόνος, διατηρούν ακόμα, ο καθένας από αντίθετο δρόμο, ζωντανή την ανάμνηση της ελευθερίας και το πάθος για μια έξοδο που θα τους λυτρώσει.

| φυλακή | μια έννοια γενική και υπαρξιακή για τον κάθε άνθρωπο που γεννιέται στη ζωή μέσα σε συνθήκες διάσπασης, μοναξιάς και αδυναμίας συνύπαρξης με το «όλον» και κυρίως με τον «άλλον».

Πρόκειται για τη συνθήκη μέσα στην οποία παραδέρνουμε όλοι νιώθοντας ξένοι και διαρκώς απειλούμενοι από τους ανθρώπους γύρω μας, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι πραγματικά μας φταίει, έχοντας όμως στο βάθος της ύπαρξής μας το αίσθημα της ανάγκης για απόδραση απ’ αυτό το μαρτύριο σαν κινητήρια δύναμη για την επιβίωσή μας.

| καρφίτσα | ένα πολύτιμο κόσμημα που περνάει από χέρι σε χέρι ανάμεσα στους ήρωες μεταφέροντας μαζί της το μικρόβιο της διάσπασης που συμβολίζει η ιδιοκτησία και η εξάρτηση του ανθρώπου από την ύλη.

Χωρίς να το καταλαβαίνουν οι ήρωες της ιστορίας, άλλοι με πραγματικό και άλλοι με μεταφυσικό τρόπο, αλλοιώνονται από την βασανιστική επίδραση της καρφίτσας και οδηγούνται, μέσα από την κορύφωση του μαρτυρίου τους, στην συνειδητοποίηση της ανάγκης τους για ελευθερία.

Ηθοποιοί

Υβόννη Μαλτέζου
Λουκία Πιστιόλα
Ελένη Ζιώγα
Έκτορας Λιάτσος

Συντελεστές

Κείμενο: Ελένη Ζιώγα
Σκηνοθεσία: Ομαδική
Επιμέλεια σκηνοθεσίας - κίνησης: Έφη Καρακώστα
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Μυρτώ Καρέκου
Σχεδιασμός φώτων: Στέλλα Κάλτσου
Sound design: Κώστας Μιχόπουλος
Βοηθός σκηνοθεσίας: Χριστίνα Χριστοδούλου
Βοηθός σκηνοθεσίας - Οργάνωση παραγωγής: Κική Σπανούδη
Βοηθοί σκηνογράφου: Τζέλλα Χριστοπούλου, Μαίρη Αντωνοπούλου
Video Art: Θανάσης Τότσικας
Επικοινωνία: Βαγγέλης Λιακόγκονας
Φωτογραφίες: Mike Rafail
Σκηνοθεσία: Ομαδική
Παραγωγή: Γιώργος Σύρμας

Στοιχεία θεάτρου

Πειραιώς 84
Κεραμεικός
Τηλ. 210 3425335

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.3
Facebook: 4.1