Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών

Παιδικό
από 23/12/2017 έως 10/2/2018
5 από 1 αξιολόγηση
  (4,3 / 5,0) από 3 κριτικές
Ελένη  
30 Δεκεμβρίου 2017
Μέτρια παράσταση και τα παιδιά την βρήκαν αδιάφορη.
-
Έγραψαν για την παράσταση  
6 Δεκεμβρίου 2017
Το θεατρικό κείμενο "η Κα Αστροφυσική και τα όνειρα των Αστεριών" αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη από την πρώτη κιόλας ανάγνωση. Το έργο της Κας Αλεξίας Πετροπούλου πραγματεύεται δεκάδες υπαρξιακά ερωτήματα που ταλανίζουν κάθε νοήμον ον αυτού του Σύμπαντος και γι΄αυτό αναγιγνώσκεται σε πολλά επίπεδα: το μυστήριο και η καθολικότητα της ζωής, ο αέναος κύκλος θανάτου και αναγέννησης σαν συστατικό στοιχείο της ύπαρξης, η ανεκτίμητη αξία της Γης μας ως όασης ζωής σε ένα ανεξερεύνητο Σύμπαν, οι ¨παράλληλοι¨ κόσμοι (συμπαντικοί και γήινοι) και η μεταξύ τους επικοινωνία, η πάλη για την επικράτηση ενός ειρηνικού ή πολεμικού μέλλοντος για το Σύμπαν.
«Επικίνδυνο πράγμα η άγνοια. Αισθάνομαι τόσο μικρή μπροστά σ’ αυτό το μεγαλείο. Πώς μπορεί να σας είναι αδιάφορο;», αναρωτιέται εύλογα η Κα Αστροφυσική. Εδώ και μισόν αιώνα ο άνθρωπος άρχισε να διασχίζει τους ωκεανούς του διαστήματος αναζητώντας απαντήσεις σ᾽αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. Η επιστήμη δεν είναι παρά μια τεχνική, μια διαδικασία για την ανακάλυψη του αγνώστου.
Ζούμε σε έναν άπειρο, αιώνιο και συνεχώς μεταβαλλόμενου κόσμο.
Ζω την καθημερινότητά μου, όπως κι εσείς, σ᾽αυτή την ανέλπιστα φιλόξενη γωνιά του Σύμπαντος περιστοιχισμένη από ζωή, όπου η πλάση μου αποκαλύπτεται με τον πιο μαγικό τρόπο κι᾽εγώ νοιώθω μέρος, αναπόσπαστο κομμάτι της.
«Έχετε συναισθήματα για τ᾽αστέρια;», ρωτάει ο Εξολοθρευτής για να πάρει αμέσως την απάντηση: «Βεβαίως είναι λαμπερά και τα αγαπὠ».
Πουθενά αλλού δεν ένοιωσα τέτοια απόλυτη ηρεμία ψυχής όπως εκείνες τις ατέλειωτες βραδιές παρατήρησης. Φυλάμε τα όνειρα των αστεριών μέσα στα κορμιά μας» λέει η Κα Αστροφυσική.
Ομως πολλές φορές η επιστήμη γίνεται αυτοσκοπός και η ανθρώπινη πλευρά, το όνειρο, ξεχνιέται σε κάποια γωνιά του κόσμου, για να το απολαμβάνουν ως ανάμνηση οι λίγοι εκείνοι που πρόλαβαν να το ζήσουν, κρατώντας βαθιά μέσα τους τις έναστρες βραδιές της κρυφής τους αιώρησης σαν πολύτιμο θησαυρό και οδηγό στην υπόλοιπη ζωή τους. Ευχαριστώ την Κα Αστροφυσική που ξύπνησε μέσα μου αυτές τις ανεκτίμητες μνήμες. | Ελένη Χατζηχρήστου, Δρ. Αστροφυσικής
-
Έγραψαν για την παράσταση  
6 Δεκεμβρίου 2017
Στην υπηρεσία της «εκλαϊκευμένης» Επιστήμης το παιδικό θέατρο. Λαμπρό κι έξοχο παράδειγμα «Η κα Αστροφυσική» της Αλεξίας Πετροπούλου. Καλής ηθοποιού, θεατρικής συγγραφέως κι ανθρώπου των Γραμμάτων και των Τεχνών. Αυτές οι εξέχουσες φωτεινές αναλαμπές λειτουργούν σαν φάροι στα σκοτάδια του υλιστικού μετα-τεχνολογικού Μεσαίωνα που διανύουμε ευθυτενείς (μα οι πιο πολλοί σκυφτοί, καταπονημένοι από το επαχθές βάρος της Κρίσης, που το κουβαλάμε όπως ο Σίσυφος το λιθάρι του).
Σήμερα που ούτε καν αυτό δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για τους ηρωικούς καλλιτέχνες-λογοτέχνες μας, θα πρέπει να τους ανταμείβουμε τουλάχιστον ηθικά, με έναν καλό λόγο, με το χειροκρότημα το επιούσιον, τροφή της ψυχής και νάμα αθανασίας.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της συλλογιστικής έρχομαι να εξάρω σήμερα αυτό το θεατρικό έργο της Αλεξίας Πετροπούλου, που απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας και τους διδάσκει με τρόπο παραστατικό την Φυσική των Άστρων.
Ιδιοφυής η αντιστροφή που επινοεί η Αλεξία Πετροπούλου, φέρνοντας στη σκηνή έναν μάλλον «καθυστερημένο» (για τα δικά μας επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα) «εξωγήινο» με υψηλή ρομποτική αποστολή, που ετοιμάζεται όμως να την εκτελέσει χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης και συναισθηματικής ευφυΐας, κάτι που διαθέτει (σε περίσσευμα) η πολυμήχανη γήινη δασκάλα κι έτσι σώζει τον πανέμορφο γαλαζοπράσινο πλανήτη μας με όλη την πολυποίκιλη χλωρίδα και πανίδα του… Και με κορωνίδα της Δημιουργίας; Τον ΆΝΘΡΩΠΟ βεβαίως. | Κωνσταντίνος Μπούρας
-
Παράσταση: Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών - Θέατρο: Studio new star art cinema

Αναλυτική περιγραφή

Λίγα λόγια από τη Συγγραφέα για τη θεατρική παράσταση

«Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών» γράφτηκε για να παρουσιαστεί μια διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα παράσταση γνώσης για την επιστήμη της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής για τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους φίλους.

Μια ευφάνταστη παράσταση που θα δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να εμπλακεί με τη θεατρική δράση προσφέροντας του τη γνώση και την διάθεση για την αναζήτηση των θετικών επιστημών, αλλά και της φιλοσοφίας διευρύνοντας τον ορίζοντα της γνώσης του μαθητή μέσω διαφόρων εννοιών της επιστήμης παραστατικά δοσμένες, αλλά και μέσω προβολής εικόνων από το σύμπαν για την κατανόηση του ηλιακού μας συστήματος και του πλανήτη μας.

Η θεατρική παράσταση «Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών» έχει ως στόχο να χαρίσει γνώση στα παιδιά μέσα από την συναρπαστική επιστήμη της Αστρονομίας. Μια γνωριμία πολύ χρήσιμη για τα πρώτα βήματα των παιδιών στον κόσμο της γνώσης και της επιστήμης. Η παρακολούθηση αυτής της παράστασης θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν πολύτιμες ικανότητες, όπως την παρατηρητικότητα, αλλά και την κατανόηση των παρατηρήσεων καθώς να παρακολουθήσει και να μελετήσει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη Γεωγραφία, τη Φυσιογνωσία, τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, καθώς και άλλα σχετικά μαθήματα.

Άλλωστε η σύγχρονη Παιδαγωγική και Παιδοψυχολογία έφτασαν από καιρό στο συμπέρασμα πως οι δυνατότητες νοητικής καταγραφής του παιδιού είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι νομίζαμε πριν. Οι επιστήμονες διαθέτουν σήμερα μια στερεή βάση για να μας διαβεβαιώσουν ότι στα παιδιά Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να αναπτυχθεί όχι μόνο η εποπτική, αλλά, ως ένα βαθμό, και η αφηρημένη σκέψη, τις περισσότερες φορές με μεγαλύτερη ευκολία από ότι στους μεγαλύτερους.

Ίσως αναρωτηθείτε μήπως το παρόν πόνημα μου θα είναι κατανοητό στα παιδιά της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης;

Ελπίζουμε πως ναι γιατί μέσα από την μαγική Τέχνη του Θεάτρου θα φροντίσουμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου να περάσουμε τις έννοιες της Αστρονομίας με τρόπο ευχάριστο, λαμπερό και διασκεδαστικό με υπέροχη μουσική, σκηνικά, κοστούμια, animation, special effects κλπ.

Αλεξία Πετροπούλου

Ηθοποιοί

Εύα Ντελιδάκη
Δώρα Βογιατζή
Αλέξανδρος Ζαχαρέας
Αλεξία Πετροπούλου

Συντελεστές

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Αλεξία Πετροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Βογιατζή
Στίχοι - Μουσική: Τζίννυ Γιαννοπούλου
Χορογραφίες: Danzarte Σχολή Χορού
Εικαστικός: Νανά Παπαδοπούλου
Σκηνογραφία - Special Effects: Alexandros Loggos
Κοστούμια: Αλεξία Πετροπούλου, Εύα Ντελιδάκη
Μουσική επεξεργασία: STUDIO Dimitris Keramidakis
Animation: aella
Video Art: Peter Quarantic
Φωτογράφιση: Bvoudas
Δημόσιες σχέσεις: Σταυρούλα Μπαρμπαγεωργοπούλου
Εκτυπώσεις: Print Easy
Εκδόσεις: Σ.Ι.ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στοιχεία θεάτρου

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33
Πλατεία Αμερικής
Τηλ. 210 8640054

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.2
Facebook: 4.7