Η Εβραία - ο Χαφιές

Κοινωνικό Δράμα
από 13/4/2018 έως 20/5/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Η Εβραία - ο Χαφιές - Θέατρο: Από Μηχανής

Σύντομη περιγραφή

Η Εβραία - ο Χαφιές στο Από Μηχανής θέατρο. Δύο μονόπρακτα του έργου "Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ" του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Ο Μπρεχτ εμβαθύνει σιγά σιγά στις πιο ενδόμυχες πτυχές και τον εσωτερικό κόσμο των ηρώων του, αναδεικνύοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο εδραιώνεται σταδιακά -πρώτα μέσα από τους ίδιους- το ολοκληρωτικό καθεστώς.

Αναλυτική περιγραφή

Όταν ο Μπρεχτ έγραφε τα 24 μονόπρακτα, του έργου του "Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ" ήταν εξόριστος (1935-1939) και δεν είχε ακόμα αποκαλυφθεί όλη η φρίκη της φασιστικής εξουσίας.

Το αίσθημα όμως μιας βαριάς ατμόσφαιρας στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των ανθρώπων στην Γερμανία ήταν έντονο. Η καταπίεση, η δυσπιστία και η υποκρισία, κυριαρχούσαν σε ένα τοπίο σκοτεινό με έντονη την οσμή του τρόμου.

To έργο του Μπρεχτ "Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ" και ειδικά τα δυο μονόπρακτα  Η ΕΒΡΑΙΑ  - Ο ΧΑΦΙΕΣ αφορούν στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων στην Γερμανία το 1935, πριν ακόμη διαφανεί στην κοινωνία αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει.

-----------------------------------

Η Εβραία.

- Φρανκφούρτη - 1935  - βράδυ.

Μια αστή γυναίκα - σύζυγος καθηγητή Ιατρικής - στο σπίτι της μαζεύει τα πράγματά της σε βαλίτσες, αποφασισμένη να μετοικήσει στο Άμστερνταμ μακριά από τον σύζυγό της, ορμώμενη από την νέα πραγματικότητα που διαφαίνεται γύρω της, επιθυμώντας να μην σταθεί εμπόδιο στην εξέλιξη της καριέρας του συζύγου της λόγω της καταγωγής της. Μέσα σε αυτήν την ευαίσθητη συναισθηματική κατάσταση, τηλεφωνεί σε φίλους και γνωστούς και μέσα από την συνομιλία τους τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με τον φόβο για το άγνωστο που θα επακολουθήσει.

-----------------------------------

Ο Χαφιές.

- Κολωνία - 1935- Ένα βροχερό Κυριακάτικο απόγευμα.

Μια αστική οικογένεια - ένας άνδρας, μια γυναίκα και ο γιος τους - στο σπίτι τους παρουσία της υπηρέτριας τους, βιώνουν με φόβο την μεταβατική περίοδο που διαδέχεται την φυσιολογική καθημερινή πορεία της ζωής τους και αλλάζει άρδην τις ισορροπίες γύρω τους, τα πιστεύω και τις βαθύτερες αξίες τους, αφού εμποτίζονται με δυσπιστία από το ενδεχόμενο της προδοσίας του ενός προς τον άλλο ακόμη και μέσα στην ίδια την οικογένεια τους.

Ηθοποιοί

Μαρλέν Καμίνσκυ
Δώρα Τσίγκα

Συντελεστές

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Χριστάκη
Διεύθυνση φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Νικολέτα Παράσχη, Ρεβέκκα Παυλίδου
Σκηνικά - Κοστούμια: Ανδρονίκη Χριστάκη
Μουσική επιμέλεια: Ανδρονίκη Χριστάκη, GeorgeGaudy
Μουσική σύνθεση - Ενορχήστρωση: GeorgeGaudy
Εκτελεστής παραγωγός: Ρούλα Νικολάου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Λία Κίκερη
Φωτογραφίες: Αντώνης Θεοδωρίδης

Στοιχεία θεάτρου

Ακαδήμου 13
Μεταξουργείο
Τηλ. 210 5232097