Για μιαν Ελένη

Διασκευή
από 10/6/2017 έως 11/6/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Για μιαν Ελένη - Θέατρο: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αναλυτική περιγραφή

Η BoomArt και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζουν την παράσταση «για μιαν Ελένη», μια σύνθεση που προέκυψε από την ενσωµάτωση του χιώτικου μοιρολογιού σε πέντε τραγωδίες του Ευριπίδη (Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Τρωάδες, Εκάβη, Ανδροµάχη, Ελένη) µε κοινό θέμα τον Τρωικό Πόλεμο.

Η αρχαία τραγωδία σε διαλεκτική σχέση με το χιώτικο μοιρολόι και τον σύγχρονο χορό καθρεφτίζει το όραμα της ομάδας BoomArt, που αποτελείται από Χιώτες καλλιτέχνες με κύρια δραστηριότητα την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού.

Ο Ευριπίδης µέσω των Τρωάδων, που αποτελούν τον πυρήνα της σύνθεσης του έργου, στηλιτεύει τον πόλεμο καταδεικνύοντας ότι πλήττει τόσο τους νικητές, όσο και τους ηττημένους, ενώ παράλληλα θίγει το θέμα της προσφυγιάς, τόσο σύγχρονο στις μέρες µας, και διεισδύει στην ψυχή των γυναικών, που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.

Ο χάρτης της πορείας των βιαιοπραγιών του πολέμου για τον Ευριπίδη είναι το γυναικείο σώμα. Η γυναίκα, παρθένα, μάνα, σύζυγος και τρόπαιο, εξαιτίας της ετεροκεντρικής της φύσης αποτελεί το σύνδεσμο µε τους θεσμούς και είναι η ίδια που πλήττεται και θρηνεί όταν αυτοί καταρρέουν.

Ηθοποιοί

Μίτσυ Ακογιούνογλου
Φεβρωνία Μάγιου
Λένια Ξενάκη

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Φεβρωνία Μάγιου, Λένια Ξενάκη
Μουσική έρευνα - Ηχητικός σχεδιασμός - Ερμηνεία: Μίτσυ Ακογιούνογλου
Χορογραφία: Ασπασία Πετρά
Σκηνογραφία - Ενδυµατολογία - Κατασκευή σκηνικού: Έβη Χρήστου

Στοιχεία θεάτρου

Πειραιώς 206
Ταύρος
Τηλ. 210 3418550