Φρίντα Κάλο

Μονόλογος Κοινωνικό
από 2/10/2017 έως 31/10/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Φρίντα Κάλο - Θέατρο: Αλκμήνη

Αναλυτική περιγραφή

Από τις 2 Οκτωβρίου 2017 θα παίζεται στο θέατρο Αλκμήνη η παράσταση "Φρίντα Κάλο", που θα μας περιγράψει τη ζωή της Μεξικάνας ζωγράφου Φρίντα Κάλο, η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες γυναίκες της τέχνης του 20ου αιώνα. Η ζωή της αποδείχθηκε δύσκολη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της: Σε ηλικία 6 ετών νόσησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι ημιπαράλυτο. Στα 18 της, ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα, βρέθηκε με πολλά κατάγματα σε σπονδυλική στήλη και λεκάνη, υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό επεμβάσεων και είχε μια μακρά ανάρρωση μπροστά της. Τότε ξεκίνησε να ζωγραφίζει... Και με το έργο της μετέτρεψε την απειλή του θανάτου σε δημιουργικότητα και τα εμπόδια της ζωής σε έμπνεση.

-----------------------------------

H Φρίντα Κάλο. Οι πίνακες, τα γράμματα, το ημερολόγιό της.

Οι άλλοι. Μια γειτόνισσα, μια μητέρα, μια αδελφή, ένας αγαπημένος, ένας τελωνειακός, μια φίλη, ένας μαθητής, μια νοσοκόμα.

Το Μεξικό. Ένας ιδιαίτερος πολιτισμός. Ένας άλλος κόσμος.

Μια παράσταση με αφορμή την διάσημη ζωγράφο. Μέσα από το δικό μας βλέμμα, η ζωή και το έργο της.

Ένα άτομο επί σκηνής. Η Φρίντα. Αντιμέτωπη με το σώμα, την κοινωνία, την εποχή. Μετέτρεψε τον Θάνατο από απειλή σε κίνητρο. Προσπέρασε τα εμπόδια που της έβαζαν, φύση και κοινωνία, και ο δρόμος που διάλεξε πήγαινε μόνο μπροστά.

Viva! Viva! Viva!

Ήταν μία πρόκληση για μας να μπορέσουμε να αποδώσουμε ολόκληρη τη ζωή μιας τόσο ενδιαφέρουσας και αεικίνητης γυναίκας. Πόσο μάλλον να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε την αίσθηση και τις ιδιαιτερότητες του χρόνου και του τόπου μέσα στον οποίο διαμορφώθηκε και κινήθηκε: το Μεξικό του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Η έρευνά μας στηρίχθηκε στην μελέτη της εποχής, των έργων και του ημερολογίου της, σε βιογραφίες, γράμματα, φωτογραφίες και βίντεο. Η παράσταση και το κείμενο διαμορφώθηκαν με κύριο άξονα τη Φρίντα ως άνθρωπο.

Με τη φωνή της ίδιας αλλά και των υπόλοιπων - 9 - προσώπων δημιουργείται ένας ολόκληρος κόσμος, σκιαγραφείται μια εποχή και χτίζεται ολόκληρο το πλαίσιο μέσα στο οποίο υπάρχει η Φρίντα. Μέσα ή έξω. Ένα συνεχές παιχνίδι με το προσωπικό και δημόσιο. Ένας διάλογος του ατόμου με τον εαυτό του, με την κοινωνία που ζει, με τον κόσμο και με την ίδια τη Ζωή.

Ηθοποιοί

Έλλη Χρονιάρη

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Έλενα Βισέρη, Πέτρος Παπαζήσης
Σκηνικά: Δήμητρα Παράσχου, Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
Κοστούμια: Δέσποινα Γκουγκουλιάνα
Δραματουργία: Έλενα Βισέρη, Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση
Φωτισμοί: Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση, Πέτρος Παπαζήσης
Φωτογραφίες: Buba Soso Gadebava, Παρθένα Χαριστέα, Δήμητρα Παράσχου
Παραγωγή: Εταιρία Θεάτρου Ομάζ & Red Moonlight Productions

Στοιχεία θεάτρου

Αλκμήνης 8-12
Πετράλωνα
Τηλ. 210 3428650