Ένας Ράφτης για τις Κυρίες

Κωμωδία
από 6/10/2018 έως 10/11/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Ένας Ράφτης για τις Κυρίες - Θέατρο: Εργοτάξιον Τεχνοχώρος

Σύντομη περιγραφή

Ένας Ράφτης για τις Κυρίες στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον. Η πασίγνωστη παραδοσιακή φαρσοκωμωδία του Ζώρζ Φεντώ, Tailleur pour dames (Ράφτης Κυριών, 1887) πρώτη κατά σειρά στην επιτυχημένη του πορεία, αποτελεί μια κλασσική φάρσα του 19ου αιώνα βασισμένη στην πιο δημοφιλή μορφή κωμωδίας. Ο συγγραφέας μας χάρισε περιπου εξήντα φαρσοκωμωδίες, όπου συνθέτει συζυγικές φάρσες, με το κωμικό στοιχείο να αιωρείται ανελέητο και σπαραξικάρδιο.

Αναλυτική περιγραφή

Η απιστία είναι τόσο παλιά, όσο και ο θεσμός του γάμου, αλλά ποικίλλει από την κοινωνική απαξία κάθε εποχής. Ο μάστορας της συζυγικής φάρσας πλέκει ένα γοητευτικό γαϊτανάκι, ερωτικών παρεξηγήσεων, με πρωταγωνιστή έναν νεαρό, φρεσκοπαντρεμένο γιατρό, που αποτολμά την πρώτη του εξωσυζυγική εξόρμηση.

Ο Μουλινό σε μια προσπάθειά του να ρίξει στάχτη στα μάτια της γυναίκας του Υβον, νοικιάζει ένα πρώην ραφτάδικο από τον φίλο του τον Μπασινέ, όπου επρόκειτο να στεγάσει τη νέα του ερωτική φωλιά με τη Σουζάν. Τα φιλόδοξα σχέδιά του θα ανατρέψει ο σύζυγος της επικείμενης ερωμένης του μπλέκοντας, πρόσωπα και καταστάσεις σε μια κατάσταση φρενήρη και αδιάκοπη.

-----------------------------------

Η παράσταση της Έφης Μεράβογλου

Η παράσταση “Ένας ράφτης για τις κυρίες” πιο επίκαιρη από ποτέ, αντανακλά την αστάθεια και την ελαφρότητα, το σύγχρονο παράλογο των σχέσεων, τη σαθρή πραγματικότητα και την επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι ανθρώπινοι δεσμοί.

Το χιούμορ, ο χειρισμός των ηρώων, η ανάγκη να κρατηθούν “μαζί” μέσα σε μόνιμους έστω και αταίριαστους δεσμούς, δίνει μια άλλη διάσταση και δυνατότητα στα σημερινά ζευγάρια: την επιμονή να προσπαθήσουν, να αντέξουν στο χρόνο, να αλλάξουν προοπτική.

Πάντα επίκαιρο, τόσο σουρεαλιστικό, όσο απλό και καθημερινό, δίνει το στίγμα του στο χώρο και τον χρόνο.

Η παράσταση “Ένας ράφτης για τις κυρίες” σε διασκευή του θεατρικού έργου “Ράφτης κυριών” ανέβηκε στη σκηνή του Τεχνοχώρου Εργοτάξιον σε σκηνοθεσία -μουσική επιμέλεια-διασκευή της Έφης Μεράβογλου,μετάφραση του Βασίλη Ντόντου και πρωταγωνιστές τους απόφοιτους του 92 Art school την περασμένη Άνοιξη με μεγάλη επιτυχία. Τον Οκτώβριο και για περιορισμένες παραστάσεις θα συνεχίσει την θεατρική του πορεία.

Ηθοποιοί

Βασίλης Ντόντος
Μυγδαλιά Ανδρέου
Σόνια Πουλή
Γιώργος Κάλτσας
Χριστίνα Μούζη
Λευτέρης Καλανδράνης
Κωνσταντίνα Βάρδα
Άκης Κουμπής
Ανδριάνα Σταυριδοπούλου

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια - Διασκευή: Έφη Μεράβογλου
Χειρισμός ήχου: Αριστέα Ανύση
Χειρισμός φώτων: Στάμπυ Πουλαντζά
Φωτογραφίες: Αριστέα Ανύση
Κατασκευή σκηνικών: Επιπλομεταμορφώσεις

Στοιχεία θεάτρου

Διογένους 1
Άγιος Δημήτριος
Τηλ. 698 3930220