Come Again

Χορός
από 28/10/2017 έως 27/1/2017
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Come Again - Θέατρο: Μικροσκοπικό θέατρο

Σύντομη περιγραφή

Σύγχρονος χορός και παλιά Αγγλική μουσική.

Μια συναρπαστική συνάντηση της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας με τη μουσική της εποχής του Γουίλιαμ Σαίξπηρ υπόσχεται η νέα σεζόν του Μικροσκοπικού Θεάτρου.

Αναλυτική περιγραφή

Το ατμοσφαιρικό πλακιώτικο θέατρο που φιλοξενεί το ομώνυμο Σχεδιαστήριο του Χορού της Αναστασίας Λύρα ανοίγει τη σεζόν στις 28 Οκτωβρίου με το «Music for a While», ένα πρόγραμμα με μουσική Ντάουλαντ και Περσέλ που ερμηνεύουν η τραγουδίστρια Ρωξάνη Παπαδημητρίου, η κιθαρίστα Δέσπω Βαρουδάκη και η χορεύτρια Ελένη Πανταζάτου.

Είναι η πρώτη παράσταση από ένα τρίμηνο αφιέρωμα στην Αγγλική μουσική του 16ου και του 17ου αιώνα που περιλαμβάνει 14 προγράμματα με έργα των συνθετών Κρίστοφερ Τάι, Τόμας Τάλις, Γουίλιαμ Μπέρντ, Τζων Ντάουλαντ και Χένρι Περσέλ. Η μουσική θα είναι και πάλι ζωντανή στις 13 Ιανουαρίου με το «Μεσαιωνικό Σύνολο» του Δημήτρη Κούντουρα.

Κάθε πρόγραμμα θα παρουσιαστεί μία και μοναδική φορά στο πλαίσιο του αφιερώματος, του οποίου ο γενικός τίτλος Come Again είναι δανεισμένος από το ομώνυμο τραγούδι του Τζων Ντάουλαντ.

Το εναρκτήριο πρόγραμμα «Music for a While» χαρακτηρίζεται έντονα από το πνεύμα του περίφημου «cult of melancholia» της περί το 1600 εποχής, του οποίου ο Τζων Ντάουλαντ υπήρξε ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος στην τέχνη της μουσικής. Η μελαγχολία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καλλιτεχνών της εποχής, ιδίως στην αγγλική τέχνη, ως απαραίτητο συστατικό της καλλιτεχνικής φύσης. Semper Dowland Semper Dolens (πάντα Ντάουλαντ, πάντα θλιμμένος) ήταν το μότο του συνθέτη, το οποίο λειτούργησε σαν μια μόνιμη δημόσια περσόνα για τον ίδιο και σαν παράδειγμα προς μίμηση, σαν μόδα, στην τέχνη και την κοινωνία της εποχής. Το διασημότερο έργο από τη λογοτεχνία της εποχής που εκφράζει χαρακτηριστικά το cult of melancholia είναι «Η Τραγική Ιστορία του Άμλετ, Πρίγκιπα της Δανιμαρκίας» του Σαίξπηρ.

Στο Σχεδιαστήριο Χορού της Αναστασίας Λύρα συνεργάζονται οι χορευτές: Νατάσα Αβρά, Κατερίνα Αβραμοπούλου, Τιτή Αντωνοπούλου, Ιωάννα Γεωργίου, Αλίκη Κόντζιου-Γούσα, Αθηνά Κυρούση, Γιάννης Μήτσος, Κωνσταντίνος Μίχος, Εύα Παγουλάτου, Ελένη Πανταζάτου, Ελίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Πουλάδα, Νεκτάριος Ράμιας, Σαμπρίνα Ρετζέπι, και Βανέσα Σπινάσα.

Οι τίτλοι των παραστάσεων είναι: Music for a While, Λιτανεία, Τα Εφτά Δάκρυα, Αέναος Χορός - Σόλο, Αέναος Χορός - Ντούο, Αέναος Χορός - Τρίο, Αέναος Χορός - Κουαρτέτο, Η Βασίλισσα, Μην Κλαις Άλλο Ραχήλ, Food of Love, Διδώ και Αινείας, Μεσαιωνικό Σύνολο - Δημήτρης Κούντουρας, Σόλι & Ντούι Ι, Σόλι & Ντούι ΙΙ. Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων θα ανακοινώνεται σταδιακά καθώς είναι προϊόν ενός εργαστηρίου σε εξέλιξη.

-----------------------------------

Αναστασία Λύρα

Χορογράφος και χορεύτρια. Ο αυτοσχεδιασμός, η κλασική μουσική και ο ανοιχτός δημόσιος χώρος της πόλης είναι τα βασικά ενδιαφέροντά της. Έχει ασχοληθεί με τη σόλο παράσταση όσο και με τις πολυάνθρωπες χορευτικές ομάδες και δράσεις και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αργή κίνηση. Μαθήτευσε στην Κρατική Σχολή Χορού και σπούδασε χορογραφία με τον Robert Ellis Dunn στην Νέα Υόρκη. Χορογραφεί από το 1984. Συνεργάστηκε με τους Steve Paxton, Sara Rudner, Slava Ganelin, Δόμνα Σαμίου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελένη Μανωλοπούλου, Peter Kowald, Cecil Taylor, Ψαραντώνη, Ηλία Παπαδόπουλο, Ελευθερία Ντεκώ και με μεγάλο αριθμό ελλήνων καλλιτεχνών του χορού. Δημιούργησε και διεύθυνε τη Σχεδία Ομάδα Χορού από το 1996 έως το 2004. Το 2008 εγκαινίασε το Μικροσκοπικό Θέατρο και από το 2013 διευθύνει το Σχεδιαστήριο του Χορού.

Στοιχεία θεάτρου

Δεξίππου 5 & Πλατεία Ταξιαρχών
Πλάκα
Τηλ. 698 9443157