Αθανασία

Κοινωνικό Δράμα
από 30/10/2017 έως 2/1/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Αθανασία - Θέατρο: Οδού Κεφαλληνίας

Σύντομη περιγραφή

Η Όλια μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε... Έχουμε δικαίωμα στην αξιοπρέπεια; Μπορούμε να επιλέξουμε το όποιο μας «φευγιό»;

Αναλυτική περιγραφή

Η Αθανασία ειναι η ιστορία της Όλιας.

Μιας νέας γυναίκας που την ακολουθούμε απο τα πρώτα της βήματα σαν μικρό κοριτσάκι που ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια, που τα καλοκαίρια παίζει με την μικρότερη αδελφή της στην αμμουδιά του εξοχικού των γονιών της, που σπουδάζει ιατρική στη Θεσσαλονίκη, που ερωτεύεται τον Πέτρο, που παντρεύονται, που κάνουν κι ένα παιδί.

Μια ζωή σε Αρμονία... Όλα έχουν Τάξη. Όλα είναι κάτω από Έλεγχο...

Όμως από τη μια στιγμή στην άλλη αυτή η Αρμονια και η Τάξη στη ζωή της ανατρέπονται.

Απώλειες, συγγενικών προσώπων, όπως και ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, που την αφήνει παράλυτη, αναγκάζει την Όλια να αναθεώρησει όλα αυτά που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε ως δεδομένα και ελεγχόμενα.

Η ανημπόρια, αλλά και η ταπείνωση που νοιώθει, την κάνουν να σκληρύνει και να συναντήσει έναν άλλο εαυτό, που λες και περίμενε κρυμμένος για να φανερωθεί στα δύσκολα. Πλέον συνανταμε μια άλλη Όλια. Που ο μεγαλύτερος της εχθρός δεν ειναι άλλος από την Ελπίδα.

Παρακολουθούμε την ζωή της μέσα στα νοσοκομεία, στις σχέσεις της με τον άντρα της και την οικογένειά της, βλέπουμε όλο αυτό το σκληρό κέλυφος που χτίζει γύρω από τον ευατό της, ώστε να τον προστατεύσει από τον οίκτο, αλλά και την Ελπίδα των ανθρώπων που στέκονται δίπλα της.

Είναι εγκλωβισμενη στο σώμα της, αλλά και στον νόμο.

Δεν της μένει κανένας τρόπος διαφυγής παρά να ψιθυρίσει τη λέξη Αθανασία.

Στον ρόλο της Όλιας η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Μέσα απο τη διήγησή της μας καλεί να την ακολουθήσουμε στο ιδιαίτερο ταξίδι της όπου παντρεύει πίνακες, μαθηματικά, όπερες του Μπιζέ, νυχτερινές διαδρομές στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, άγρυπνες νύχτες πάνω από σιωπηλές συσκευές τηλεφώνων, σκιές, φωνές, κρυμμένες αλήθειες και άλλα τόσα συμφιλιωμένα ψέματα.

Γράφτηκε σαν ψίθυρος, ξετυλίχθηκε σαν κάτι που έμοιαζε με μονόλογο για να αποκτήσει τελικά τη μορφή τρισδιάστατης κινηματογραφικής αφήγησης και από τους ηθοποιούς Δήμητρα Λημνιού και Νίκο Βαρδάκα, που παίζουν όλους τους υπόλοιπους ρόλους χρησιμοποιώντας τις σκιές τους και τη φωνή τους με τον πιο ευρηματικό τρόπο.

Και όπως κάθε κόκκος άμμου μιας κλεψύδρας έχει τη σημασία του, έτσι και οι λέξεις στην παράσταση Αθανασία διεκδικούν χώρο, φωνή κι ανάσα. Άλλοτε κωμικά, άλλοτε στοργικά, μερικές φορές κυνικά, αλλά και αγαπησιάρικα ταυτόχρονα.

Στην τρίτη του σκηνοθετική απόπειρα στο θέατρο, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης του ελληνικού σινεμά, Χρήστος Δήμας, παρουσιάζει ένα δικό του κείμενο, την «Αθανασία».

Kάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ. στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας (Σκηνή Μπέττυ Αρβανίτη). Για λίγες παραστασεις.

Ηθοποιοί

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους
Δήμητρα Λημνιού
Νίκος Βαρδάκας

Συντελεστές

Κείμενο - Βίντεο - Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Φωτισμοί: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Κίνηση: Pauline Huguet
Κοστούμια: Νινέττα Ζαχαροπούλου
Bοηθός σκηνοθέτη: Ελενα Χαραλαμπούδη
Βοηθός σκηνογράφου: Έλλη Αποστολάκη

Video

Στοιχεία θεάτρου

Σκηνή Α
Κεφαλληνίας 18
Κυψέλη
Τηλ. 210 8838727

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.3
Facebook: 4.8