Άμλετ

Δράμα
από 5/10/2017 έως 27/5/2018
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Άμλετ - Θέατρο: Άνεσις

Σύντομη περιγραφή

Άμλετ στο θέατρο Άνεσις. Ο Άμλετ είναι η τραγωδία ενός ευγενικού και φωτισμένου πνεύματος που επαναστατεί όταν καταρρέουν όλες οι πίστεις του (προσωπικές, οικογενειακές, φιλοσοφικές, φιλοσοφικές, πολιτικές).

Αναλυτική περιγραφή

“Θεέ μου! Πόσο έρημος είναι αυτός ο κόσμος; Γεννάει μόνο και σαπίζει. Συνέχεια γεννάει και σαπίζει. Όλα είναι μάταια. Αυτός ο κόσμος πρέπει να εξαφανιστεί. Να βουλιάξει.” ΑΜΛΕΤ

Η εμβληματική ιστορία εκδίκησης του ευρωπαϊκού θεάτρου, ο Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, με θερμή ανταπόκριση από το αθηναϊκό κοινό.

Σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Λεβάν Τσουλάτζε, ο Τάσος Ιορδανίδης ξεχωρίζει στον ομώνυμο ρόλο του Δανού πρίγκιπα που αποζητά την τιμωρία των ενόχων για τον φόνο του πατέρα του και την προσωπική του δικαίωση.

Με μια ομάδα εκλεκτών ηθοποιών, τον Άρη Λεμπεσόπουλο, την Πέμυ Ζούνη, την Ιωάννα Παππά, τον Θοδωρή Κατσαφάδο, ο σκηνοθέτης προσαρμόζει ευρηματικά το κείμενο μεταφέρει την πλοκή στην εποχή μας αναδεικνύοντας έτσι τη διαχρονικότητα του έργου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σκηνοθέτης Λεβάν Τσουλάτζε: "σ' αυτόν τον αναποδογυρισμένο κόσμο η λογική έχει δώσει τη θέση της στην ανομία, την αυθαιρεσία και την τρέλα."

Και ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος που έχει μεταφράσει το κείμενο: "Μετέφρασα τον Άμλετ σ΄ έναν λόγο απλό . Δωρικό. Όπως απλός είναι ο λόγος της τραγωδίας."

Μετά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του «Έγκλημα και Τιμωρία», ο Τάσος Ιορδανίδης επιλέγει να παρουσιάσει και τη φετινή χρονιά ένα από τα σημαντικά έργα του διεθνούς ρεπερτορίου και να αναμετρηθεί με έναν εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο, αυτόν του Άμλετ με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Λεβάν Τσουλάτζε.

Του σκηνοθέτη που χάρισε τις δυο προηγούμενες χρονιές τη μεγάλη επιτυχία με την παράσταση Έγκλημα και Τιμωρία και στον Τάσο Ιορδανίδη έναν σπουδαίο ρόλο στην καριέρα του, αυτόν του Ρασκόλνικοφ.

-----------------------------------

Υπόθεση:

Όταν ο Βασιλιάς της Δανίας πεθαίνει απροσδόκητα και γίνεται βασιλιάς ο αδελφός του Κλαύδιος που παντρεύεται και τη χήρα του αδελφού του, Γερτρούδη ο νεαρός Πρίγκιπας Άμλετ, δυσαρεστημένος από το θάνατο του πατέρα του αλλά και τον εσπευσμένο γάμο της μητέρας του με το θείο του, «βλέπει» το φάντασμα του νεκρού Βασιλιά και αποζητά δικαίωση .

Ο Άμλετ πραγματεύεται με λυρισμό και δραματικότητα διαχρονικά ζητήματα σχετικά με την πολιτική, την εξουσία, την ηθική και την απόσταση ανάμεσα στην ανθρώπινη διάνοια και την πραγμάτωση της. Θίγει ταυτόχρονα μια ερωτική και μια οικογενειακή τραγωδία, αναφέρεται στη φιλοσοφία, τη μεταφυσική, την ψυχολογία και φτάνει να σχολιάσει ακόμη και την ίδια τη θεατρική τέχνη.

Ηθοποιοί

Τάσος Ιορδανίδης
Άρης Λεμπεσόπουλος
Πέμυ Ζούνη
Ιωάννα Παππά
Νίκος Πουρσανίδης
Δημήτρης Καπετανάκος
Δημήτρης Διακοσάββας
Θοδωρής Κανδυλιώτης
Ιάσονας Παπαματθαίου
Θοδωρής Κατσαφάδος

Διανομή

Τάσος Ιορδανίδης: Άμλετ, Άρης Λεμπεσόπουλος: Κλαύδιος, Πέμυ Ζούνη: Γερτρούδη, Ιωάννα Παππά: Οφηλία, Νίκος Πουρσανίδης: Λαέρτης, Δημήτρης Καπετανάκος: Ρόζενγκρατς, Δημήτρης Διακοσάββας: Γκίλντενστερν, Θοδωρής Κανδυλιώτης: Φάντασμα //ηθοποιός, Ιάσονας Παπαματθαίου: Οράτιος, Θοδωρής Κατσαφάδος: Πολώνιος

Συντελεστές

Μετάφραση: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σκηνοθεσία - Φωτισμοί - Μουσική επιμέλεια: Λεβάν Τσουλάτζε
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη
Θεατρολόγος: Ιωάννα Μπλάτσου
Σκηνοθεσία trailer: Αλέξανδρος Ζαρμπής
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφιδάς
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Video

Στοιχεία θεάτρου

Κεντρική σκηνή
Λεωφ. Κηφισίας 14
Αμπελόκηποι
Τηλ. 210 7718943

Κριτικές θεάτρου

Google: 4.4
Facebook: 0.0