Ακόμη πιο βρώμικα παραμύθια

Παραμύθι Διασκευή
από 30/9/2017 έως 7/1/2018
5 από 5 αξιολογήσεις
Δεν υπάρχουν κριτικές για την παράσταση.
Παράσταση: Ακόμη πιο βρώμικα παραμύθια - Θέατρο: 104

Σύντομη περιγραφή

Βασιλιάδες, βασιλόπουλα, κόρες, νύφες, ανίκανοι γαμπροί, μια μάγισσα, η Δράκαινα, ένας αιχμάλωτος, παλάτια και βασίλεια, πόλεμοι και μάχες, ζωντανεύουν στη σκηνή του 104, μέσα από τη διασκευή των παραμυθιών «Η Βασιλοπούλα που έγινε αγόρι» και «Του βασιλιά η κόρη έγινε παλικάρι».

Αναλυτική περιγραφή

Μετά τα επιτυχημένα «Βρώμικα Παραμύθια», η ομάδα Άπειρον επιστρέφει στο 104 με «Ακόμη πιο Βρώμικα Παραμύθια».

Η Θάλεια Γρίβα επιλέγει και σκηνοθετεί τολμηρά και παράδοξα παραμύθια από την ελληνική παράδοση, που βασίζονται στο παιχνίδι της εναλλαγής των ρόλων και των φύλων, μέσα από κωμικοτραγικές ιστορίες.

«Η Βασιλοπούλα που έγινε αγόρι» και «Του βασιλιά η κόρη έγινε παλικάρι», είναι τα δύο παραμύθια από τα οποία αντλείται η υπόθεση του έργου, που μας δείχνει ότι το θέμα της αλλαγής φύλλου δεν είναι ένα σύγχρονο ζήτημα, αλλά συναντάται στoν λαϊκό πολιτισμό μας αιώνες πριν.

Μια παράσταση-παραμύθι για μεγάλους, που όχι μόνο δεν είναι αθώο αλλά προκαλεί με το περιεχόμενο και την ευφάνταστη πλοκή του και μας καλεί να ανακαλύψουμε την εναλλακτική, πιο χιουμοριστική αλλά και ταυτόχρονα «ανεκτική στο διαφορετικό» πλευρά του λαϊκού μας πολιτισμού.

Όπως σημειώνει η Θάλεια Γρίβα:

Η ομάδα Άπειρον παρουσιάζει ένα κομμάτι της νεοελληνικής παράδοσης, άγνωστο στο ευρύ κοινό. Μέσα από χιούμορ και τρυφερότητα, μια βασιλοπούλα, περνώντας από διάφορες δοκιμασίες, ντύνεται αγόρι, και τελικά γίνεται αγόρι, αποδεικνύοντας ότι “όλα αλλάζουν, όλα μετασχηματίζονται, γίνονται αυτό που θα έπρεπε να είναι από την αρχή της ιστορίας”.

Τι είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως παραμύθι; Σε ποιόν απευθύνεται; Ποιος είναι ο ρόλος του παραμυθιού στην παράδοση, είναι ζωντανό κομμάτι της, ή έχει καταλήξει φολκλόρ; Και τελικά, η πρόσληψη του έργου ανακινεί ή όχι στοιχεία λαϊκού πολιτισμικού υλικού;

Ηθοποιοί

Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας
Ηρώ Κισσανδράκη
Μαρία Κωνσταντά
Γιώργος Σαββίδης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θάλεια Γρίβα
Σκηνικά - Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Χορογραφία: Γιάννα Μελλά
Μουσική: Onealpha
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανέστης Κόττας, Έλλη Σαρρή
Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη, Έλενα Γρίβα
Φωτογραφίες: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Φωτογραφίες παράστασης: Βαγγέλης Μακρυγιάννης

Στοιχεία θεάτρου

Ευμολπιδών 41
Γκάζι
Τηλ. 210 3455020