Συνέντευξη με την κα Αλεξία Πετροπούλου

- σκηνοθέτη της παράστασης "Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών" -

 

Συνέντευξη με την κα. Αλεξία Πετροπούλου, που γράφει τα κείμενα και σκηνοθετεί την παράσταση "Η κα Αστροφυσική και τα όνειρα των αστεριών". Η παράσταση παίζεται στο Studio new star art cinema, στην πλατεία Αμερικής κάθε Σάββατο στις 15:00

 

Κατ' αρχάς, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε για το θέμα της παράστασης, την επιστήμη της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής, που κατά τη γνώμη μας είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο κι ενδιαφέρον: Πως εμπνευστήκατε αυτό το θέμα; Και τι σας οδήγησε στο να το αναγάγετε σε θεατρική παράσταση;

H Επιστήμη της Αστροφυσικής είναι μια γνώση που με απασχολούσε από πολύ παλιά, παράλληλα με την Φιλοσοφία, είτε διάβαζα βιβλία Αστροφυσικής και Αστρονομίας είτε βιβλία Φιλοσοφίας έβρισκα πάρα πολλά κοινά. 
«Αισθάνομαι τόσο μικρή μπροστά σε αυτό το μεγαλείο» γράφω στο κείμενο μου ως Αστροφυσική. Παρατηρώντας λοιπόν τον έναστρο ουρανό γαληνεύουμε και συγχρόνως καταλαβαίνουμε πόσο μικροί είμαστε αυτομάτως. Αυτό το μεγαλειώδες μυστήριο της ζωής με κάνει να αισθάνομαι πιο δυνατή μέσα από την «μικρότητά» μου κι έτσι εγώ η ίδια ξεπερνώ τις ανασφάλειές μου... επομένως -όπως γράφω στο κείμενό μου- "Ο καλύτερος τρόπος να ξεχνάμε τα προβλήματα μας είναι να παρατηρούμε τον έναστρο ουρανό".

Η γνώση αυτών των Επιστημών ακόμα και ως βασικές αρχές μας βοηθάνε να διευρύνουμε τους ορίζοντές και η γνώση πάντα έχει να χαρίσει δύναμη και ασφάλεια έναντι της άγνοιας που παγιδεύει τους ανθρώπους και τους καθηλώνει στην κακοτυχία τους. Το έργο το εμπνεύστηκα ένα Πάσχα στο πατρικό μου στις Μυκήνες όπου δεν είχα πάρει μαζί μου βιβλία και βρήκα από την εφηβική μου βιβλιοθήκη το εξαιρετικό βιβλίο «Η κόμη της Βερενίκης» του αξιολογότατου Γιώργου Γραμματικάκη. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν όμορφο αλλά και πολύ χρήσιμο για τα παιδιά ένα τέτοιο έργο. Το έγραψα και οι εκδόσεις Σ.Ι.ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ το εξέδωσαν προς μεγάλη μου έκπληξη και τιμή. Φυσικά το «μικρόβιο» της ηθοποιού με ώθησε να το σκηνοθετήσω, να το ζωντανέψω και εν τέλει να το μοιραστώ με τα παιδιά στο Κινηματοθέατρο “Studio New Art Cinema”.

 

Πως η παράσταση προσεγγίζει τα παιδιά; Με ποιους τρόπους καταφέρνει να μεταδώσει τη γνώση και να κρατήσει το ενδιαφέρον τους;

Το αυθεντικό, το ειλικρινές και ότι φέρει θετικό πρόσημο και συναίσθημα εκλαμβάνεται καλύτερα από τον αγνό θεατή, πόσο μάλλον από τα παιδιά που είναι σφουγγαράκια και μάλιστα τα σημερινά παιδιά λόγω της Τεχνολογίας που έχουν «ψηλές» κεραίες και μεγάλη αντίληψη. Η προσέγγιση γίνεται μέσω της μαγικής τέχνης του θεάτρου, μέσω της όμορφης πρωτότυπης μουσικής της Τζίννυ Γιαννοπούλου, προβολής εικόνων, video art & animation που δημιούργησα λόγω των σπουδών μου στο 3D ANIMATION, των χορογραφιών της Δέσποινας Κουκλάκη, των special effects του Αλέξανδρου Λόγγου και κυρίως των ηθοποιών Αλέξανδρου Ζαχαρέα, Εύας Ντελιδάκη και Δώρας Βογιατζή οι οποίοι με κέφι, χιούμορ και διαδραστικότητα δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα μετουσιόνωντας έτσι την γνώση σε ψυχαγωγία και χαρά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να μην βαριούνται, τουναντίον που μας λένε ότι ήθελαν και άλλο… Έκπληξη βέβαια και δικαίωση για το έργο μας διότι συζητώντας με Παιδοψυχολόγους τα παιδιά σήμερα βαριούνται εύκολα. Επομένως εδώ τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουμε αντιληφθεί κάτι τέτοιο. 

 

Πόσο εύκολο είναι για τα παιδιά να κατανοήσουν τις έννοιες που πραγματεύεται η παράσταση;

Οι εικόνες, το τραγούδι, η χαρά βοηθάει τα παιδιά με τρόπο παραστατικό να κατανοήσουν τις έννοιες τις παράστασης. Αν δεν συλλάβουν όλες τις έννοιες, τουλάχιστον αντιλαμβάνονται τις βασικές αρχές της επιστήμης. Ευκαιρία λοιπόν για περαιτέρω γνώση και αναζήτηση μέσα από την προσωπική τους μελέτη στο μέλλον, εμείς απλά τους δίνουμε το έναυσμα. Άλλωστε διατίθεται και το βιλίο μου και όποιος ενδιαφέρεται περαιτέρω ή θέλει να διαβάσει για να καταλάβει καλύτερα μπορεί να το αγοράσει είτε στο θέατρο ειτε στο Βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ζαχαρόπουλου Σταδίου 5, Σύνταγμα εντός Στοάς ή και στην ιστοσελίδα του εν λόγω εκδοτικού οίκου. 

 

Μπορείτε να μας περιγράψετε κάποιες από τις αντιδράσεις των παιδιών από τις παραστάσεις που έχουν παιχτεί έως τώρα; 

Φυσικά. Βέβαια εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση από αγοράκια παρά από κοριτσάκια. Εύχομαι λοιπόν να γεμίσουμε στο μέλλον από λαμπρούς επιστήμονες και αστροναύτες. Τα παιδιά είναι πανέξυπνα, δεν νομίζω ότι απορούν ή δεν καταλαβαίνουν αυτό που τους προσφέρουμε. Είναι ήσυχα και «ρουφάνε» τη γνώση και το θέαμα. Όταν ρωτάμε κάτι από εκείνα που έχουμε ήδη πει, απαντούν «εν χορώ» και έχουν συγκρατήσει τα πάντα πχ «Παιδιά ποιος ανακάλυψε την Βαρύτητα» απαντούν όλοι μαζί «ο Ισαάκ Νεύτων».

Στη δεύτερη σκηνή του έργου η κα Αστροφυσική, Εύα Ντελιδάκη παρατηρεί τον ουρανό λέγοντας κάποια τρυφερά ονόματα για τους πλανήτες π.χ. Ο Γαλαζούλης ο Ουρανός, η Αφροδίτη η καλλονή, Ο Ερμής το χνουδάκι και φυσικά ακούστηκε ένα κοριτσάκι από το κοινό ρωτώντας «Γιατί τους ονομάζετε έτσι;». Η κυρία Ντελιδάκη έτυχε να μην το ακούσει, όμως η μικρή μας φίλη επέμεινε και πολύ καλά έκανε, ρωτώντας πάλι «Γιατί τους δίνετε αυτά το ονόματα» και τότε η κα Ντελιδάκη ως αστροφυσική απάντησε «γιατί τα αγαπώ πολύ, τα αγαπώ σαν παιδιά μου και θέλω να τα ονοματίζω με τρυφερά παιδικά ονόματα». Εν συνεχεία η κα Ντελιδάκη ρώτησε τα παιδιά «Εσείς αγαπάτε τους γονείς σας;» και όλα τα παιδάκια με μια φωνή απάντησαν «Ναιιι!». Στο τέλος τα παιδάκια φωτογραφίζονται όλα με χαρά με τα «καπέλα πλανήτες» που έχει δημιουργήσει ο εικαστικός μας Αλέξανδρος Λόγγος γνωστός και από τις μεταμορφώσεις του στο Show “Your Face Sounds Familiar”

 

Κλείνοντας, ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα της παράστασης; Τι είναι αυτό που θέλετε οπωσδήποτε να κρατήσουν και να θυμούνται τα παιδιά φεύγοντας από την παράσταση;

Υγεία είναι η εναρμόνιση με το φυσικό μας περιβάλλον, αγάπη είναι η γνωριμία με τις γειτονιές του κόσμου, των γαλαξιών και των άλλων πλανητών χωρίς σύνορα, φοβίες και δεισιδαιμονίες άρα η γνώση είναι η δύναμη. Μόρφωση, γνώση, αγάπη και καλή πρόοδο. Οι Έλληνες είναι ένας λαός έξυπνος με πολύ ταπεραμέντο το οποίο όμως στην πορεία της ζωής παγιδεύεται λόγω της ελλιπούς γνώσης και του βολέματος. Εύχομαι οι νέοι Έλληνες να διαβάζουν περισσότερα βιβλία, να είναι δυνατοί χωρίς ηττοπάθειες και να διαπρέπουν ανα τον κόσμο, γιατί το χουν!

Αλεξία Πετροπούλου
Ηθοποιός - Θεατρική Συγγραφέας

Πληροφορίες για την παράσταση