Sweeney Todd στο Ηρώδειο

- Παρακολουθήσαμε την ανοιχτή πρόβα -

Sweeney Todd


Πριν λίγες μέρες, παρακολουθήσαμε στο Ηρώδειο την ανοιχτή πρόβα του μιούζικαλ "Sweeney Todd - Ο δαιμόνιος κουρέας της οδού Φλητ", το μουσικό θρίλερ που επαναπροσδιόρισε το μουσικό θέατρο του 20ου αιώνα. Η παράσταση είναι μεταφρασμένη στα Ελληνικά και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια εντυπωσιακή παραγωγή από τον Γιώργο Πέτρου και την Καμεράτα  - Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής, με έναν 26μελή θίασο που αποτελείται από δημοφιλείς ηθοποιούς και λυρικούς τραγουδιστές, καθώς και ένα 35μελές συμφωνικό σύνολο. Εντυπωσιακό, επιβλητικό, μοναδικό... είναι λίγα από τα όσα μπορεί κανείς να πει για το θέαμα που απολαύσαμε και που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 29 Ιουλίου. 

Sweeney Todd

 

Λίγα λόγια για το Sweeney Todd

Το Sweeney Todd ανέβηκε για πρώτη φορά το 1979 και θεωρείται το κορυφαίο μιούζικαλ του Broadway. Είναι ένα μιούζικαλ, που συνδυάζει την κωμική όπερα με τη ρομαντική κομεντί και τη μαύρη μουσική κωμωδία με το λυρικό θρίλερ, σε μουσική και στίχους του Stephen Sondheim και σενάριο του Hugh Wheeler.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Ο Benjamin Barker επιστρέφει στο Λονδίνο μετά από 16 χρόνια άδικης φυλάκισης, αφού ο δικαστής Turpin, που επιθυμούσε τη γυναίκα του Barker, κατόρθωσε να τον εξορίσει με ψευδείς κατηγορίες. Φτάνοντας στο Λονδίνο, αλλάζει το όνομά του σε Sweeney Todd και αναζητά τη γυναίκα του και την τότε νεογέννητη κόρη του. Στη Fleet Street συναντά την κυρία Lovett, η οποία τον ενημερώνει ότι η γυναίκα του αυτοκτόνησε, ενώ η κόρη τους Johanna, πέρασε στην κηδεμονία του δικαστή. Κι έτσι χάνεται στη μανία της εκδίκησης... Μαζί με την κα Lovett θα σερβίρουν "ιδιαίτερες" κρεατόπιτες, που χρειάζονται τη φαλτσέτα του Todd για να γίνουν "νοστιμότερες"...

 

Sweeney Todd

 

Η ανοιχτή πρόβα

Ο χώρος του Ηρωδείου - με τους υποβλητικούς φωτισμούς και τα "γήινα" σκηνικά -μεταμορφώνεται για αυτή την παράσταση σε ένα σκηνικό βικτωριανού Λονδίνου και σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά κοστούμια και την άψογα εκτελεσμένη μουσική του Sondheim, δημιουργούν την τέλεια ατμόσφαιρα για το θρίλερ, αλλά και το δράμα, τις ανατροπές, την αγωνία, το γέλιο. Και παρά τη διάρκειά του (2μιση ώρες - λίγο "άβολο" για το Ηρώδειο), ο θεατής παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της υπόθεσης. 

Όλοι οι συντελεστές της παράστασης με βεβαιότητα έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα πραγματικό υπερθέαμα εφάμιλλο διεθνών παραγωγών.

Η Καμεράτα, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Πέτρου, μετέδωσε -με απόλυτη ακρίβεια και σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο- την ατμόσφαιρα του μουσικού αυτού θρίλερ.

Τα σκηνικά του Πάρι Μέξη μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον ιδιοφυή: Υλικά που "δένουν" με το χώρο του Ηρωδείου και οι πολλαπλές χρήσεις των ίδιων αντικειμένων είναι εξαιρετικά έξυπνες και επιτρέπουν τη γρήγορη εναλλαγή του στησίματος της σκηνής.

Ο Χάρης Ανδριανός σε μια απίστευτα πειστική ερμηνεία του ανθρώπου που ζητά εκδίκηση και αποκτά εμμονή με αυτήν. Η επιβλητική φωνή του, το κοφτερό βλέμμα του και το μανιασμένο ύφος του, τον καθιστούν έναν ιδανικό Sweeney Todd.

Η Νάντια Κοντογεώργη, γεμάτη ενέργεια και με μοναδική δυναμική, απέδωσε εξαιρετικά -τόσο ερμηνευτικά, όσο και φωνητικά- το ρόλο της κυρίας Lovett. Άλλοτε αδίστακτη, άλλοτε αστεία και άλλοτε χαριτωμένη, ισορροπεί με μαεστρία στις απαιτήσεις του ρόλου. 

Από τον υπόλοιπο θίασο, ξεχωρίσαμε την Άννα Κουσταφτίκη στο ρόλο της ζητιάνας και τον Χρήστο Κεχρή στο ρόλο του επιτρόπου Μπάμφορντ, ενώ ο Άρης Πλασκασοβίτης απέδωσε με εκπληκτικό τρόπο την σχεδόν παιδική αφέλεια του Tobias.

Συνολικά, πρόκειται για μια παράσταση διεθνών προδιαγραφών που δεν πρέπει να χάσει κανείς. Στις 29 Ιουλίου για μία παράσταση στο Ηρώδειο. Σημειώστε την ημερομηνία!

 

Sweeney Todd

Sweeney Todd

Sweeney Todd

Sweeney ToddSweeney ToddSweeney Todd