Είδαμε την παράσταση "Σούπερκραχ - Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία"

- Ευρηματική και διεισδυτική! -

Δέκα σχεδόν χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και ενώ όλοι βιώνουμε ακόμη την επίδρασή της, η Εταιρεία Θεάτρου Οίστρος μεταφέρει στη θεατρική σκηνή το βιβλίο / κόμικ του Darryl Cunningham και κάνει μια παράσταση για όσα συμβαίνουν στην οικονομία και στην καθημερινότητά μας. Ο Darryl Cunningham μας μεταφέρει στην καρδιά της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, ανιχνεύοντας τις ρίζες της οικονομικής κατάρρευσης.

Πρόκειται για μία μοναδική θεματολογικά παράσταση αυτή τη στιγμή στο Αθηναϊκό θεατρικό γίγνεσθαι, όπου το χρονικό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ξεδιπλώνεται με κατανοητό -και κυρίως διασκεδαστικό- τρόπο και έννοιες όπως παράγωγα, swaps, CDS, CDO, συστημικό ρίσκο, options, επιτόκια, οίκοι αξιολόγησης, εξηγούνται με απλή -όχι απλοϊκή!- γλώσσα, κατανοητή σε όλους.

 

 

Σούπερκραχ - Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία στο Σύγχρονο θέατρο

 

Στο πρώτο μέρος του παράστασης, παρακολουθούμε τη ζωή της Άυν Ραντ -ξεκινώντας από τη Ρωσία ως παιδί και καταλήγοντας στην Νέα Υόρκη- η οποία (ως οπαδός του φιλελευθερισμού) απέκτησε ένα μεγάλο κύμα οπαδών και υπήρξε μέντορας του Άλαν Γκρίνσπαν, του κεντρικού τραπεζίτη των Η.Π.Α. για 3 δεκαετίες. Βλέπουμε με ένα απίστευτο γλυκόπικρο συναίσθημα πως κάποιοι σφετερίστηκαν τη δημόσια συζήτηση περί οικονομίας με ολέθριες τελικά συνέπειες τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην ατομική ευημερία. Μηδενισμός, εγωισμός, ατομικισμός, διαφθορά μεταφέρονται στη σκηνή με χιούμορ, αστείρευτη φαντασία και διεισδυτική ματιά. 

Στο δεύτερο μέρος, οι ηθοποιοί της παράστασης, με παραστατικό τρόπο και μέσω του σωματικού θεάτρου, εξηγούν και μεταφέρουν στο κοινό -με ακρίβεια και επιδεξιότητα- δύσκολες και τεχνοκρατικές έννοιες του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος με τη χρήση εμπνευσμένων οπτικο-ακουστικών μέσων, απλών διαλόγων και έξυπνων -και καθόλου επιτηδευμένων- σκετς.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, μέσω ενός ιδιόμορφου "τηλεοπτικού" show θα προβληματιστούμε τόσο για την επίδραση των ΜΜΕ στη διαμόρφωση απόψεων & κοινής γνώμης όσο και για την προσωπική στάση του καθενός μας απέναντι στα τεκτενόμενα. Θα αναρωτηθούμε για την ψυχολογική βάση των πολιτικών μας επιλογών και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε κατεύθυνση. Με διαδραστικότητα, οξύνοια και πνευματώδεις διαλόγους, βλέπουμε διαφορετικές οπτικές του ίδιου θέματος και σκεφτόμαστε αυτομάτως ποια είναι η δική μας θέση, στάση και οπτική. Ένα μέρος που σε προκαλεί έντονα και σε προσκαλεί σε μια πορεία ενδοσκόπησης για το πως αντιλαμβάνεσαι, πως αντιδράς, πως διαμορφώνεις άποψη. 

 

Μια παράσταση με ευρηματική σκηνοθεσία!

 

Χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές που παραπέμπουν στην αισθητική των graphic novels, οι ηθοποιοί παίζουν με το φως και τη σκιά και εντάσσουν στοιχεία του σωματικού θεάτρου στην παράσταση. Δεν χρειάζονται σκηνικά και σκηνικά αντικείμενα για να απεικονιστεί το γίγνεσθαι της παράστασης, αφού γίνεται με απίστευτα επιτυχημένο τρόπο μέσω των ηθοποιών. Οι ηθοποιοί, λοιπόν, "χρησιμοποιούνται" με έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο, καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης, γινόμενοι μέρος των σκηνικών και των αντικειμένων της παράστασης και με ιδιαίτερα νεανική ματιά και ευρηματικότητα ο ηθοποιός είναι το κτίριο, η πόρτα, η τράπεζα, η τηλεόραση... Έτσι, με τη χρήση αφαιρετικών και minimal σκηνικών, όλη η έμφαση δίνεται στο περιεχόμενο. 

 

 

Από τους ηθοποιούς δεν θα ξεχωρίσουμε κάποιον, γιατί -πέραν του ήταν όλοι εξαιρετικοί- μας έδωσαν να καταλάβουμε τι σημαίνει ομάδα, ομαδική προσπάθεια και ενιαίος παλμός! Παρακολουθήσαμε, λοιπόν, μια απίστευτα δεμένη ομάδα ηθοποιών, όπου ο ένας συμπλήρωνε αρμονικά τον άλλο και που κατάφερε να αποδώσει με αρτιότητα μία δύσκολη παράσταση. Η καθ' όλα ακέραιη ερμηνεία τους με τη δυναμική χρήση ρυθμού - μοτίβων κίνησης - μουσικής, θυμίζει σχεδόν είδος χορού τραγωδίας, ενισχύει το μήνυμα που έπρεπε να μεταφερθεί σε κάθε σκηνή και συνθέτουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μπράβο σε όλους!

 

 

Τροφή προς σκέψη και συζήτηση: μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα; έχουμε λόγο σε όσα συμβαίνουν; ποιος είναι ο ρόλος μας σε ένα πολιτικό-οικονομικό σύστημα συμφερόντων; είναι όλος ο κόσμός ένα ντόμινο;

 

Μην την χάσετε! 

Κριτική της παράστασης Σούπερκραχ - Το μεγάλο κόλπο με τη διεθνή οικονομία στο Σϋγχρονο θέατρο