Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών

- στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού θεάτρου -

 

«Δύο ή τρία πράγματα που δεν ξέρεις γι’ αυτήν»

18 - 29 Απριλίου

Θέμα: Ο ιστορικός, πολιτικός και κοινωνικός ρόλος της γυναίκας

 

 

H Πειραματική Σκηνή -1, πιστή στο ανοιξιάτικο ραντεβού της με νέες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης, αποπειράται φέτος να διερευνήσει το θέμα του ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού ρόλου της γυναίκας. 

Μέσα από διαφορετικές θεατρικές φόρμες, οι παραστάσεις θα διερευνήσουν τους ρόλους που μέσα στους αιώνες έχουν δοθεί στις γυναίκες και έχουν διαποτίσει την κοινωνική μας συνείδηση. 

 

⦁    ΑλεξΆνδρα

των Κώστα Μπάρα, HashArttheater group

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ. 18/4, Παρ. 20/4, Κυρ. 22/4 στις 21:30 & Σάβ. 21/4 στις 19:00

 

 

Η ομάδα HashArt εμπνέεται από την ταινία του Rolf de Heer Alexandra’s project και το θεατρικό έργο Δαίμονες του Lars Norén, για να μιλήσει για μια μορφή βίας που παραμένει αθέατη, για ένα θέμα που, ενώ είναι παρόν, αποτελεί ένα ισχυρό κοινωνικό ταμπού: την ύπουλη ψυχολογική βία που υφίσταται η γυναίκα στην οικογένεια και τον γάμο.

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

⦁    Αυτή Είπε

των Χάρη Μαρίνη και Ομάδας PartSuspended

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμ. 19/4 και Σάβ. 21/4 στις 21:30, Παρ. 20/4 και Κυρ. 22/4 στις 19:00

 

 

Πώς οι γυναίκες του 21ου αιώνα εκφράζονται, δημιουργούν, διεκδικούν, τόσο στην ιδιωτική τους ζωή όσο και στον δημόσιο βίο; Πόσο δυνατή και απαραίτητη είναι η γυναικεία φωνή; Πόσο αλλοιωμένη, πόσο απαρατήρητη; Πώς διαμορφώνεται μέσα στην ιστορία; Η παράσταση Αυτή Είπε επιδιώκει να φανερώσει τις αόρατες γυναικείες φωνές που καταγράφονται χωρίς κρότο και πώς αυτές γράφουν, αφηγούνται και διαμορφώνουν την ιστορία.

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

⦁    Τις γυναίκες έντυσε το Εθνικό Θέατρο

των Βάσιας Ατταριάν, Μαρίας Φιλίνη

Ένα θεατρικό ντεφιλέ πάνω στο γυναικείο ζήτημα

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετ. 25/4, Παρ. 27/4, Κυρ. 29/4 στις 20:00 & Σάβ. 28/4 στις 17:30

 

 

Δέκα πρόσωπα φορούν και παρουσιάζουν γυναικεία κοστούμια του Εθνικού Θεάτρου από το 1932 έως και το 2018. Μια πασαρέλα με τους μεγαλύτερους γυναικείους ρόλους του παγκοσμίου ρεπερτορίου, σπουδαίες γυναίκες ηθοποιούς, συγγραφείς, ενδυματολόγους, ποιήτριες ενδύτριες κ.α., έτσι όπως τις είδε και τις έντυσε το Εθνικό Θέατρο τον 20ό αιώνα και τα πρώτα χρόνια του 21ου.

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

⦁    Γ_v_ _΄_ _ (διαβάζεται Γυνή)

της Νάνσυς Μπούκλη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμ. 26/4 και Σάβ. 28/4 στις 21:30, Παρ. 27/4 και Κυρ. 29/4 στις 17:30

 

Η παράσταση εστιάζει στη σχέση του γυναικείου φύλου με τα παιδιά, την αδερφή, τον σύζυγο, τον εραστή, τη φίλη, τη μητέρα. Τα κείμενα προέρχονται από το θέατρο, τη λογοτεχνία και το σινεμά.

 

Περισσότερες πληροφορίες

 

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας από το Ταμείο της Πειραματικής Σκηνής -1.