Είδαμε την παράσταση "Έντεκα" στο θέατρο Λύχνος

- Μια ιστορία εκδίκησης για το sex trafficking -

Είδαμε την παράσταση "Έντεκα" στο θέατρο Λύχνος και σας παρουσιάζουμε την κριτική μας. 

Το έργο της Μίρκας Στρατικοπούλου, σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Μυλωνά, μετά την πολύ επιτυχημένη περιοδεία που έκανε σε μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα, επέστρεψε στην Αθήνα και στο θέατρο «Λύχνος τέχνης και πολιτισμού» για 5 μόνο παραστάσεις. Πρόκειται για μια ιστορία εκδίκησης που έχει να κάνει με το εμπόριο κοριτσιών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Στα έντεκά του χρόνια ένα κορίτσι κακοποιείται. Το έργο δείχνει τις προσπάθειες που κάνει για να ξεπεράσει όλα αυτά που έζησε και συγχρόνως να εκδικηθεί αυτούς που την κακοποίησαν.

 

Μια ιδιαίτερη και διαφορετική παράσταση...

 

Το σενάριο της Μίρκας Στρατικοπούλου είναι ευρηματικό και σε κρατάει σε αγωνία καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης. Παίζει με το μυαλό μας: γιατί...; πώς...; ποιος...; άραγε...; Είσαι συνέχεια σε εγρήγορση, ένταση, μα κυρίως απορία... τι συμβαίνει...; Ένα κείμενο γεμάτο ανατροπές, μυστήριο και απρόσμενες καταστάσεις, που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

 

 

Η σκηνοθεσία του Ιάκωβου Μυλωνία λιτή και απόλυτα ταιριαστή με το θέμα της παράστασης και τους διαλόγους: ένταση, ηρεμία, χιούμορ, όπου, όπως και όσο χρειαζόταν, χωρίς υπερβολές και φαμφάρες, αρμονικά δεμένη με τη μουσική και τους φωτισμούς. Μουσική και φωτισμοί, προσεκτικά τοποθετημένα σε κρίσιμες στιγμές, δημιουργούσαν μία αίσθηση μυστηρίου και φόρτισης. Μπράβο!

 

 

Η Αντιγόνη Σταυροπούλου απέδωσε με ένταση και πάθος το ρόλο της ψυχικά διαταραγμένης έφηβης, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του ρόλου για γρήγορες ψυχολογικές εναλλαγές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε κάποιες υπερβολές στις εξάρσεις της, χωρίς όμως να γίνεται ενοχλητική.

 

Η ερμηνεία του Ιάκωβου Μυλωνά πραγματικά μας εξέπληξε. Είναι η πρώτη φορά που είδαμε τον Ιάκωβο στο θέατρο και δεν ξέραμε τι να περιμένουμε. Μας εντυπωσίασε με την ερμηνεία του, φυσικός στο παίξιμό του, δυναμικός και ταυτόχρονα πράος, χωρίς να υπερπαίζει ούτε μία στιγμή. Καταφέρνει να σε κρατήσει σε αγωνία, να σε κάνει να γελάσεις και να αποδώσει με πειστικότητα τις στιγμές έντασης της παράστασης. 

 

Μια ιδιαίτερη και διαφορετική παράσταση που αξίζει να δείτε...