Είδαμε την παράσταση "Το ελεύθερο ζευγάρι"

- στο θέατρο Μπέλλος -

Το ελεύθερο ζευγάρι του Ντάριο Φο και της γυναίκας του Φράνκα Ραμέ, παρουσιάζεται στο θέατρο Μπέλλος στην Πλάκα από τις 28 Δεκεμβρίου με το Γιώργη Κοντοπόδη και την Νίτσα Μαμουζέλου στους κύριους ρόλους σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου.

 

 

Πρόκειται για μία φαρσοκωμωδία για το σεξουαλικό "προσανατολισμό" ενός ζευγαριού στο γάμο τους: αποκλειστική ή ελεύθερη σχέση; Ο σύζυγος προσπαθεί να πείσει την αυτοκτονική γυναίκα του, Αντωνία, ότι μία ελεύθερη σεξουαλικά σχέση είναι αυτό που χρειάζονται προκειμένου να έχουν έναν υγιή και μακρόβιο γάμο... Ο ίδιος καταπιάνεται με διάφορες σχέσεις, ενώ η Αντωνία είναι έξαλλη από ζήλια και θυμό!

 

Και η παράσταση ξεκινά με την Αντωνία κλειδωμένη μέσα στο μπάνιο... 

  • Σύζυγος: Αντωνία!... Μην κάνεις τρελαμάρες!... βγες από 'κεί μέσα!... Μίλα μου!... Τι πας να κάνεις;... Άκου... μπορεί να 'χεις δίκιο... Εγώ... εγώ φταίω για όλα... Βγες όμως... σε παρακαλώ... Άνοιξε την πόρτα... Να μιλήσουμε σαν άνθρωποι!... Γιατί τα κάνεις τραγωδία όλα, δεν καταλαβαίνω! Αχ, Θεέ μου! Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη λογική; Τι κάνεις εκεί τώρα; Είσαι τρελή; Μια τρελή, μια ασυνείδητη! Αυτό είσαι!
  • Αντωνία: Η τρελή κι ασυνείδητη, η κλειδωμένη μέσα στο μπάνιο είμαι εγώ. Ο άλλος, αυτός που ουρλιάζει και με παρακαλάει να μην κάνω φασαρίες είναι ο άντρας μου...
  • Σύζυγος: Αντωνία! Έβγα έξω σε παρακαλώ!
  • Αντωνία: Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνομαι έξαλλη, βγαίνω απ' τα ρούχα μου και καταπίνω ένα κοκτέιλ από χάπια διάφορα: «Μογκαντόν», «Φεμιντόλ», «Βερονάλ», «Μεταντόν», «Τσιμπαλτζίν», και δυό υπόθετα «Νιζιντίν» σπασμένα κομματάκια!...

 

 

Ώσπου μια μέρα αποφασίζει να ακολουθήσει τη "συμβουλή" του άντρα της και περνάει στην αντεπίθεση... Εμπλέκεται κι αυτή λοιπόν σε μια εξωσυζυγική σχέση και ξαφνικά οι ρόλοι αντιστρέφονται: ο σύζυγος είναι τώρα έξαλλος, θυμωμένος, αυτοκτονικός! Μια ιστορία με απρόοπτες εξελίξεις και πολύ χιούμορ!

 

 

Η σκηνοθεσία του έργου ήταν άψογη: Οι ηθοποιοί κινούνταν με μαεστρία και άνεση σε όλο το μήκος και το πλάτος της σκηνής (αλλά και εκτός σκηνής!). Η μουσική επένδυση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί -αν μη τι άλλο- "εφευρετική": τραγούδια της σύγχρονης δισκογραφίας ακούγονταν σε επιλεγμένες στιγμές, δένοντας αρμονικά και χιουμοριστικά με τις αντίστοιχες σκηνές της παράστασης. Οι φωτισμοί -σε συνδυασμό με τη μουσική- ολοκλήρωναν το άρτιο σκηνοθετικά αποτέλεσμα: κίνηση, παύσεις, συγκινήσεις, εντάσεις, απρόοπτα, τα πάντα ακολουθούνταν εύστοχα από τον κατάλληλο φωτισμό και μουσική.

 

 

Οι δύο ηθοποιοί, ταλαντούχοι και ετοιμόλογοι. Έχουν συνεχή διάλογο με τον κόσμο και δίνουν μια απίστευτη αίσθηση ζωντάνιας στην παράσταση. Το κοινό -εμφανώς κάποιοι πιο ανοιχτοί και δεκτικοί στην άμεση επαφή με το ζευγάρι και κάποιοι λιγότερο- δίνει το δικό του στίγμα κι αίσθηση χιούμορ, αφού συνδιαλέγεται καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης με την Αντωνία και τον άντρα της.

Το "εύρημα" του κρητικού συζύγου σίγουρα προσθέτει σημαντικές νότες χιούμορ στο σενάριο, ενώ η απόδοση του Γιώργη Κοντοπόδη στις απαιτήσεις του κρητικού συζύγου ήταν εξαιρετική. Με απίστευτη αίσθηση χιούμορ, δεν φοβάται να εκτεθεί και αφήνεται ολοκληρωτικά στο "δακρύβρεχτο" ρόλο του απατημένου συζύγου.

Η Νίτσα Μαμουζέλου εμφανίζεται σίγουρη και με αυτοπεποίθηση στο ρόλο της Αντωνίας, με την κατάλληλη δοσολογία ηρεμίας κι έντασης, χωρίς ανυπόστατες υπερβολές. Εντυπωσιακή, επίσης, η σίγουρη και καθαρή φωνή και άρθρωσή της. Δεν υπερπαίζει ούτε για μία στιγμή και εντυπωσιάζει η φυσικότητα στο παίξιμό της.

Μπράβο και στους δύο!

 

 

Συνολικά, θα λέγαμε ότι πρόκεται για μια ευχάριστη παράσταση, με πολύ χιούμορ και γέλιο, πολύ καλές ερμηνείες και σκηνοθεσία. Μια παράσταση που δίνει επίσης τροφή για σκέψη... για τις σχέσεις, για τις χαρές, για τα προβλήματα, για το πως κρατιέται μια σχέση ζωντανή, αλλά και τι μπορεί να την κάνει να πεθάνει. Και τέλος, μια παράσταση που λαμβάνει χώρα σε έναν πολύ ζεστό και φιλικό χώρο, ένα χώρο που σου δίνει αμεσότητα με τους πρωταγωνιστές κι μια αίσθηση ότι τους παρακολουθείς από τον καναπέ του σπιτιού σου.

 

Μια κωμωδία για τη σχέση των δύο φύλων, τον γάμο, την απιστία και τη ζήλεια...